Kedves szomszédok, pénztárosok, járókelők, légyszi ne tessék „tetszikezni" engem

köszönés,szomszédok
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Azt gondolnám, hogy még nem vagyok „néni”, de ezek szerint az utca népe nem egészen így vélekedik.

Kedd reggel van, sétálok lefelé a lépcsőházban, az alattam lakó fiatal lány épp beszáll a liftbe. Félig hátrafordul és felteszi a kérdést: „Tetszik jönni?” Ez néhány hete történt. Na, újabb mérföldkő, gondoltam, életemben először letetszikeztek. Próbáltam arra fogni a dolgot, hogy a szomszédom valójában nem látott, nem is tudta, ki jön mögötte. De aztán a következő két héten belül még kétszer előfordult, teljesen más helyzetben. Biztos csak véletlen egybeesés, de mint ilyen, eléggé nyugtalanító.

Az emberek a legtöbbször meglepődnek, ha megtudják a koromat; a barátnőim újra és újra kifejtik, hogy nem értik, hogy lehetek olyan mázlista, hogy negyvenhárom évesen még alig vannak ráncaim. És ugyanolyan rosszallóan csóválják a fejüket, amikor megtudják, hogy már megint a testápolómat kentem az arcomra, mint ahogy én szoktam legyinteni, amikor megtudom némelyikükről, hogy 3894 kalóriányi csipszet evett meg egy ültő helyében és ebből semmi sem látszik rajta.

Egy szó mint száz, igaz, hogy annyi idős vagyok, mint a nagymamám volt, amikor én születtem, de ettől még nem gondolok magamra úgy, mint egy öregasszonyra.

Már csak azért sem, mert legalább még egyszer annyi ideig tervezek élni, mint eddig, és nem vagyok hajlandó az életem felét 'néniként' eltölteni.

Amikor az ember gyerek, a felnőtteket valamiért tetszikezni kell, felnőttként viszont csak az idős emberek felé „szokás” ilyen „megkülönböztetett tisztelettel” beszélni. Sőt, inkább az idősebb nők felé. Nem tudom, hány év a „korhatár”, lényeg, hogy látsszon, hogy idősebbek. Azt is megfigyeltem, hogy a „bácsiknak” még idősebbnek kell lenniük ahhoz, hogy az önözésből átváltson valaki a tetszikezésbe, amikor hozzá beszél. Nagyon furcsa ellentmondás, nem? Általában pont a nők azok, akikről nem illik tudni, hány évesek, de attól, hogy „egy bizonyos kor után” más formulát használnak velük szemben, puszta udvariasságból bár, de pont ezt teszik. A tetszik segédige használata amúgy hagyományosan valóban az alárendeltség kifejezőeszköze.

köszönés,szomszédok
forrás: Getty Images

Ami engem illet, neveltetésemnél fogva mindenkivel egyenrangú partnerként szeretek bánni. Gyerekkel, öreggel, férfival, nővel – a felnőtteket önözöm, ha nem ismerem őket közelről, mindenkit egyformán, legyen bár az illető bolti pénztáros vagy kórházi főorvos, de a villamosmegállóban zokogó hajléktalan nőt is úgy szólítottam meg a múltkor, hogy „segíthetek valamiben, asszonyom?”, ami formális „önözést” feltételez, tehát nem „tetszik” (ami az eddigiek értelmében régebben fölfelé beszél) és nem is „maga” (ami hagyományosan lefelé beszél) vagy pláne „te”. Mindez ízlés dolga, és leszögezem, hogy nem találom bűnnek, ha valaki „csókolommal” köszön, de én nem szoktam, hanem jó napotot mondok egységesen, mert a nyelvhasználatommal sem szeretek embereket a koruknál/nemüknél fogva megkülönböztetni. Tudom, hogy az is szokás, hogy a velünk nagyjából egykorúakkal kapásból tegeződünk, de én bizony jónapottal köszönök, ha belépek egy boltba, mert nem szeretem elkezdeni méricskélni, hogy az eladó vajon hány éves. Tapintatosabb vagyok ennél. Lehet, hogy ők viszont ezért kezdenek tetszikezni? (Azért ha ő sziával köszön, akkor visszategezem.)

Közben meg rajongok a magyar nyelvért, és irtó mázlistának tartom magam, hogy ez az anyanyelvem. Szóval eszem ágában sincs arra kilyukadni, hogy iktassuk ki a „nem eléggé helyénvaló” formulákat a magyar nyelvből. De azért néha azt kívánom, bárcsak találnánk a tetszikezés számára egy jobb funkciót annál, mint hogy azt fejezzük ki vele, hogy akihez beszélünk, azt öregnek (vagy túlságosan felnőttnek vagy egy másik, számunkra átláthatatlan világba tartozónak) tartjuk. Addig is próbálom tolerálni, amikor így szólnak hozzám és nem túlságosan magamra venni. Elvégre nyilván jót akarnak és különben sem tudnak rólam semmit.

Te hogyan köszönsz egy idős embernek?
Csókolom
Jó napot
Szia
Sehogy
Megosztom az eredményt

Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>12 kép
12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Tovább olvasok
Kép
A karfiol egy igazi szuperzöldség, rengeteg jótékony hatással!

Telis-tele van tápanyagokkal, sokféleképp felhasználható, és rengeteg jótékony hatása van, amik miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

Kép
Napi horoszkóp október 19.: az Ikreket gyengéd szálak fűzik valakihez, a Skorpiók büszkék lehetnek magukra

A hét első napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Hogyan hat a párkapcsolatra, ha a nő pornót néz?

A pornófogyasztók harmada nő: milyen hatással van a pornó a párkapcsolatukra?

Kép
Vásárolj tudatosan: 10 bőrhatású darab, ami van olyan jó, mint az igazi

El is érkeztünk a bőrhatású darabok igazi szezonjához, mert bár a melegebb hónapokban is bevethető egy-egy ilyen darab, az igazi sikerszériájukat mindenképpen a hűvösebb időszakban élik.

Kép
Hogyan lett a fiam szobatiszta egy nap alatt?

Ahogy idén beléptünk az óvodakezdés évébe, több fronton is kezdtem kapni a hol vicces, hol pedig nyomatékos megjegyzéseket, hogy lassan el kellene hagyni a pelenkát a fiamnál. Volt, hogy teljesen jól fogadtam a kotnyeleskedést, volt, hogy magamban fortyogtam. De azért én is tudtam, hogy eljött az idő. Igaz az az “idő” még potom 9 hónap volt akkor, szóval nem hajt senkit a tatár.

Kép
Napi horoszkóp október 18.: a Bikáknak több önbizalomra van szükségük, az Ikrek nagy lépésre készülnek

A hét utolsó napján sem érdemes kihagyni a horoszkópodat, hisz mára is izgalmas dolgokat tartogatnak az egyes csillagjegyek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem