Hogyan válhatsz takarékossá, ha eddig nem tudtál spórolni?

Hogyan válhatsz takarékossá, ha eddig nem tudtál spórolni?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A szüleim egy bőrönddel kezdték önálló életüket, én pedig már – nekik köszönhetően – egy saját garzonnal. Nem is tanultam meg, csak évekkel később, egy komoly krízist követően, hogy mit jelent takarékoskodni, jobban mondva félretenni: így máris jobban hangzik, nem igaz?

Ez a cikk az Éva magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

A statisztikák szerint Magyarországon csupán a lakosság elenyésző része rendelkezik megtakarításokkal. Több százezer család hónapról hónapra él, annyi félretett pénze sincs, hogy új mosógépet vegyen, ha a régi végérvényesen felmondja a szolgálatot.

Boríték és párnaciha

De hát a kevésből nem lehet félretenni! Vagy mégis? Ma sem értem, drága nagymamám hogyan tudott bennünket támogatni a kicsinyke nyugdíjából még akkor is, amikor már rég nem volt rá szükségünk. Kár, hogy annak idején nem kérdeztem meg tőle, hogyan csinálja.

Csak azt láttam, hogy a legtöbb öreghez hasonlóan ő is befőttes üvegbe vagy a párnacihába gyűjtötte azt, amihez nem volt szabad hozzányúlni. Azóta persze modernebb módszerek is léteznek erre: például a különféle megtakarítási számlák, állampapírok, de ha nagyobb biztonságban érzed magad attól, hogy fizikailag is látod, megvan még a pénzed, akkor – legalábbis kezdetben – a borítékrendszer lehet számodra is az ideális megoldás. Én is így kezdtem megtakarítási tanulmányaimat.

Vészhelyzet

Történt ugyanis, hogy néhány éve egyszerre lett gerincsérvem és egy fura allergia az arcomon. Hetekig még az utcára sem merészkedtem ki, a földön fekve válaszoltam a leveleimre, miközben fel nem tudtam fogni, hogyan kormányozhattam magam ebbe a helyzetbe. Mi lesz, ha nem tudok majd dolgozni? Márpedig részben a fizikai teljesítőképességemen múlik a megélhetésünk. Az önsajnálat fel-felcsapó hullámai közötti szünetekben szerencsére konstruktív gondolataim is támadtak: pénzügyi oktatókönyveket kezdtem olvasni, és amint jobban lettem, felkerestem egy pénzügyi coachot. (Ironikus, hogy valaha magam is közgazdászként végeztem az egyetemen – eredeti tanulmányaimtól azonban annyira eltávolodtam, hogy cseppet sem éreztem úgy, hogy értek a pénzhez.)

Könyvek, amelyek megtanítanak a pénzzel bánni

Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa

Mi az, amit a gazdagok megtanítanak a pénzről, amit a szegények és a középosztálybeliek nem tanítanak meg, és amiről az iskolában sem hallasz egy kukkot sem?

Napoleon Hill: Gondolkodj és gazdagodj

Világhírű sikerkönyv, az üzleti motivációról, a saját erőből történő vagyonszerzésről szóló művek etalonja, 21. századi ötletekkel és példákkal mutatja be, mi tesz valakit igazán sikeressé.

George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Több mint 3 millió példányban eladott könyv, amelyben ókori környezetbe ágyazott történetek mesélnek a Biblia nyelvén a pénzügyi szervezésről, a személyes gazdagságról és az ezek nyomában járó boldogságról.

Innen szép elindulni

Papszt Krisztával, a coachommal a nulláról kezdtük. Azt kérte, egy hónapon keresztül írjam fel a kiadásaimat, mindent, kíméletlenül. Egy zsebnoteszbe jegyzeteltem, de használhattam volna Excel-táblát vagy a sokféle mobilapplikáció egyikét is. Ki kellett deríteni, mire mennyit költök.

Applikációk, amelyekkel követheted a költéseidet

  • Koin
  • Wyze
  • Money Lover
  • Pocket Expense
  • Spendee

Művész vagyok, így igazi kihívást jelentett ez az adminisztratív feladat, de nem adtam fel: kaja ennyi, arckrém annyi, buszbérlet, csizma, parkolás, gyerekeknek zsebpénz... gyűltek sorban a tételek a noteszemben, én pedig, ahogy múltak a hetek, egyre kevésbé éreztem tehernek a feladatot. Az a kellemes érzésem támadt, hogy kontroll alatt tartom a kiadásaimat (és az életemet!), pedig még nem is elemeztük a hónap költéseit.

Pedig ez a lényeg: a hónap végén összegezni, mennyit adtál ki erre-arra, melyek a fix kiadások és melyek azok, amelyek csak bután viszik a pénzt. Az én drága coachom nem mondta kifejezetten, hogy ezentúl csukjam be a szemem, mikor elhaladok a pénztárak előtt csalinak kitett csokik mellett, mégis megértettem az üzenetet, és onnantól kezdve a munkahelyi kávéautomatákat is messze elkerültem.

Olvasd el ezt is!

Pénzügyi GPS – az meg mi?

Sokan azért nem tudnak spórolni (jobban mondva: félretenni), mert nincs céljuk. El sem tudják képzelni, hogy A-ból eljuthatnak B-be, hogy az, amiről álmodoznak, nincs is olyan messze. El sem merik hinni, hogy álmodhatnak. A következő lépés tehát egy pénzügyi GPS összeállítása volt.

Az én legfontosabb célom az volt, hogy megtanuljak félretenni és legyen egy évre elegendő, saját erőből összegyűjtött vésztartalékom. Biztonságot akartam magamnak, magunknak. A bibi csak az, hogy aki megtakarítás-ügyben abszolút kezdő, mint én voltam kétgyerekes egyedülálló anyukaként, annak viszonylag sokáig tart eljutni a célhoz. És akkor még nem beszéltünk a valódi álmokról: elvinni a gyerekeket Angliába, hadd lássanak ők is világot, és meglátogatni Ági barátnőmet New Yorkban. Jaj, de nagyon messze van.

Kőkemény önfegyelem

És ekkor jött Tündi, akivel egy rendezvényen találkoztam. Én épp a pénzügyi gyorstalpalómat végzem, erre ott áll előttem egy élő ember, aki saját maga finanszírozta az egyetemi képzését, nem sokkal azelőtt vásárolt autót saját összegyűjtött pénzéből, és most arra gyúr, hogy az örökölt minigarzonból nagyobb lakásba költözhessen!? Mindezt saját kútfőből, coach nélkül? Szerencsére türelmesen állta kérdéseim záporát.

Igen, naponta felírja a költéseit egy Excel táblában. Kiszámolja, hogy havonta 50 ezer forintot kell félretennie, mert így előtörlesztheti a hitelét. Nem a munkahelyi menzán ebédel, hanem az otthon főzött kaját viszi be magának minden nap, így tízezreket tud megspórolni. Megnézi, mennyit költ szórakozásra, sportra, fodrászra. Farag ezeken, de nem mond le róluk teljesen, mert élni, ugye, akkor is kell, amikor az ember lánya megtakarít. És időnként, mint épp akkor is, pluszmunkát vállal, hogy könnyebb legyen félretennie.

Istenem, akkor tehát működik, és aki működteti, nem egy aszkéta, hanem egy hús- vér, kifejezetten csinos fiatal nő! Aki okosan egyensúlyoz jelenbeli élete és a jövője között. Nem megszorít, hanem okosan tervez, és kőkemény önfegyelemmel betartja azt, ami mellett elkötelezte magát!

Most azonnal számoljuk ki, mennyivel jövök az álmaimnak havonta!

Mennyi az annyi?

Ahány pénzügyi szakértő, annyiféle véleményt olvasni azzal kapcsolatban, hogy a fizetés és a különféle bevételek hány százalékát kell minden hónapban félretenni. 10%, 20%, 30%? Papszt Kriszta nem egy mindenkire érvényes százalékot tart ideálisnak, hanem a költségelemzés és a célok alapján egyénileg megállapított összegeket. Ezekre aztán úgy kell tekinteni, mint fix költségre, mint a rezsire, amit nem a maradékból fizet az ember, hanem eleve ezzel indít.

Elindultam tehát én is. Kezdetben az egyre dagadó borítékoknak örültem, nemrég azonban modernebb megtakarítási formára váltottam. És miközben ezt írom, épp az imént tévedt a szemem az íróasztalomon kiállított tengeri kavicsokra. Akkor gyűjtöttem őket, amikor a lányokkal meglátogattuk a húgomékat Dél-Angilában. Valami egészen gyönyörű a kavicsok formája arrafelé, tarkák, színesek, a tapintásuk selymes, és valahogy mélységük van, így akármit beléjük láthatsz: akár az álmaidat is!


A környezettudatos életmód nem csak a bolygót, a tárcádat is óvja.

Nézd meg a galériánkat>5 kép
21 zöld szokásom, amikkel az elmúlt időszakban egy csomó pénzt is spóroltam
Tovább olvasok
Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem