Tetőzik a grillszezon! 3 tradicionálisan egészséges recept

Borítókép: Tetőzik a grillszezon! 3 tradicionálisan egészséges recept Forrás: Éva Konyha archív
Grillezve nem csak jobb mulatság a főzés, de egészségesebb is, mivelhogy rengeteg zsiradékot és adalékanyagot megspórolhatunk, miközben az ebédünk a szabad levegőn sistereg. Nézzünk néhány húsfajtát, amely a grillrácson is kiválóan működik:

Mangalicacsászárból is készíthetünk egészségesebb változatot zamatos zöldfűszerekkel, ínyenc zöldségekkel körítve:

Elkészítési idő: 90 perc
Mangalicacsászár lila burgonyával, konfitált paradicsommal és fokhagymával
Hozzávalók
  • 50 dkg mangalicacsászár
  • 50 dkg lila burgonya
  • 50 dkg koktélparadicsom (színes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • bors
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • extra szűz olívaolaj
  • sertészsír
  • nagy szemű tengeri só



1. lépés
Egy fazék forró vízbe tegyél 1 evőkanál sót és 1 citrom levét, majd főzd meg benne az alaposan megmosott burgoyáka. Amikor kihűlt, hámozd meg.
2. lépés
Egy kisebb edényben melegíts 1/2 liter olívaolajat, és a sütőt állítsd kb. 50 fokra. A koktélparadicsomok héját vágd be, majd tedd őket egy tepsibe 2 szál kakukkfűvel, 2 szál rozmaringgal és egy csipet sóval. Öntsd rá a meleg olívaolajat, és 40 perc alatt süsd meg.
3. lépés
A szobahőmérsékletű húsokat süsd a bőrös felükön 3 percig aranybarnára. Majd pihentesd a húst 1 percig szobahőmérsékleten, és hűtsd le a sütőt 200 fokra. Helyezz a grillsütőre egy sütést emelő tálcát, arra pedig egy hőálló tálcát. Erre rakd vissza a húsokat 200 fokon, oldalanként 4 percre. A 8 perces pihentetés közben (nagyon fontos, hogy a pihentetés annyi ideig tartson, mint a sütés) sózd, borsozd és egy kevés, erősebb ízű olívaolajjal locsold meg.
4. lépés
Vágj vékony lapokra 2 gerezd fokhagymát, és egy forró serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon röviden pirítsd meg, majd vedd ki. A burgonyát vágd karikára, dobd a serpenyőbe, sózd, borsozd és pirítsd meg. A sült fokhagymával, a kakukkfűvel és a konfitált paradicsommal tedd a császárhús mellé.

A csirke krumplipürével közismert fogás, de grillezett szárnyak mézzel és krumplipürével? Nézzük csak:

Elkészítési idő: 5 perc + 1 éjszaka hűtés + 45 perc
Mézes csirkeszárnyak krumplipürével
Hozzávalók
  • 1 kg csirkeszárnytő
  • 25 dkg méz
  • bors
  • 1/2 lime
  • 50 dkg főzni való burgonya
  • 40 dkg jó minőségű vaj
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 20 dkg zsenge parajlevél
  • 2 ek olívaolaj
1. lépés
A sütés előtti nap sózd, borsozd be a csirkeszárnyakat. A mézet egy kis lábosban forrósítsd fel, és forrón keverd el 1 deci napraforgóolajjal. Öntsd a csirkére, majd ha kihűlt, helyezd a hűtőbe.
2. lépés
A grillezés napján 180 fokra melegítsd a sütőt, és helyezz rá vaslapot.
3. lépés
A burgonyát hámozatlanul sós vízgőzben főzd meg, még melegen pucold meg, sózd, borsozd, és folyamatos kevergetés mellett add hozzá kockánként a vajat. Legjobb egy erős habverőt használni. Ha szükséges, kevés meleg tejjel krémesítheted. Amikor meleg a sütő, a lecsöpögtetett csirkeszárnyakat hirtelen süsd át, és 180 fokon megemelt sütési magassággal (a hőálló tálcát egy sütést emelő tálcára helyezd) süsd tovább. 4 percet pihentesd.
4. lépés
A pürét töltsd poharakba, tedd rá az olívaolajjal átforgatott parajleveleket, majd erre állítgasd a szárnyakat.

Aki pedig nem sajnálja az időt egy igazi, ráérős marhaoldalasra, annak itt a felnőtt konyhaművészeknek való recept (de az eredmény annál finomabb!):

Elkészítési idő: 7,5 óra
Csontos marhaoldalas újhagymás polentával, sörmártással
Hozzávalók
  • 1 kg csontos marhaoldalas
  • 80 dkg kukoricadara
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 üveg barna búzasör
  • 1 dl tejszín
  • 20 dkg vaj
  • bors
  • 1 ek barna cukor
  • 1 üveg Worcester szósz
  • 1 fej sonkahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • fél póréhagyma
  • fél zellergumó
  • 1 rúd fahéj
  • 1 csillagánizs
  • fél ek szójaszósz
  • 1 ek pirított szezámolaj



1. lépés
1. A megmosott és megpucolt gyökérzöldségeket vágd 1x1 centis kockákra, egy nagy lábosban kevés szezámolajon pirítsd át. Az átmosott marhaoldalast tedd a zöldségekre, öntsd rá a sört, a szójaszószt és fűszerezd meg. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. 160 fokos sütőben 6,5 órán keresztül, állandó ellenőrzés mellett főzd puhára. Emeld ki a húst, szűrd le a mártást, majd közepes lángon forrald be.
2. lépés
2. Egy lábosban tegyél fel főni 1,6 liter vizet, sózd meg, majd folyamatos kevergetés mellett add hozzá a kukoricadarát. Mikor már elég krémes, az utolsó néhány percben adj hozzá 1 deci friss tejszínt és 20 deka vajat. Közben melegítsd elő a grillt kábé 200 fokra, a beforralt mártással kend át a húst, és röviden pirítsd meg a rácson mindkét oldalán, végül 3 percig pihentesd.
3. lépés
3. Kanalazz a tányér közepére a polentából, szórd meg a felkarikázott újhagymával. A húst tedd a polenta tetejére, és locsold meg a mártással. Ha a sörös ízt erősíteni szeretnéd, a mártáshoz önts még egy kevés sört.