Beperelte a tinilány az iskoláját, amely arra kényszerítette, hogy fesse be a haját

Borítókép: Beperelte a tinilány az iskoláját, amely arra kényszerítette, hogy fesse be a haját Forrás: Getty Images / A kép illusztráció
A diáklányt ráadásul arra kényszerítették, hogy négynaponta fesse újra a fürtjeit, ami sérüléseket is okozott a fejbőrén. Na de mi volt az egésznek az oka?

Pert indított a helyi önkormányzat ellen egy 18 éves lány egy Oszaka prefektúrabeli japán kisvárosban, miután a középiskola, amelynek tanulója, ismételten arra kényszerítette, hogy természetes barna haját feketére fesse. Az iskola azzal fenyegette, hogy eltanácsolja a lányt, amennyiben megszegi a szabályokat.

A helyi hírportálok arról tudósítanak, hogy a százezres japán város, Habikino egyik középiskolájában a házirend azt írja elő, hogy minden tanulónak fekete haja legyen. A legtöbb japán embernek ez a természetes hajszíne, de a szóban forgó fiatal lány haja barna, ezért az édesanyja, amikor beíratta az iskolába, hivatalosan tájékoztatta az igazgatóságot erről a körülményről, hangsúlyozva, hogy a lánya haja nincs festve, szőkítve vagy bármilyen mesterséges eszközzel színezve. Az igazgatóság azonban újra és újra elrendelte, hogy a diáklány fesse feketére a haját a helyi szabályzatnak megfelelően, mi több, ezt négynaponta (!) tegye meg, majd többször figyelmeztették a lányt, hogy „nem elégséges” mértékben tesz eleget a házirend előírásainak. A felperes azt állítja a periratban, hogy az állandó hajfestés kiégette a fejbőrét és fájdalmas kiütéseket okozott neki.

Forrás: Getty Images / A kép illusztráció

Most a diáklány 2,2 millió jenre (ami körülbelül 5,1 millió forintnak felel meg) perli az iskolát fenntartó önkormányzatot azon a jogcímen, hogy erőszakot követtek el ellene, amikor kényszerítették, hogy gyakran fesse be a haját. A lány 2016 szeptembere óta nem látogatja az iskolát.

Az iskola igazgatója megerősítette a Reutersnek, hogy az intézmény tiltja a haj festését és szőkítését, valamint szigorú szabályok vannak érvényben a szoknyahosszúság és a smink kérdésében is.

Egy oszakai hírlap kutatást végzett tavaly májusban, és azt találták, hogy a tokiói állami középiskolák 60 százalékában előírják, hogy a barna vagy világosabb hajú tanulók bizonyítékkal szolgáljanak fiatalabb kori fotók formájában arról, hogy a hajuk színe természetes. A cikk szerint ez a gyakorlat arra szolgál, hogy megvédje a nem fekete hajszínű (és ily módon a többségtől eltérő megjelenésű) diákokat attól, hogy fekete hajúak bullyingnak vessék alá őket.

Ilyen egy nap az iskolában a világ különböző tájain – nézd meg ezt a lenyűgöző galériát is!