Hogyan ne válj érzelmi evővé a karantén alatt: tartsd be a dietetikus tippjeit!

egészség,táplálkozás Forrás: Getty Images
Kemény hetek várnak ránk a koronavírus terjedése miatt: a stressz, a bizonytalanság, a kilátástalanság és a társas kapcsolatok hiánya kihat az étkezésünkre is. Nagyon sokan az evéssel kompenzálják a megváltozott élethelyzet okozta boldogtalanságot, emiatt azonban nem csak a pluszkilók szaladnak fel a nyár kezdetére, de a szervezetnek sem fog jót tenni a hízás. Ihász Katalin dietetikust kérdeztük arról, melyek a legfontosabb dolgok, amiket érdemes betartanod, ha nem szeretnél érzelmi evővé válni a karantén alatt.

A runnersworld.hu cikke.

Kötelező a napirend!

Akár gyerekekkel vagy otthon, akár a pároddal, vagy egyedül, kellenek a fix pontok a mindennapokban. Ezek segítenek nem kibillenni, fontosak ahhoz, hogy tudd, vannak feladataid, amiket teljesíteni kell. Ez lehet munka a home office-ban, játék a gyerekekkel, főzés, mosás, takarítás, vasalás – a lényeg, hogy gondold át, mik lesznek a heti teendőid, és hogyan is nézzen ki egy napod az otthonlét idején. Próbáld betartani a tervezett célokat minden nap, és dolgozz azon, hogy ne boruljon meg a napirend. Ha ugyanis halogatod a dolgokat, felhalmozódnak a teendők, és eluralkodik a káosz, akkor sokkal nehezebb józanul gondolkodni – akár az étkezés kapcsán is!

A főzés is lehet program

Így, hogy otthon vagy, tengernyi időd lesz a konyhában. Ha eddig nem tetted, érdemes a gyerekeket is bevonni néhány konyhai műveletbe. Lehet, hogy lassabban haladtok, és többet kell majd takarítani, de ez is egy remek program, ráadásul nekik különösen élvezetes. Ha egyedül vagy, akkor végre nincs kifogás, és elkezdhetsz a készételek és a kajarendelés helyett főzni, zöldségpástétomokat készíteni, minden olyat megvalósíthatsz, amit eddig halogattál. Ráadásul a szervezeteddel is jót teszel, ha a bolti, adalékanyagokban hemzsegő fogások helyett te magad készíted ez az ételeket. De kipróbálhatod a kenyérsütést, a házi felvágottak elkészítését – a lényeg, hogy tápanyagdúsan étkezz!

Ne maradjon el a mozgás!

Attól még, hogy nem mész edzeni, a mozgás kiemelten fontos. A kertben, ha jó az idő, kiválóan lehet sportolni, futni is elmehetsz a közelben, de a lakásban is lehet kőkemény saját testsúlyos edzést végezni – millió videó van már fent az interneten, ha sportolni szeretnél. A lényeg, hogy a napi rutinodban a mozgás is szerepeljen. Ebben lehetnek a gyerekek is partnerek, együtt is tornázhattok, de alvásidőben te is letudhatod a fekvőtámaszt, a plankinget, a kitöréseket – a lényeg, hogy legalább minden másnap szánj erre egy órát!

Foglald el magad!

A gyerekesek valószínűleg nem fognak unatkozni a következő hetekben, ha azonban egyedül vagy, és a legkedvesebb elfoglaltságot a tévé előtti csokievés, akkor jó, ha tudod: ez hosszú távon komoly következményekkel jár majd. Próbáld ehelyett lefoglalni magad, és ahelyett, hogy munka után csak a tévé előtt ücsörögsz, csinálj meg minden olyat dolgot, amit eddig halogattál. Jöhet a tavaszi nagytakarítás, a függönymosás, a varrás, a festegetés, a fiókok átpakolása, a téli ruhák elrámolása, szelektálása… Kreatívkodj, ha van kedved, fess ki otthon egy-egyszobát, a lényeg, hogy foglald le magad, és ne az evés legyen a központi téma!

mozgás,étkezés
Forrás: GettyImages

Vásárolj be okosan!

Nem kérdés: a legjobban akkor jársz, ha a bevásárláskor semmiféle nassolni valót nem veszel. Ha ugyanis otthon van a több tábla csoki, a perecek, a chipsek, akkor egy-egy rossz pillanatban biztos, hogy őket hívod segítségül. De sok nasi fogy a filmnézés alatt is. Ha viszont nincs otthon semmi ilyesmi, nem esel kísértésbe!

Inni, inni!

Ha addig azért nem figyeltél a magas folyadékbevitelre, mert egész nap rohangáltál, és nem tudtad megoldani a mosdózást, akkor most ennek is vége: bátran elkezdhetsz sokkal több vizet inni, amitől nem csak frissebb leszel, de az emésztésednek is nagyon hasznos lesz!

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Amit tudni akarsz a koronavírusról - pánik nélkül