A kutyád akár bele is betegedhet abba, hogy visszamész dolgozni

Borítókép: A kutyád akár bele is betegedhet abba, hogy visszamész dolgozni Forrás: Getty Images
Ha egy kutya megszokta gazdája állandó közelségét, majd hirtelen sokkal kevesebbet látja őt, megjelenhet nála a szeparációs szorongás. Ez sok háztartásban vezethet problémákhoz most, hogy az élet kezd visszatérni a rendes kerékvágásba. A kutyaszakértők szerint szerencsére van megoldás.

A háziállatok biztosan imádták a koronavírust, hiszen a gazdik folyamatosan otthon voltak. Ez az újonnan kialakított rend azonban mefgbomlik, amint elkezdünk újra rendszeresen munkába járni. Amennyire pozitív hatással van a kutyákra a rutin, annyira súlyos szeparációs szorongást okozhat, ha most megszakad ez a megszokott minta. A mindennapos munkába járáshoz való visszatérés óriási változás lesz, aminek a kezeléséhez következetes módszerekre van szükség.

Mi az a szeparációs szorongás?

A kutyák szeparációs szorongása „egy olyan viselkedési reakció, amelyet az a nyugtalanság vált ki, hogy el kell válniuk a gazdáiktól, akikhez a leginkább kötődnek.”

Emma Bowdrey, kutyaviselkedési szakértő, az ISCP tagja, a Four Long Legs alapítója úgy fogalmazott a purewow.com-nak, hogy ez egy nagyon egészségtelen társfüggőség, ami súlyos zavart okozhat a kutyák lelki világában, és

olyan megoldhatatlannak látszó problémák elé állíthatja a gazdákat, mint az önsértés, a rombolás, a túlzó nyáladzás, a balesetek és a kontrollálhatatlan ugatás.

Ha voltál karanténban, te is érintett vagy!

Lehet, hogy azt gondolod, a te kutyádnak semmi problémája nem lenne azzal, hogy hirtelen újra kevesebbet lennél otthon, de a kutyák hihetetlenül érzékeny lények, és a körülmények következtében nagy változásokon mennek keresztül. Van rá esély, hogy a kutyánk szorosabban kötődik már hozzánk, mint korábban, mint ami normális lenne. Ez fokozottan növeli a szeparációs szorongás kialakulásának lehetőségét.

A kutyánk sajnos nem fogja megérteni, hogy azért tűnt el a gazdával eltöltött rengeteg idő, mert a városunkban megszűnt a kijárási korlátozás. „A kutyák kognitív képességei és érzelmi szintje hasonlít a kisgyerekekéhez - magyarázza Bowdrey -, ezért az ekkora változásokat nagyon rosszul tudják megélni. Ez frusztrációt, agressziót és depressziót okozhat.

Hogyan térhetsz vissza a munkába úgy, hogy a kutyád is egészséges maradjon?

Ahogy egyszer megtanítottad a kutyádnak, hogy üljön le, most ugyanúgy meg kell tanítanod neki, hogy szokjon hozzá a hiányodhoz, amikor visszamész dolgozni.

Lássuk, milyen trükköket vethetsz be, hogy felkészítsd a kutyádat a változásra (vagy hozzászoktasd)!