Amerikai kórházakban megnőtt a mérgezéses esetek száma, miután Trump arra biztatta a népet, hogy igyanak hipót

trump,hipó Forrás: Getty Images
Néhány nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök arra utalt: a háztartási tisztítószerek akár béltisztítás útján is elűzhetik a koronavírus-fertőzést, megugrottak a kórházak mérgezéses statisztikái.

A New York-i Egészségügyi és Mentálhigiénés Osztály azt közölte a NPR-ral (amerikai közrádió), hogy a mérgezési ügyek központjában 30 esetet regisztráltak múlt pénteken, amelyek szerint emberek háztartási fertőtlenítőszereket fecskendeztek magukba, míg a tavalyi hasonló időszakban, 18 órás tartományban ez a szám mindössze 13. Az osztály szóvivője szerint a 30 esetből 9-en Lyolt (a tengerentúlon népszerű fertőtlenítőmárkát), 10-en hipót, a többiek pedig „egyéb háztartási tisztítószereket” juttattak a szervezetükbe valamilyen formában.

Félreértés ne essék: a tisztítószer-márkák, nem beszélve a legnagyobb presztízsű toxikológiai szakértőkről, már Trump kijelentése után közvetlenül minden lehetséges fórumon figyelmeztettek, nehogy véletlenül bárki kipróbálja otthon a fertőtlenítőszer belsőleg történő használatát.

A New York-i polgármesteri hivatal egészségügyi biztosa videón jelentette ki, hogy „A fertőtlenítőszerek nem alkalmasak szájon, fülön át történő fogyasztásra, sem pedig belégzésre, semmilyen módon vagy formában. Aki ezzel próbálkozik, komoly kockázatnak teheti ki magát vagy másokat.”

Amerika más államaiban is történtek hasonló sajnálatos esetek: Illinois állam Közegészségügyi Osztálya például kénytelen volt hasonló közleményt kiadni, miután az osztály igazgatója szerint „szignifikáns növekedés volt megfigyelhető az illinois-i mérgezési osztályokon a tisztítószereknek való kitettséggel összefüggésben” az elmúlt napokban. Michigan és Maryland államok kormányzói (egyikük demokrata, másikuk republikánus) hasonló esetnövekedésről tudósítottak.

Trump április 23-án utalt arra, hogy az ultraibolya-sugárzás alkalmazása és a kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószerek használata gyógyíthatják a halálos vírust, amely eddig 55 000 ember életét követelte Amerikában. Egész pontosan a következőt mondta: „Úgy látom, a fertőtlenítők – amik egy perc alatt, egyetlen perc alatt kiütik… És nem tehetnénk valami olyasmit, mondjuk befecskendezni vagy kvázi kitisztítani?”

Még csak nem is ez az első eset, amikor Trump olyan eljárásokat javasolt a koronavírus ellen, amik konkrétan veszélyesek vagy megalapozatlanok. Március 19-én malária elleni gyógyszereket, a klorokint és a hidroxiklorokint kezdte támogatni mint potenciális vírusölőket. Azóta egy arizonai ember már belehalt abba, hogy klorokintartalmú akváriumtisztító szert fogyasztott és a kutatások nem találtak bizonyítékot arra, hogy a maláriagyógyszerek valóban hatékonyan gyógyítanák a koronavírust.

Az amerikai elnök egyébként később szarkasztikusnak nevezte a saját megjegyzését a fertőtlenítőszer-fogyasztástól és hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem tartja magát felelősnek a mérgezéses esetekért. „El sem tudom képzelni, miért [tennének az emberek ilyet]” – mondta.

6 dolog, amihez NE használj antibakteriális törlőkendőt: