Trianon-sokk az irodalomban, avagy mit olvashatott (volna) székely nagymamám?

trianon,könyv
Forrás: libri

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nagymamám a második világháború alatt szökött át Csikszeredáról Magyarországra. Egész életében a székely sors két lábon járó hordozója volt: a románokról távolságtartóan, a fenséges havasokról könnyes szemmel beszélt, kifejezőkészsége megszégyenítette a legjobb tollú íróét is, ha szülőhazája gyönyörűségeit ecsetelte.

A békediktátumot viszont a rendszerváltás után is csak ritkán és suttogva vette a szájára, sosem hallottam tőle olyasmit, hogy magyar az, akinek fáj Trianon. Úgyhogy hamar megtanultam: bizonyos traumákról az ember nem, vagy csak alig hajlandó nyilatkozni.

A nagymama négyéves volt a békeszerződés idején. Kicsi, mégis egész életére rányomta bélyegét a katasztrófa. Persze az a teher, hogy mekkora területet csatoltak el, a nemzet mekkora részét szorították ki, és hány emberi sorsot tettek tönkre, nemcsak a határon túliak vállát nyomja. Az értékelésben nincs konszenzus, kis túlzással ahány ember, annyi mítosz, és sokakban már a szó említése is komoly érzelmi viharokat kavar, ami az „Erdély minden lakója romlatlan lelkű hősmagyar” romantikus állításától a „Mit ugrál ez, nem is itt fizet adót” érzéketlenségéig terjed. Ezek bizony mind a trianoni döntés következményei. Nehéz róla „helyesen” beszélni, ahogy a művészet is óvatoskodik: mostanáig nem született olyan regény, film, ami pártatlanul és széleskörűen nyúl hozzá.

Nagymamám így nem, vagy alig-alig olvashatott volna a témáról, ha mégis összeszedi a bátorságát, és szembenéz a múltjával. Kifejezetten Trianonról szóló regény helyett tehát öt olyan művet sikerült összeszednünk, amik valamennyire azért megbolygatják a darázsfészket, és amiket ő is szívesen elolvasott volna. Szabó Magda Cilije, Tompa Andrea orvoskettőse vagy Tamási Áron Ábelje biztosan megérintenék.

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Fontos regények Trianonról
Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem