Azonnal beszippantott minket a Gilmore Girls készítőinek új sorozata

Borítókép: Azonnal beszippantott minket a Gilmore Girls készítőinek új sorozata
Sőt, legalább olyan felhőtlenül élveztük a The Marvelous Mrs. Maiselt, mint a Szívek szállodáját. Elragadó sorozatba botlottunk a fáradhatatlanul optimista fiatal háziasszonyról, aki szenvedélyesen keblére öleli az 50-es évek komformista New Yorkját, miközben fellázad ellene.

Midge (Rachel Brosnahan) huszonhat éves főállású családanya két kisgyerekkel, fényűző Upper West Side-i háztartással és egy kissé nyámnyila férjjel, akit imád, de akinél – mint ez a sorozat első képkockáitól fogva folyamatosan kiviláglik – ezerszer okosabb, csinosabb, jobb stílusérzéke van és általában sokkal többre hivatott, mint hogy mellette élje le az életét. Joel (Michael Zegen) azonban mindezt csak az első (és pillanatnyilag egyetlen) évad utolsó epizódjának legvégére fogja fel. Az elején még csak ingerülten vegzálja ifjú feleségét, ha az lyukas pulóvert visz neki a fellépésére, pedig általában mindent megtesz, hogy a férj irodai munkája mellett az éjszakai életben, stand up-komikusként is sikereket érhessen el. Persze az is kiderül már az első képkockáknál, amikor a tradíciókat egy elegáns mozdulattal felrúgva tósztot mond a saját esküvőjén,

...hogy Midge a stand up terén is mérföldekkel tehetségesebb a férjénél. Amint Joel elhagyja a titkárnőjéért, hősnőnk egy szempillantás alatt – mintegy véletlenül – a lokál színpadán mikrofonnal a kezében találja magát. Persze az életének ezt a szeletét titkolnia kell a szülei és a környezete előtt, merthogy 1958-at írunk, amikor egy nőnek az a feladata, hogy háztartást vezessen, nem pedig az, hogy cifra káromkodásokkal fűszerezett poénbombákat robbantson fel valami éjszakai lebujban. De ahogyan az már lenni szokott, a tehetség még ilyen nehezített pályán is ellentmondást nem tűrően tör utat magának, nem hagyván kétségeket afelől, hogy fiatal, csinos anyukák is képesek megnevettetni a (különböző korú, nemű és kulturális hátterű) közönségüket.

Amy Sherman-Palladino új hősnőjét nem könnyű összehasonlítani a Gilmore-lányokkal. Szeret beszélni, csípős nyelve van, veszekszik a szüleivel, feszegeti a társadalmi konvenciók határait – ezek elmondhatók Lorelai-ról is. De Midge nem lépett ki a konvenciókból, sőt azonosul velük; ha rajta múlik, egész életét a teszetosza férje mellett éli le, két emelettel a szülei lakása alatt. Az egyik legsokatmondóbb, később némileg foszladozó motívum a sorozatban, hogy Midge (édesanyjához hasonlóan) nem engedi, hogy a férje smink nélkül lássa; megvárja, amíg Joel elalszik, mielőtt lemosná a sminkjét és felcsavarná a haját, majd előbb kel, mint a férje, hogy újrasminkeljen.

Midge imádja a kort, amelyben él, szeret New York-i zsidó polgárasszony lenni; amikor munkát kell vállalnia, akkor is, hogy, hogy nem, a luxusáruház sminkosztályán köt ki, mert kiderül, hogy természetesen abban is született tehetség, hogy más háziasszonyoknak eladjon egy fél tucat rúzst. És persze a sorozat készítői is imádják az 50-es évekbeli New Yorkot, és mindent meg is tesznek, hogy tökéletesen berendezett szobabelsőkben és kirakatokban és avenue-kban és makulátlan manikűrökben gyönyörködhessünk.

A The Marvelous Mrs. Maisel azonban valószínűleg a sziporkázó stand up-jelenetek miatt kapott azonnal, már az első évad után két Golden Globe-ot (ami a Szívek szállodájának 7+1 évadon át egyszer sem adatott meg). Reméljük, hamarosan adják valahol magyarul; addig az Amazonon nézhető meg (az angol felirat azért segít, ha túl gyorsan pörögnének a poénok).

The Marvelous Mrs. Maisel (2017, 8 epizód)

Írta, rendezte: Amy Sherman-Palladino

Főszereplők: Rachel Brosnahan, Michael Zegen, Alex Borstein, Marin Hinkle, Tony Shalhoub, Luke Kirkby

A galériában találtok néhány jelenetet étvágygerjesztőnek.