Timi, 45 éves, kétgyermekes anya és koronavírus-pozitív

koronavírus,tünetek Forrás: Getty Images
Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és COVID-19 pozitív. Ez a betegségem hiteles története.

2020. február 28. és március 7. között két nagyszabású rendezvényt szerveztem, közben még március 3-án egy rendezvényen meghívottként vettem részt. Ebben az időszakban szokás szerint nagyon keveset aludtam, extrémen túlterheltem magam.

Március 9-én még egy sajtótájékoztatót szerveztem délelőtt és vettem részt rajta előadóként, aznap már fejfájásra ébredtem. Fura volt, hogy egész nap fájt a fejem, de semmi más tünetem nem volt, max fáradt voltam, de ilyen intenzív időszak után ez természetesnek tűnt, délután már otthonról dolgoztam.

Március 10-én, kedden az irodában egész nap fájt a fejem.

Még mondtam is a kollégáimnak, hogy soha nem szokott folyamatában ennyit fájni, hétfő óta megállás nélkül fájt. Kedd délután 5 órakor a kolléganőmmel még egyeztetnem kellett és nagyon nehezen tudtam koncentrálni, nagyon fáradt voltam. Akkor még a fejfájást időváltozásnak gondoltam, a fáradtságot pedig az elmúlt hetek utáni kimerültségnek tulajdonítottam.

Március 11-én szerdán is az irodában dolgoztam, akkor már jeleztem a kolléganőknek, hogy igyekszem korán elmenni, mert egyre rosszabbul érzem magam és csütörtöktől inkább otthonról dolgozom. Ekkor még mindig csak a fejfájás és általános fáradtság, gyengeség tüneteit tapasztaltam, illetve étvágytalanság párosult mellé.

Március 12-től, csütörtöktől már önkéntes karanténban otthonról dolgoztam.

Egyre gyengébbnek, motiválatlanabbnak éreztem magam és péntekre már tapasztalhatóak voltak a további tünetek, melyek a mai napig tartanak, azaz lassan 2 hete (alább a tünetek). Minden orvos, akit felhívtam, a tüneteim alapján azt mondta, ez nem koronavírus. Ennek ellenére én a zsigereimben éreztem, hogy az, mert olyan érzés volt, amit még soha nem tapasztaltam, illetve az alább összefoglalt tünetek egyszerre voltak, és folyamatosan ugyanúgy éreztem magam, minden nap úgy feküdtem és úgy ébredtem, és ez még mindig így van a mai napig.

Próbáltuk elérni az egyetlen magánúton hozzáférhető koronavírus-mintavétellel foglalkozó céget, de 3 nap alatt 3-szor változott a telefonszám, nem vette fel senki és az e-mail címre küldött levélre sem válaszoltak.

Március 15-én, vasárnap vagy 16-án, hétfőn sikerült elérni őket, ahol egy hölgy home office-ból dolgozva elmondta, hogy napi 200 telefonhívást bonyolít, amit nem is igazán tud feldolgozni, de majd küldenek e-mailt. Kiderült, hogy a mailcím is változott, ezért újraküldtük a levelünket is a mintavétel igényével, de azóta sem hívott vagy írt nekünk senki.

Kivártam, hogy március 17-én, kedden bejelentsék hivatalosan, hogy ha a teszt eredménye pozitív, akkor itthoni karanténban is lehet maradni. Addig nem akartam megcsináltatni a tesztet, mert nem szerettem volna kórházi karanténba kerülni, a tüneteim erőssége véleményem szerint nem indokolta a kórházi ellátást. Úgy gondoltam, itthoni környezetben sokkal kedvezőbb körülmények között gyógyulgatok, ráadásul ekkor már majdnem egy hete voltam itthon, ugyanazokkal a tünetekkel, úgy éreztem hogy ha eddig nem erősödött, remélhetőleg nem is fog. Továbbá nem láttam annak sem értelmét, hogy mintavétel miatt bemenjek vagy bevigyenek a Szent László kórházba, mert amennyiben negatív a teszteredmény, nem szerettem volna megadni az esélyt arra, hogy legyengült immunrendszerrel esetleg ott kapjam el a vírust. Így vártam március 20-ig, péntekig, amíg egy ismerősöm segítségével kijöttek itthoni hivatalos mintavételre. Nagyon fontos, hogy aznap sem fogat mosni, sem enni, sem inni nem lehet, úgy tudom, 12 órával a mintavétel előtt. A mintavétel fél 2 körül zajlott, reggeltől nagyon nehéz volt folyadék nélkül kibírni. Miután a betegség kezdete óta éhes soha nem vagyok, így azzal nem volt gond, hogy nem ehettem.

A pozitív teszteredményt március 22-én, vasárnap kaptam meg, de a határozat szerint már március 21-én igazolták a COVID-19 vírust nálam.

Azóta családilag hivatalos járványügyi megfigyelés alá kerültünk, azaz hivatalos otthoni karanténban vagyunk. A fiam (12 és 14 évesek) és a férjem (46 éves) teljesen tünetmentesek. Ők most április 1-ig, én visszavonásig nem hagyhatjuk el a lakást.

Az első értesítést a BRFK részéről kaptam meg, a férjemet hívták, aki átadta a telefont, így meg tudtam válaszolni a 28 kérdést a kontaktkutatással kapcsolatban. Ezt követően hívtak a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályától. Aznap megkaptuk a piros matricát (járványügyi megfigyelés alatt állunk) és a határozatot, azóta senki nem keresett, semmilyen információt nem kaptunk és senki nem érdeklődött az állapotomról.

Állandó tünetek március 13 óta a mai napig (március 25.)

  • Hőemelkedés (37-37,2 között folyamatosan, egyszer volt 37,6). Háttérinfó: gyermekkoromban tüdőasztmás voltam, gyakori 40 fokos lázzal, viszont mióta kinőttem, nagyon ritkán vagyok lázas.
  • Gyakran olyan, mintha belső lázam lenne, úgy érzem, tüzel a fejem, de nincs lázam. A legjellemzőbb, nagyon fura megfogalmazni, hogy olyan betegségérzetem van, amit még soha nem éreztem.
  • Az első héten folyamatos szédülés, hányinger, rossz közérzet, gyengeség.
  • Kiemelném a furcsa ízt a szájban és szagot az orrban, amitől nem érzek más ízt és szagot rendesen. Bár ilyet még soha nem éreztem, de ha nagyon hasonlítani kell valamihez, akkor fémes ízt mondanék.
  • Étvágytalanság. Eszem, mert tudom, hogy kell, de soha nem vagyok éhes és kicsiket eszem, nem kívánok igazán semmit.
  • Többször hasmenés. Kicsit szürke arc, karikás szemek. Az orrom inkább bedugulva van, mintsem folyik (nehezen fújható).
  • Nagyon sűrű, ragacsos orrváladék, extrémen száraz orrnyálkahártya.
  • A torkomban pedig inkább egy fura érzés van, nem kimondottan fáj, száraz garat.
  • Olykor füldugulás, fülcsengés.
  • Olykor homályos látás, szemégés, száraz szem.
  • Néha erős szívdobogás. Nehéz légzés (ez nem vészes, de van).
  • Köhögés, de ez sem erős. Mellkasi fájdalom és hátfájás, ez sem állandó és nem erős.
  • Volt hogy úgy éreztem, a bőröm ég.
  • Az első naptól nem kívánok kávét és alkoholt, 1 pohárnál több teától hányingerem van.
  • Semmihez sem hasonlítható ez a vírus, még így, gyengített formában is ezt tudom mondani. Én csak ufóvírusnak hívom.

Amit szedtem ezen időszakban, és amit tapasztaltam a gyógyszerek szedése alatt

  • Amikor már otthon voltam, olvastam, hogy nem jó iboprufen származékú fájdalom-, lázcsillapítót, gyulladáscsökkentőt szedni.
  • Mivel az első tüneteknél (fejfájás) még nem is gondoltam a koronavírusra, a szokásos fájdalomcsillapítót használtam (ultra forte dózisút), ami nem igazán hatott (ebben van sajnos iboprufen származék).
  • Amikor már otthon halmozódtak a tünetek, elkezdtem orvosi javaslatra Aspirin Complexet szedni, itt még nem gondoltunk koronavírusra. Egy napig szedtem, aznap éjszaka nagyon fájt a gyomrom (gyomorfekélyszerű tünetek) és mindkét vesém fájt (vesekövem többször volt korábban). Azonnal abbahagytam.
  • Ezt követően már csak fájdalomcsillapításra szedtem Flamborin cseppet alkalomszerűen, illetve vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi táplálékkiegészítőt: 3000-es D vitamin, 500-as C vitamin, Magnosolv magnézium por, Forever aloe vera ital.
  • A szem, garat és orr szárazságára pedig a héten a következőket kezdtem használni: Systane ultra szemcsepp (ezt most hagytam abba, mert még jobban kiszárad tőle a szemem, nem is értem), Carrevir orrspray (ez kimondottan hatásos, már nem annyira száraz az orr nyálkahártya), a garatra pedig Forever Aloe First (ma reggel kezdtem, eddig ez is hatásosnak tűnik).
  • Sok folyadék, nagyon igényli a szervezetem, de sokszor keveset (100%-os gyümölcslevek, ízesített vizek, néha tea).

Mit fertőtleníts koronavírus-járvány idején minden nap az otthonodban?