Trianon-sokk az irodalomban, avagy mit olvashatott (volna) székely nagymamám?

trianon,könyv
Forrás: libri

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nagymamám a második világháború alatt szökött át Csikszeredáról Magyarországra. Egész életében a székely sors két lábon járó hordozója volt: a románokról távolságtartóan, a fenséges havasokról könnyes szemmel beszélt, kifejezőkészsége megszégyenítette a legjobb tollú íróét is, ha szülőhazája gyönyörűségeit ecsetelte.

A békediktátumot viszont a rendszerváltás után is csak ritkán és suttogva vette a szájára, sosem hallottam tőle olyasmit, hogy magyar az, akinek fáj Trianon. Úgyhogy hamar megtanultam: bizonyos traumákról az ember nem, vagy csak alig hajlandó nyilatkozni.

A nagymama négyéves volt a békeszerződés idején. Kicsi, mégis egész életére rányomta bélyegét a katasztrófa. Persze az a teher, hogy mekkora területet csatoltak el, a nemzet mekkora részét szorították ki, és hány emberi sorsot tettek tönkre, nemcsak a határon túliak vállát nyomja. Az értékelésben nincs konszenzus, kis túlzással ahány ember, annyi mítosz, és sokakban már a szó említése is komoly érzelmi viharokat kavar, ami az „Erdély minden lakója romlatlan lelkű hősmagyar” romantikus állításától a „Mit ugrál ez, nem is itt fizet adót” érzéketlenségéig terjed. Ezek bizony mind a trianoni döntés következményei. Nehéz róla „helyesen” beszélni, ahogy a művészet is óvatoskodik: mostanáig nem született olyan regény, film, ami pártatlanul és széleskörűen nyúl hozzá.

Nagymamám így nem, vagy alig-alig olvashatott volna a témáról, ha mégis összeszedi a bátorságát, és szembenéz a múltjával. Kifejezetten Trianonról szóló regény helyett tehát öt olyan művet sikerült összeszednünk, amik valamennyire azért megbolygatják a darázsfészket, és amiket ő is szívesen elolvasott volna. Szabó Magda Cilije, Tompa Andrea orvoskettőse vagy Tamási Áron Ábelje biztosan megérintenék.

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Fontos regények Trianonról
Tovább olvasok
Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem