Nehezen irányítható a gyereked? Elmondjuk miért jó ez neked

gyerek,kölyök,család,szülő
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Életkoronként másként, de meghatározó élménye a felnőtté válásnak a tiltakozás, a nemet mondás és elutasítás képessége. A szülőnek nehéz perceket szerez ugyan, de hosszú távon meghálálja magát, ha nem ellenkezünk: hagyjuk a gyereket ellenkezni.

A cikk eredetileg a Gyereklélek magazinban jelent meg.

A szülő-gyerek csörték – függetlenül attól, hogy kinek az akarata érvényesül végül – szükségesek az egészséges jellemfejlődéshez. Minden az első sírdogálással és az arra adott szülői reakciókkal indul, amikor megtanulja a baba, hogy sírással, tiltakozással kommunikálva megkapja azt, amire vágyik. Egyúttal az az érzés is rögzül, hogy képes hatni a külvilágra.

Már egyéves kor körül felerősödik a határozott nemet mondás, de igazán markánsan a „borzalmas kétéves” időszak alatt teljesedik ki, amikor a „nem” szócska látszólag mindenható varázserővel bír a járással, mások játékainak elorzásával és idegrendszerének borzolásával ismerkedő gyerekek számára. Büszkén üvöltik bárkinek az arcába, hogy „NEM, NEM, NEM!”, és a legkisebb ellenállásra is hisztivel reagálnak. Nagyon helyes! Csak így lehet gyakorolni a frissen megtalált és még nyers, képlékeny személyes autonómiát.

Újabb rohamra készülhetünk kilencéves kor környékén

Amikor már azt hittük, hogy végre sikerült megszelídíteni a gyermekünket, és elkezdett egészen civilizáltan viselkedni. Lehet vele például nyilvános helyen mutatkozni drámai színjátékok nélkül, és ért a szép szóból. Szertefoszlik azonban a törékeny idill a kiskamaszos nyegleség, a dacos hallgatás és sokszor érthetetlen ellenszegülés során. Ha eddig bármilyen ruhát felvett, most határozott ízlése (vagy ízléstelensége) kerget minket a sírba. Gyakran el sem árulja, hogy mi a baja, csak nemet mond, és folyamatosan tágítja a határokat. Ellenállása még egyszer lágyulhat, mielőtt elérkezik az igazi megpróbáltatás: a nagy kamaszkori lázadás.

Okkal lázadó

A primér nemet mondás és földön fetrengés korszaka szerencsére nem tart örökké. Miközben a kisgyerek megtanulja és megszokja, hogy mások elképzeléseivel szemben ő is képes érvényesíteni a saját akaratát, a kommunikációs módszerei is finomodnak és egyre összetettebbek lesznek. Roppant kreatívak tudnak lenni, ha ellenszegülésről van szó. Mielőtt döntünk a válaszlépésről, számoljunk háromig és jusson eszünkbe, mekkora jótétemény ez a személyiségfejlődésük szempontjából. Miért?
Az ellentmondás és lázadás fontos mérföldkő az egészséges elszakadás és önállósulás útján.

Mi mindent erősít a lázadás?

Bátorság – tudja, hogy nem értünk vele egyet, kivívja a szülők és más felnőttek haragját, akár a büntetést és megtorlást is reszkírozva;

Önrendelkezés – a tiltás ellenére is sikerül érvényesíteni az akaratát;

Sikerélmény – fontos az egészséges önbizalom kialakulása szempontjából;

Büszkeség – fontos lelki táplálék a törékeny önértékeléssel küszködő tinédzser számára;

Elszakadás – a szülőkről való leválás fájdalmas a gyermek számára is, amit megkönnyít a lázadás.

Hogyan gátolhatja a szülő az egészséges lázadást és az elszakadást? A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod.


Ez is érdekelhet:

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
Gyereknevelés holland módra: 7 tipp
Tovább olvasok
Szex válás után: milyen lesz visszaszállni a lóra?

„Néhány hónapja váltam el, és nem érzem úgy, hogy vesztegetnem kellene az időt: különböző internetes oldalakon már belevágtam a társkeresésbe. De néha inamba száll a bátorságom: ennyi év után kicsit félek attól, milyen lesz a szex egy idegennel, ha arra kerül a sor” – vallotta be egy olvasónk.

14 kapós dublőr, aki híres színészek beugrója

Egy filmes csapat számtalan emberből áll. A színészeket mindenki ismeri, általában a rendező nevét is hallottuk már, de a háttérmunkát végző emberekről szinte semmit nem tudunk. Még akkor sem, ha éppenséggel ők is előttünk vannak a képernyőn. De kik azok a dublőrök és milyen jeleneteket játszanak el?

Batmannek öltözve menti az altatásra ítélt állatokat ez a zseniális fiatalember

Szuperhősök márpedig vannak, a szó összes értelmében!

Valóságtól elrugaszkodott divatkreációk a párizsi Coutre Weekről

A nemrég befejeződött párizsi couture hétről válogattam jónéhány eltúlzott kreációt. Ezeknek a kollekcióknak mindig is az aprólékos munka és a túlzás volt a védjegye. Ám bárki bármit mond, ez művészet a javából!

Napi horoszkóp július 22.: a Kosok számára megcsillan a siker lehetősége, a Rákokra különleges nap vár

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, mert mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

A "pont olyan mint lenni kell" palacsinta alapreceptje

A palacsintatészta akkor jó, ha nem nyúlós, gumiszerű, de nem is száraz és nem túl vastag. Az arányok fontosak, hát még az alapanyagok. Ha nem találtál még rá a tökéletes alapreceptre, mutatjuk!

Pásztory Dóra: Innen tudtam, hogy a gyerekemnek nem lesznek táplálkozási zavarai

Azt hiszem, a gyerekem ételek és ízek iránti rajongása nagyjából akkor dőlt el, amikor 6 hónapos magzati korában beváltottuk a nászajándékba kapott ajándékutalványunkat az egyik budapesti Michelin-csillagos étteremben. Állítólag az ízlésünk már az anyaméhben alakul, amit egy szem gyermekemmel szerzett nem túl reprezentatív tapasztalataim alapján meg tudok erősíteni.

12 mém, amit érteni fogsz, ha te is alvásproblémákkal küzdesz

Lassan elmondhatjuk, hogy jó alvónak lenni kiváltság.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem