Tom Hanks vérplazmát adott, ami a járvány idején aranyat ér – fotók!

Tom Hanks,vérplazma,koronavírus Forrás: GettyImages
Tom Hanks és Rita Wilson a világjárvány egyik első híres fertőzöttjei voltak az Egyesült Államokban, viszont néhány hét alatt szerencsésen kigyógyultak a koronavírusból. A fertőzésből felépültek vére most aranyat ér: súlyos betegeket menthet meg a komplikációktól.

Tom Hanks és Rita Wilson az ausztráliai Aranyparton kapta el a vírust és a helyi klinikán kezelték őket heteken át, mielőtt hazatérhettek Kaliforniába.

A hollywoodi színészpár a napokban vérplazma donornak jelentkezett, és Tom Hanks büszkén meg is osztotta az Instán a tőle levett szalmasárga folyadék fotóját. A vírusfertőzésből frissen gyógyultak vére ugyanis tele van antitestekkel, amelyek felismerik a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírustörzset és védekezésre mozgósítják az immunrendszert.

Ha a papírmunkán túl vagy, az egész olyan, mint egy délutáni szunyókálás.

A gyógyult donoroktól levett konvaleszcens plazmának nevezett anyag mostanában valóban aranyat ér, mert egy zacskónyival akár három súlyosan fertőzött beteg állapotán is lehet javítani. A hivatalos Covid-19 megelőzési és kezelési kézikönyv szerint a vérszérum növeli a beteg vérében a limfociták számát, gyorsítja a víruseltávolítást, csökkentheti a plazma tejsavszintjét és javítja a vese működését.

Tom Hanks arra buzdít minden hivatalosan gyógyultnak nyilvánított beteget, hogy ha teheti, adjon vért, illetve vérplazmát, amivel életeket menthet és segíti az orvosok munkáját.

Mit tegyek, ha vérplazma donor szeretnék lenni?

Potenciális vérplazmadonornak az tekinthető, aki legalább két hete felépült a koronavírus fertőzésből, vagyis az alsó légutakból vett minta legalább két hete negatív, és legalább egy hete nem szedett glükokortikoidot.

További információ: koronavirusplazma.hu

7 lélekmelengető Tom Hanks-idézet, hogy könnyebben menjen a napod: