Trianon-sokk az irodalomban, avagy mit olvashatott (volna) székely nagymamám?

trianon,könyv
Forrás: libri

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nagymamám a második világháború alatt szökött át Csikszeredáról Magyarországra. Egész életében a székely sors két lábon járó hordozója volt: a románokról távolságtartóan, a fenséges havasokról könnyes szemmel beszélt, kifejezőkészsége megszégyenítette a legjobb tollú íróét is, ha szülőhazája gyönyörűségeit ecsetelte.

A békediktátumot viszont a rendszerváltás után is csak ritkán és suttogva vette a szájára, sosem hallottam tőle olyasmit, hogy magyar az, akinek fáj Trianon. Úgyhogy hamar megtanultam: bizonyos traumákról az ember nem, vagy csak alig hajlandó nyilatkozni.

A nagymama négyéves volt a békeszerződés idején. Kicsi, mégis egész életére rányomta bélyegét a katasztrófa. Persze az a teher, hogy mekkora területet csatoltak el, a nemzet mekkora részét szorították ki, és hány emberi sorsot tettek tönkre, nemcsak a határon túliak vállát nyomja. Az értékelésben nincs konszenzus, kis túlzással ahány ember, annyi mítosz, és sokakban már a szó említése is komoly érzelmi viharokat kavar, ami az „Erdély minden lakója romlatlan lelkű hősmagyar” romantikus állításától a „Mit ugrál ez, nem is itt fizet adót” érzéketlenségéig terjed. Ezek bizony mind a trianoni döntés következményei. Nehéz róla „helyesen” beszélni, ahogy a művészet is óvatoskodik: mostanáig nem született olyan regény, film, ami pártatlanul és széleskörűen nyúl hozzá.

Nagymamám így nem, vagy alig-alig olvashatott volna a témáról, ha mégis összeszedi a bátorságát, és szembenéz a múltjával. Kifejezetten Trianonról szóló regény helyett tehát öt olyan művet sikerült összeszednünk, amik valamennyire azért megbolygatják a darázsfészket, és amiket ő is szívesen elolvasott volna. Szabó Magda Cilije, Tompa Andrea orvoskettőse vagy Tamási Áron Ábelje biztosan megérintenék.

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Fontos regények Trianonról
Tovább olvasok
Kép
Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az?

„Palackorrú Lebegő Kikötőket” kapott három felső-tiszai település. Ha arra vízitúráztok, nagyon jól fognak jönni ezek a mesterséges folyami kijáratok-pihenőhelyek.

Kép
5 természetes kence napégés ellen

Ha beütött a baj, ezek a szuperhősök percek alatt segíthetnek enyhíteni a napégés utánis fájdalmat!

Kép
Napi 10 kilométert sétáltam – ez történt velem két hét alatt

A séta a legegyszerűbb és a legnépszerűtlenebb mozgásformák egyike. A járványhelyzet alatt sokan felfedezték maguknak. Emma mesélte el számára is meglepő tapasztalatait.

Kép
Könnyű ebédek negyed óra alatt, forró nyári napokra

Egyre nagyobb a hőség, amikor sokkal jobban vágyunk a gyomorkímélő, hideg, és könnyű fogásokra. Ilyenkor a hideg levesek és a saláták is jó alternatívák lehetnek, ahogy egy nyitott vagy csukott szendvics is.

Kép
Még csak 4 éves, de máris elismert modell a Down-szindrómás kislány

Még csak 4 éves a kis Francesca, de óriási lépéseket tett annak érdekében, hogy a világ máshogy álljon a Down-szindrómás emberekhez.

Kép
Jól teszed-e, ha melltartóban alszol vagy inkább ártasz vele magadnak?

Örök kérdés, hogy szabad-e, ajánlott-e melltartóban aludni. Tényleg kevésbé lesznek-e lógóak a mellek ennek hatására vagy pont, hogy ártunk vele? Utánajártunk!

Kép
Ha unod Vilmost és Katalint – 5 kevésbé ismert királyi fenség, akik amúgy még jófejek is

Hiába nincs már valódi politikai hatalmuk (legalábbis a legtöbbjüknek), az emberek valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a mai napig felnéznek rájuk, sőt vannak, akik egyenesen rajonganak értük. Nálunk, Európában főleg az angol királyi család tagjai vannak az érdeklődés középpontjában, pedig nem árt tudni, hogy a Buckingham-palotán kívül is van ám élet! Ha te is szívesen követed a királyi fenségek fényűző mindennapjait, a következő Instagram-oldalakat érdemes lecsekkolnod.

Kép
8 tipp, hogy végre tényleg jól érezd magad fürdőruhában

Ha a nyár egy része neked is mindig arról szól, hogy a fürdőruha viselés miatt stresszelsz, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem