"Azt gondoltam, hogy a babák ilyenek." - Többemberes babával se éjjeled, se nappalod

Borítókép: "Azt gondoltam, hogy a babák ilyenek." - Többemberes babával se éjjeled, se nappalod Forrás: Getty Images (RubberBall Productions)
Állandó testkontaktot igénylő, letehetetlen, nehezen megnyugtatható, érzékeny, családtagokat és idegeneket nem elfogadó. Ezek a „high need', azaz a "nagyigényű", vagy - más kifejezéssel élve - a többemberes babák főbb jellemzői. És hogy ez mit is jelent pontosan?

"Már a harmadik babánkat várom, de még mindig tud újdonságot mutatni nekem a gyereknevelés. Többemberes gyerek – olvastam a kifejezést egy régi ismerősöm Insta oldalán, aki maga is - állítása szerint - többemberes gyerek anyukája.

De mit jelent ez?

– kérdezte félig magától, félig a körülötte ülőktől minap főszerkesztőnk, Zubor Rozi.

"Oh, hát nem meséltem még?" – csaptam le a kérdésre, hiszen elsőszülöttem többemberes gyermekként érkezett közénk. Nem meséltem, és mint kiderült, nem csak Rozi, hanem sokan mások sem tudják, hogy ez bizony egy létező jelenség. Ezért abban maradtunk, írok erről, hogy mit is jelent ez és milyen ilyen gyereket nevelni.

Bár hozzá kell tegyem, ezt akkor, friss anyukaként én sem tudtam. Azt gondoltam, a babák ilyenek. De milyenek?

Többemberes gyerek

Állandó testkontaktot igénylő, letehetetlen, nehezen megnyugtatható, érzékeny, családtagokat és idegeneket nem elfogadó. Ezek a jellemzők akár minden újszülöttre igazak lehetnek, de a többemberes gyerekek akár a kisdedkor végéig, vagy még tovább hordozzák magukban ezen jegyeket.

A nagy odafigyelést igénylő csecsemők megfigyelések szerint már az anyaméhben igen aktívak, pont úgy, mint amikor megszületnek. Minden csecsemő nagy szükséglettel bír, mikor világra jön, ám vannak olyanok, akiknek nagyobb szükségletük van, mint másoknak. Őket többemberes gyermekeknek nevezi a szakirodalom.

Azt már tudjuk, hogy a negyedik trimeszter egy létező jelenség. A születés utáni 3 hónapban az újszülöttek alkalmazkodnak a külvilághoz. Meg kell szokniuk a zajokat, a fényt, a hőmérsékletkülönbséget, a szagokat, illatokat, az éhség, szomjúság, emésztés, fájdalom érzését; s még azt is, hogy pelenka és ruha fedi a bőrüket. Ebben az időben a babák az édesanyán érzik a legjobban magukat.

Ezzel én is tisztában voltam, hiszen újdonsült anyukaként kiolvastam a kismamáknak szánt irodalom nagy részét, többemberes kifejezéssel azonban egyikben sem találkoztam.

A többemberes kifejezés nem azt jelenti, hogy a kicsi több emberrel, bárkivel jól érzi magát, hanem, hogy az ellátásához az édesanyán kívül más személyre, jó esetben a másik szülőre is szükség van, hiszen a gyermek figyelmének lekötése, gondoskodás-igényének kielégítése nem egyszemélyes feladat.

Nem arról van szó, hogy elkényeztetjük a gyereket, hanem arról, hogy az alapvető szükségletek kielégítéséhez két emberre van szükség.

Tizenhárom hónapos volt elsőszülöttem, amikor még mindig hatszor-tízszer ébredt az éjszaka folyamán. Folyamatos testkontaktust igényelt. Arra vágyott, hogy rajtam alhasson. Friss anyukaként még voltak elveim. Az egyik ilyen - amit a szüleim nagyon jól belém neveltek - az volt, hogy mindenkinek megvan a saját ágya, ahol alszik. Ha visszaforgathatnám az idő kerekét korábban áttérnénk az együttalvásra, ezzel megspórolva egy kórházba kerülős végkimerülést. Ugyanis az, hogy beengedtük az ágyunkba, nyugodtabb éjszakákat hozott az egy évnyi inszomnia után.

Főszerkesztőnk kedves régi ismerőse, Lázár Orsolya Instagram oldalán elég jól edukálja az oda érkezőket és a követőit. Nyomon követhetjük, hogy milyen egy „high need', azaz "nagyigényű" baba szülőjének lenni.

A nagyigényű babáknak tizenkét fő jellemzője van. Előfordul, hogy nem mind a tizenkét pont igaz rájuk, de sokszor a legtöbb igen.

1. Heves vérmérsékletűek

Ezek a csecsemők mindenre több energiát fordítanak. Hangosan sírnak, nagy élvezettel kacagnak és erőteljesen kifejezik, ha a szükségleteiket nem elégítik ki. Az ilyen kiáltások bizony nem puszta kérésnek hangzanak, hanem sürgős igénynek. A babák hevességét a testbeszédéből is megállapíthatjuk. Sokszor megfeszülnek az izmaik, az ökleiket összeszorítják, pont úgy, mintha készen állnának cselekedni.

2. Állandóan mozognak

A nagyigényű babák sokszor nem viselik el, hogy pólyába, hálózsákba tegyék őket. Egyfolytában mozgásban vannak. Nekem személy szerint a hordozókendő nagy segítségemre volt. Amikor a babámat magamra kötöttem és én mozgásban voltam, ő csendben elnézelődött. Kizárólag így tudtam a háztartást vezetni. De amint megálltam, vagy leültem… kifejezte nemtetszését.

3. Kimerítőek

A szülők energiatartalékaikat minden nap felhasználják, hiszen a többemberes gyerekek ellátása tényleg 0-24 szolgálatot jelent. Amikor más szülő a gyermeke alvásidejében töltődik, kikapcsol egy kicsit, a nagyigényű babák szülei akkor is le vannak foglalva, hiszen a gyermek folyamatos testkontaktust igényel.

4. Sűrűn igénylik az étkezést

A babák számára az anyai mellre helyezés nem csupán az éhség csillapításának eszköze, hanem a megnyugtatásé is. Ezért kívülről talán úgy tűnhet, mintha a kicsi egyfolytában éhes lenne, egyfolytában enni akarna, de nem kizárólag erről van szó. Az anyatejes babáknak az ilyen fajta testkontaktus is az érzelmi feltöltődést biztosítja.

5. Erős igényeket támasztó

Folyton az volt az érzésem, hogy nem vagyok elég gyors, nem jutok oda elég gyorsan a gyerekemhez. Olyan sürgetés volt a hangjában, amint felkelt, hogy bármennyire igyekeztem, mindig késő volt. Akár ébredés után, elvileg kipihent állapotban is. Ezt a pontot a szakirodalom úgy nevezi, hogy a nagy szükséget igénylő csecsemők követelőzőek. Ezt a jelzőt mégsem aggatnám egy kisdedre sem.

6. Gyakran ébrednek

Ahogy a cikk elején is említettem, számomra az alvás hiánya volt a legnehezebb, illetve elfogadni az, hogy kizárólag akkor alszik nyugodtan a babám, ha testközelben van. Emellett a másik tényező amire szüksége volt a nyugodt alváshoz az a teljes csend.

7. Kielégíthetetlen igények

Az, hogy azt érzik a többemberes gyerekek szülei, hogy nem tudják időben kielégíteni a babájuk igényeit, nagyon frusztráló. A „késleltetett kielégülés” fogalma teljesen idegen ezektől a babáktól, csak nagyon finoman és fokozatosan szabad megtanítani nekik, és csakis akkor, amikor a gyermek fejlődésben készen áll rá.

8. Kiszámíthatatlanok

Frusztráló felismerni azt is, hogy ami tegnap működött, az ma nem.

Vannak napok, amikor felváltva ringatjuk, hintáztatjuk, hordozzuk, babakocsiban ringatjuk, az autót vezetve, a gyermekülésben altatunk, cumit adunk, a kiságy lába alá könyveket teszünk, levetkőztetjük a kicsit és a csupasz mellkasunkra tesszük, bízva a bőrkontaktus erejében, hajszárítót, porszívót, páraelszívót kapcsolunk, forró vizes palackokat, sópárnákat alkalmazunk, hogy megtaláljuk azt a technikát, amitől megnyugszik a kicsink egy-egy nehezebb napon.

Ez sokszor kudarcélményhez vezet hiszen az anyukák azt érzik, nekik ösztönösen tudniuk kellene, hogy a babájuknak mire van szüksége. A gondolat, hogy valamit rosszul csinálnak állandó.

9. Túl érzékenyek

A nagy figyelmet igénylő csecsemők mellett a szülők sokszor azt érzik, mintha tojáshéjon kellene járniuk.A babák sokszor megijednek a legkisebb zajtól is. Könnyen ki lehet billenteni őket az egyensúlyból azzal is, ha változik a környezetük, átrendezzük a szobájukat vagy nem otthon töltjük az éjszakát.

10. Ne tegyél le!

A többemberes babák imádnak kézben lenni. De az nem elég, ha felvesszük, tartjuk őket, mozogni is kell mindemellett. Ez az állandó tartás nem egyszerű, de ha szerencsénk van, a babahordozó eszközök is meghozzák a várt eredményt, és így felszabadul a két kezünk.

11. Nincsenek el egyedül

Az első 10 pont alapján azt hiszem, rájött már a kedves olvasó, hogy a többemberes gyerekek nem nyugszanak meg egy cumitól, egy alvós pajtástól vagy egy zenélő körforgótól a kiságy felett. Nekik nem tárgyakra van szükségük, hanem a gondozó személyére. Ahogy cseperednek, ez az igényük átalakul, méghozzá úgy, hogy játszani hívják a szüleiket. Egyfolytában. Kiemelten figyelni kell arra, hogy megtanítsuk őket az önálló játékra.

12. Nem fogadják el az idegeneket

Ezek a gyerekek nagyon lassan oldódnak fel idegen társaságban. Nehéz őket más gondozóra hagyni, akár néhány órára is. Ez bizony sokszor adhat okot feszültségre családon belül, hiszen melyik nagyi viselné jól, ha az unokája sikítva szalad el előle?

A szakirodalom szerint próbáljunk a csecsemő szemszögéből tekinteni az elválásra. Nekik meg kell tanulniuk függetlenné válniuk, meg kell tapasztalniuk, hogy önállóan is működnek az édesanyjuk nélkül. Az ő nézeteik szerint anya és baba együtt, egy teljes csomag. Ezek a babák akkor érzik jól érzik magukat, amikor az anyjukkal vannak és szorongás fogja el őket amikor el kell válniuk. A szeparációs szorongás erősebb lehet, mint más babák esetében.

Hogy meddig tartanak ki a „többemberes” jegyek? Az én elsőszülöttem jelenleg 4,5 éves. Még ma is vannak olyan tulajdonságok, amiket nem vetkőzött le teljesen. Ám, ha az út elején jársz jelenleg, szeretnélek megnyugtatni, hogy hónapról hónapra egyre könnyebb lesz.

Ha azt gondolod, nehéz dolgod van a többemberes gyermekeddel, nézd meg a világ első hatosikreiről szóló galériánkat.