Tökös kis üstökös – vadássz rá az égen!

Tökös kis üstökös – vadássz rá az égen!
Forrás: NASA

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A napokban van rá a legjobb esélyed, hogy szabad szemmel is megfigyelhesd az idei év egyik legmenőbb égi látványosságát. Földközelbe ért a NEOWISE üstökös, és csóvát húz a horizont felett. Irány a szabadba 10 körül, és próbáld megtaláln! (Egy színházi gukkerrel nagyobb esélyed lesz az üstökösvadászathoz!)

A hiedelmek az üstökös érkezéséhez háborút, árvízt, dögvészt és hasonló nyalánkságokat rendelnek hozzá. Tekintve, hogy 2020 eddig – khm, – nem éppen úgy alakul, mint ahogy január elsején koccintottunk rá, akár igaz is lehetne az összefüggés. De megnyugtatlak: mindez babonaság. 1997-ben például elérkezett a Föld közelébe a Hale-Bopp üstökös, amely a XX. század legjobban dokumentált, és legjobban megfigyelt égi vándora volt. És mi történt 1997-ben? Semmi.

Emlékszem, sokat lógtam akkoriban a nagy hírű Eötvös Collegiumban, biológus és bölcsész barátaimnál. Nos, a kollégium folyosójának végén volt egy ablak, amely a Gellért-hegyre nyílt. Én pedig néha akár egy órán is álltam az ablaknál, és bámultam a Hale– Bopp zölden világító kómáját (a fejét), és az elmosódott, kísértetiesen fluoreszkáló csóváját. Megbabonázott az égi látványosság, az oda nem illő égitest. A titokzatos, kozmikus jelenés. És tegnap is így voltam ezzel, amikor a társasházból kitoltam a szelektív kukákat. Ahogy igyekeztem vissza a lakásba, egy pillanatra felnéztem az égre. A Hale-Bopp-nál jóval halványabban, de észrevehetően ott függeszkedett a horizonton a NEOWISE. Azonnal lerakattam a feleségemmel a tabletet, kikapcsoltattam vele a sorozatot, amit nézett, és kirángattam a bejárathoz. Nem mondom, kicsit neheztelt, amiért rárontottam, és azt hiszem, többet várt. Nos, valóban. A másik nevezetes üstököst, a Halley-t szokták úgy ábrázolni, hogy csóvájával bevilágítja a fél eget, a NEOWISE meg éppen csak hogy elkapható szabad szemmel – de hidd el, érdemes megnézni, mert így is tök’ érdekes. Akár a családdal is kimehettek a szabad ég alá, és engedd, hogy a férjed meséljen a gyerekeknek a különös látogatónkról. Vagy akár te is mesélhetsz.

üstökös,meteor, ég, nyár, csillag
forrás: Wikimedia Commons
Irány üstökösre vadászni!

Elmondhatod, hogy az üstökösök messze a Naprendszer peremén túlról érkeznek, az Oort-felhőből. A Oort-felhő egy kisbolygóktól, üstökösöktől és mindenféle hasonló „űrszeméttől” hemzsegő halmaz. Ahonnan néha kiválik egy üstökös, és hiperbolikus pályáján megindul a Nap felé. Ekkor még az egész nem más, mint egy „piszkos hógolyó”: jég, por és szikladarabok kevercse. Ahogy közeledik a központi csillagunkhoz, a napszél hatására a jég olvadásnak indul, és gáz, valamint por szabadul fel a hógolyóból. Ez lesz aztán a csóvája az üstökösnek, amely hosszan-hosszan húzódik az éjszakai égen, és mindig a Nappal ellentétesen „áll”. Vannak olyan üstökösök, amelyek a Nap környékén szétesnek és megsemmisülnek, de olyanok is, amelyek túlélik a találkozást – mint például a NEOWISE is –, és eltávolodnak a csillagtól. És vannak olyan üstökösök is, amelyek – a leghíresebb a Halley-üstökös, – időről időre, periodikusan visszatérnek a Naphoz. A Halley például óramű-pontossággal érkezik meg, 76 évenként. (Legközelebb 2061-ben fog visszatérni, majd jól megírom azt is az Éva magazin honlapjára.)

A NEOWISE üstököst mindeddig a hajnali égen lehetett megfigyelni, de ezen a héten már a kora esti óráktól is látható. Északon kell keresni, a Nagy Medve csillagkép alatt. A legjobban akkor jártok, ha hidegfront után (például csütörtökön) vadásztok rá: ekkor tisztább a levegő. Érdemesebb kimenni a városból, hogy ne legyen erős a fényszennyezés. És jó, ha használtok távcsövet. Nem kell csillagászati teleszkóp (persze, nem baj, ha van), de már egy színházi látcső is sokat segíthet az észlelésben.


Az 5 leggyakoribb kívánság hullócsillagnézés közben

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Az 5 leggyakoribb kívánság hullócsillagnézés közben
Tovább olvasok
Kép
Melyik a két legolcsóbb házi készítésű növényi tej?

Jó ideje nem iszom már tehéntejet, csak ha nincs más opció. Viszont a növényi alapú tej köztudott, hogy sokkal(-sokkal) drágább a tehéntejnél. Kivéve akkor, ha itthon készítem el és a két alábbi alapanyag egyikéből.

Kép
A történelem legkíméletlenebb gyászjelentése: „Szálljon vissza önökre a karma”

A koronavírusban elhunyt férfi családja kemény szavakkal sújtott le azokra, akik szerintük felelősek a texasi David Nagy haláláért.

Kép
Te hogy bírnád, ha lenne még egy karantén?

Mit tennének, ha újra a négy fal között rekednének? Karanténportrék, második rész.

Kép
Soha többet ne legyen ilyen! Augusztus 6. a hirosimai atomtámadás 75. évfordulója

1945. augusztus 6-a a világtörténelem egyik fordulópontja. De miért és hogyan is történt pontosan Hirosima bombázása? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb részleteket.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 5.: az Ikreknek fontos mások elismerése, a Rákok kapcsolata komolyabbra fordul

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Nincs még vége a kertészkedésnek: növények, amiket augusztusban kell elültetned

Bár tény, hogy a legtöbb növényt tavasszal érdemes és kell is elültetni, arról sem szabad elfeledkezni, hogy bizonyos virágok és zöldségek esetében egészen augusztus közepéig nyugodtan lehet próbálkozni egy másodvetéssel.

Kép
Egy borozós kerti parti 5 kötelező eleme

A bor és a nyár tökéletes párosítás, melynek legjobb bizonyítéka egy borozós kerti parti. Hiszen kedvenc palackunk tartalma egy kellemesen hűvös nyárestén, a barátok társaságában, a grill illata mellett esik a legjobban.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem