Most pedig Orsi felidézi élete leghülyébb napját

lány,meglepődés
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

U

Ugye ismered az érzést, amikor valaki lelkesen rád köszön, és neked fogalmad sincs, ki a csuda az? Orsi hasonlóképp járt, de van még egy csavar a történetben…

A macskaszart lapátoltam egy műanyag zacskóba, amikor visított a csengő. Felnyögtem. Miért időzít mindig ilyen hülyén a postás, a Jehova tanúja, akárki? Félretoltam a macskát, aki körbe-körbe járkált, mint egy kerengő dervis – azonnal ki kell próbálnia a tiszta almot –, tessék-lássék kezet mostam, egy perc alatt úgyis lerázom az érkezőt, átveszem a levelet, elhajtom, lekaratézom, mindegy, nyugodt délutánt szeretnék.

Vadidegen férfi állt az ajtóban. Amikor meglátott, olyan széles mosoly villant a képén, mintha pénzeszacskót ráztak volna meg az orra előtt.

– Orsi? – kérdezte orrhangon.

Bizonytalanul bólintottam, és arra gondoltam, legalább a macskaszaros lapátot letehetném, amit a kezemben felejtettem. Semmire nem hagyott időt, a karomba omlott, és úgy magához szorított, hogy azt hittem, összeroppannak a bordáim.

– Orsikám! Hát ezer éve!

Álltunk az ajtóban, én teljesen lefagyva, ő meg lapogatott, emelgetett, mint focista a csapattársát gólörömnél. Meghitt összekapcsolódásunknak az egyik szomszéd is szemtanúja volt, aki épp akkor indult bevásárolni, de néhány másodpercre megállt megcsodálni a szívszorító találkozást.

Fogalmam se volt, ki ez az ember.

Végre elengedett, a testemet legalábbis, viszont az arcomat morzsolgatni kezdte, mint a kisgyerekeknek, és közben ömlött belőle a szó.

– Felhívtam a szüleidet, ők adták meg a címedet. De jó látni! Ilyen kicsi voltál, amikor utoljára találkoztunk! – és mutatott egy húszcentis méretet.

Ragyogott, gagyogott, gesztikulált, aztán beviharzott a lakásba. Azonnal megtelt vele az előszoba. Kortalannak látszott, madárszerű arca és kifogástalanra pucolt, hegyes orrú cipője volt, ódivatú kabátja, fején svájci sapka. Miközben lehámozta magáról a cuccokat, a macska rémülten menekült előle a fürdőbe – jól tette, különben biztos őt is megöleli –, majd lezöttyent a kanapéra, és lelőhetetlenül pörgette tovább a róla szóló népmesét.

Néhány percen belül megtudtam, hogy messziről látogatott haza, eddig nem tehette meg, annyi munkája volt, ő ugyanis nagyon fontos beosztásban dolgozik, de most hosszabb szabadságra küldték, no nem azért, mert valami baj lenne vele, a kenyéradó gazdák nagylelkűségéről szól a döntés, pihenj Csárli, mondták neki, mert őt ott mindenki csak Csárlinak szólítja, nem Karesznak, szóval Csárli, rád fér a lazítás, éveket adtál nekünk az életedből, ideje, hogy valamit visszafizessünk neked. Úgyhogy felkerekedett és a fővárosba jött szerencsét próbálni, még nem tudja, meddig marad, mindenesetre felkeresi a rokonait és rég nem látott ismerőseit, barátkozik, szomszédol, újraépíti a kapcsolati tőkét, mert lehetséges, hogy most hosszabb ideig él itthon, az ember meg ne legyen egyedül, mint az ujjam, nem igaz? Ha nem gond, picit ellakna nálam, látja, elég a hely, és a macskákat is szereti, igazán nem fog zavarni, néhány hét és továbbáll, mert ő olyan, mint a szabadság vándora a Rózsi dalában, sehol nem bírja sokáig, tovább röppen, mint a madár. A madarakról jut eszébe, kicsit éhes, meg valami koffein is jól jönne, nagy kérés, hogy hozzak neki egy kis kávét és harapnivalót?

Kiszédelegtem a konyhába, összeütöttem egy neszkávét, s mivel hamuba sült pogácsám épp nem volt kéznél, pirítottam kenyeret.

Vajat, körözöttet raktam mellé, s közben volt időm gondolkodni. Néhány éve rám köszönt egy tökrészeg lány valami vidéki koncerten, legalább 5 percet traccsoltunk, és máig bánom, hogy nem mertem megkérdezni: honnan a bánatból ismerjük mi egymást? Most ugyanez gomolygott a fejemben, csak sokkal sürgetőbben. Az udvariasság nem megvetendő erény, de ha nem tudom meg villámgyorsan, ki ez a Csárli, életem végéig itt marad.

Megköszönte a kiszolgálást, a pirítós összemorzsálta a szőnyeget, a kávé kilöttyent a díványra. Észre se vette.

– Szóval – krákogtam, kihasználva a pillanatnyi előnyt, amit a szájba tömött kenyér élvezete jelentett. – Mit is mondott...

– Tegezz, tündérem, hisz egyidősek vagyunk! – harsogta vidáman.

– Szóval mit is mondtál, milyen kapcsolatban vagyunk mi?

– Hát a szüleid, drágaság, ők voltak az én segítőim! Rengeteget jártam hozzátok, drága édesapád a legjobb barátom volt!

– Mikor volt ez?

– Mikor, mikor… tíz éve? Tizenöt? Még iskolába jártál. Hihi – kuncogott –, emlékszem, édesapád korrepetált matekból, és sose volt türelme hozzá… ezek a mérnökemberek már csak ilyenek.

– Az édesapám nem mérnök – jegyeztem meg rezignáltan. Döbbenten elhallgatott.

– Akkor micsoda?

– Ingatlanokkal kereskedik.

Olvasd el ezt is!

Karesz mélyen elgondolkodott a hallottakon.

– Ferinek hívják... – kockáztatta félénken, én azonban megráztam a fejem.

– Rudolf.

– Hajjaj – vakarta meg a füle tövét. Egészen úgy festett, mint egy elbizonytalanodott csóka. – Ez hogyan lehetséges?

– Mondjuk úgy – kezdtem a magyarázatot, mivel sejteni kezdtem, mi történt –, hogy ez a nyolc a. A nyolc bében is lakik egy Orsolya, közvetlenül mellettem. Igaz, őt Kovácsnak hívják, nem úgy, mint engem.

– Kovács. Ez az – Karesz komótosan megitta a kávéja utolsó cseppjeit. – Ő az én emberem.

Nem köszönte meg a kiszolgálást, felpattant, és a maradék morzsát lesöpörte az öléből. Kapta a hátizsákját, szó nélkül kiment az előszobába, és miközben felvette a haragoszöld kabátot, szemrehányó pillantást vetett rám.

– Miért lakik két ugyanolyan nevű egymás mellett? Tisztára összezavarják az embert.

Álltam még egy darabig a nyitott ajtó mellett, takarásban, hallottam a csöngetést, és mélységesen sajnáltam a gyanútlan szomszédot, aki még nem sejti, hogy hamarosan rászabadul a vis maior.

– Orsikám! Hát ezer éve!


Nézd meg ezt a galériát is!
28 mém olyan helyzetekről, amikről mindenki azt hiszi, hogy csak vele történhetnek meg

Nézd meg a galériánkat>28 kép
Röhögtél ma már? 28 „ez is csak velem történhet meg” mém
Tovább olvasok
Kép
Egy influenszer megmutatta a valóságot a tökéletes Instagram fotók mögött

Mindenki irigykedve nézi az influenszerek tökéletes képeit, de meglepő a valóság a beállított fotók mögött.

Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kép
Beyoncé nem is fekete, hanem ezt figyeld: olasz! Ja és az igazi neve...

Egy floridai politikus szerint az énekesnő az egész világot felültette.

Kép
A doktornő, aki nem csak Covid-teszteket elemez, hanem állatmenhelyt is alapított

Durván ezer kóbor kutyát mentett meg ez az indonéziai patológus orvosnő.

Kép
Napi horoszkóp július 7.: az Oroszlánok ügyei rendeződni látszanak, a Szüzeknek változtatniuk kell a siker érdekében

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, fontos dolgokat tudhatsz ugyanis meg a csillagjegyedből!

Kép
Ezért készít ki idegileg a Zoom-meeting

Lefagy a képernyő. Furcsa visszhangokat hallasz. Egy tucat arc mered rád a képernyőn. Itt zajlik a munkahelyi értekezlet, az aznapi intrika, a személyes míting. Aztán a munkaidő lejártával még csetelhetsz anyáddal is. És úgy érzed, nem bírod tovább a videózást: teljesen ki vagy facsarva. Létező szindróma a Zoom-kiégés.

Kép
Jennifer Lopezék új otthona egy valóra vált álom

Valószínűleg te is szívesen eltöltenél ebben a házban némi időt! A joy.hu összeállítása.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem