Szerencsétlen tévhitek a randizással kapcsolatban

kéz,nő,férfi,ujjak
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

R

Randitippekkel tele a padlás: százával ömlenek ránk a magazinokból és az önsegítő könyvekből, és nem fukarkodnak velük családtagjaink, barátaink sem.

Egy részüknek hasznát vehetjük, többségük azonban félrevezető, mert sokkal inkább személyes tapasztalaton vagy szubjektív véleményen alapulnak, mintsem tudományos tényeken. Dr. Gwendolyn Seidman amerikai pszichológus szerint a következő öt tévhit a leggyakoribb:

„Ha az igazival találkozol, azt azonnal megérzed.”

Egy közkeletű, megnyugtatónak szánt „bölcsesség” szerint ha a megfelelő személy felbukkan, az ember azt valami csoda folytán egyszerűen tudja. Sokan állítják, hogy első látásra beleszerettek a partnerükbe, ugyanakkor a romantikus lelkeket ki kell, hogy ábrándítsuk: a bizonyítékok azt mutatják, hogy a valóság ennél árnyaltabb.

A Kaliforniai Egyetem pszichológus professzora, Paul Eastwick és kollégái nyomon követték kutatási alanyaik rövid- és hosszútávú kapcsolatait. Azt találták, hogy a mérföldkövek időzítése (első csók, első szexuális aktus), valamint a kezdeti érzelmek erőssége azonos volt a rövid életűnek, illetve tartósnak bizonyuló kapcsolatok esetén is. Eltérést csak a kapcsolatok későbbi fázisaiban találtak.

Akkor mi a helyzet az első látásra szerelemmel? Tény: nagyon sok ember állítja, hogy megtapasztalta. A kutatás azonban azt bizonyítja, hogy ez az érzés valójában csak intenzív testi vonzalom, azaz inkább a szexuális vágyhoz van köze. Számos ember, aki arról számolt be, hogy első látásra beleszeretett a partnerébe, csupán a jelenlegi érzéseit vetíti ki utólag a megismerkedésre.„Ha tetszik a másik, ne mutasd ki!”

Gyakran tanácsolják a nőknek, hogy ha az ujjuk köré akarnak csavarni egy férfit, legyenek „nehezen kaphatók”. E stratégia alapgondolata, hogy a férfiak azt értékelik, akiért meg kell küzdeniük, így az „okos” nőnek közönyt kell színlelnie. Ne vegye fel a telefont és ne ugorjon azonnal, mondja azt, hogy nem ér rá, ha a férfi randevúra hívja.

Annyi igaz mindebből, hogy a kutatások szerint leginkább azokhoz az emberekhez vonzódunk, akik megválogatják a partnereiket. Ebből azonban nem következik, hogy azokhoz vonzódunk, akiknek a jelek szerint nem tetszünk! Épp ellenkezőleg: azokat az embereket kedveljük, akik szintén kedvelnek minket. Ráadásul az emberek nagyobb része (és ez így van jól!) nem akar olyan után futni, akinél úgy tűnik, hogy nincs esélye.

A legjobb, ha azt jelezzük a kiszemelt személy felé, hogy ugyan magasak az elvárásaink, de ő megfelel ezeknek. Ne mutassunk kétségbeesést, érdeklődést azonban mindenképp. Az üzenetünk ez legyen: „Nem kezdek akárkivel, de te tetszel!” A túlzott vonakodás a kiszemeltünknek úgy jöhet le, hogy nem akarunk tőle semmit.

Olyan emberrel márpedig ne akarjunk randizni, aki akkor is tovább nyomul, ha a visszajelzések szerint a közeledése nem kívánatos. Aki nem tartja tiszteletben a másik ember akaratát, azzal partnerként igen sok probléma lenne.„Amíg nem biztos a kapcsolat, csak a legjobb oldaladat mutasd!”

A bevett hétköznapi bölcselkedés szerint a randizást egyfajta stratégiai játéknak vagy vadászatnak kell tekinteni, melynek célja, hogy tőrbe csaljuk a másikat. E logika értelmében nagyon kell ügyelnünk a viselkedésünkre és az általunk keltett benyomásra, hogy elnyerjük az elkötelezett párkapcsolat díját.

Való igaz, hogy az első benyomás kulcsfontosságú, és érdemes rokonszenvesnek mutatkozni az első találkozások alkalmával. A túl korai bizalmaskodást a többség nem díjazza, sőt el is tántoríthatja a partnert. De az ilyenfajta tanácsadás néha átesik a ló másik oldalára.

Egy népszerű amerikai könyvben a szerzők azt ajánlották a nőknek, hogy az első hónapokban rejtsenek el bizonyos személyes információkat a partnerük előtt. Tartsák ehhez magukat, amíg nem biztosak benne, hogy a párjuk őrülten szerelmes beléjük, mert különben a vallomásnak szakítás lehet a vége. Az igazság azonban az, hogy hónapokig titkolni valamilyen fontos személyes információt egyenes út a felületes kapcsolathoz. A személyes információk kölcsönös megosztása az intimitás kialakításának fontos eleme. Ha sokáig rejtőzködtök egymás előtt, akkor nem alakul ki a meghittség köztetek.

Az, aki érzelmi közelség hiányában is szerelembe esik, valószínűleg nem fog hosszú távon beválni. Ugyanis éppen a bizalmatlan-elkerülő kötődési stílussal rendelkezők törekednek az érzelmi közelségtől mentes kapcsolatra.


Olvasd el ezt is!

„Az ellentétek vonzzák egymást”

Gyakran hallani ezt a közmondást, de sokkal inkább igaz az, hogy hasonló a hasonlónak örül. Azoknak, akiknek sok a közös tulajdonságuk, valószínűleg kevesebb konfliktusuk lesz, így kiegyensúlyozottabb kapcsolatra számíthatnak.

Időnként megeshet, hogy valaki éppen egy olyan tulajdonságával vesz le minket a lábunkról, ami miatt a szöges ellentétünk. Például egy nagyon óvatos és szabálykövető ember izgalmasnak találhat olyasvalakit, aki spontán és felrúgja a hagyományokat. Vagy egy nagyon érzelemvezérelt emberre az újdonság erejével hat egy erőteljesen racionális személy. Ugyanakkor e „végzetes vonzalmakkal” kapcsolatos kutatás azt mutatja, hogy noha az ellentétes tulajdonságok eleinte vonzóak lehetnek, később feszültség forrásává válnak. Az óvatos személyt egy idő után irritálja a meggondolatlan és rendetlen partner. Az érzelemvezérelt embert pedig később frusztrálja racionális párja és elkezdi nyomasztani az érzés, hogy egy robottal jár.„Internetes társkeresőn csak szélhámosokkal és pszichopatákkal lehet találkozni”

Sokan azt hiszik, hogy az interneten mindenki hazudik. Az online társat kereső emberek időnként valóban füllentenek a korukról és a külsejükről. Ugyanakkor a kutatások azt mutatják, hogy a nagy lódítások viszonylag ritkák. Azok, akik személyes találkozásra törekszenek a világhálón megismert emberekkel, felérik ésszel, hogy a hazugságokkal előbb-utóbb lebuknának és ez nagy valószínűséggel megpecsételi a kapcsolat sorsát.

Egy másik elterjedt sztereotípia szerint azok az emberek, akik online társkeresőn regisztrálnak, kétségbe vannak esve, mert képtelenek „a való életben” partnert találni. A felmérések ezzel ellentétben kimutatták, hogy alig vannak személyiségkülönbségek azok között, akik online ismerkednek és azok között, akik tartózkodnak ettől.

Így hát ha társat keresel, bátran légy önmagad, és keresd azt, akivel sok közös tulajdonságod van. Ne számíts rá, hogy az első pillanatban biztosan tudni fogod, hogy megfelel-e a másik, és ne félj kipróbálni az internetes ismerkedést!

A tévhitekkel nem érdemes foglalkozni, de az árulkodó jelek segíthetnek:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Honnan tudom, hogy tetszem neki?
Tovább olvasok
Kép
Hogyan jöttem össze 49 évesen az egyetemi szerelmemmel

Minden úgy alakult, mint a mesékben, pedig nyomasztó történetnek indult. Egy szép szerelmi história a 20.-21. század fordulóján – két részben.

Kép
Az utcán táncolnak az Operaház balettművészei

A tánc az egyik legjobb dolog, amit magunkért tehetünk, ráadásul bárhol, a nappalink, a házunk tetőteraszán, vagy akár az utcán is megtehetjük, akárcsak ezek a profi táncosok, akik most az utcán gyakorolnak.

Kép
Amikor beauty bloggernek áll a férjem

Az én férjem is azoknak a férfiaknak a táborát erősíti, akinek akkor van ápolva a bőre, ha én fogom magam, odamegyek és bekenem neki. Valami mást is csak akkor próbál ki, ha a régi, megszokott termékek helyett újakat adok a kezébe. Vagy teszek a fürdőszobai szekrénybe.

Kép
Melyik életkor a legnehezebb a gyerekekkel?

Óriási tévedés, ha azt hiszed, hogy a dackorszakkal egy jó időre túl vagytok a legmeredekebb hisztiken és nagyjeleneteken, amiket a gyermeked produkálni képes.

Kép
85 éves Mary Poppins, azaz Julie Andrews

Elegáns, gyönyörű asszony egészen kivételes énekhanggal. De Julie Andrews akkor sem adta fel, amikor egy műtét után elvesztette azt.

Kép
Öt éve csak alvásra használtuk a hálószobát, aztán jött a fordulópont

Sok házasságban a gyerek születése okozza a szexmentes időszakot, de Marcell és Mariann esetében nem ez volt a helyzet. Ők már huszonévesen eljutottak a mélypontra, de nem adták fel.

Kép
Chrissy Teigen és John Legend elvesztették harmadik babájukat

Chrissy Teigen pár napja kórházba került veszélyeztetett terhessége miatt, pár órája pedig szörnyű hírt osztott meg saját Instagram oldalán.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem