Testük is van a Húsvét-sziget gigantikus szobrainak

Húsvét-sziget,szobrok,utazás,civilizáció
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az egzotikus csendes-óceáni sziget jelképei a hatalmas, beesett szemű, durván faragott arcú húsvét-szigeti szoborfejek. Pedig testük is van, csak évszázadok alatt betemette őket a föld.

Jared Diamond Összeomlás című könyvében az önsorsrontó társadalmak mintapéldájaként említi a Húsvét-sziget történetét. Eredetileg dús erdők borították, amit a körülbelül ezerötszáz éve ide érkező polinéz telepesek az évszázadok során módszeresen kiirtottak, hogy helyet biztosítsanak településeiknek és ültetvényeiknek, illetve alapanyagot a házaiknak, hajóiknak és később a hatalmas, kultikus szobrok mozgatásához használt rönköknek. Mire Jakob Roggeveen holland hajóskapitány 1722-ben partot ért és “felfedezte” a szigetet, a fáknak nyoma sem volt, később az egymással torzsalkodó törzsek az ősöket ábrázoló szobrokat is ledöntötték. Nem lehetett kis feladat a pusztítás sem, hiszen egy moai átlagosan négy méternél is magasabb, átmérője pedig másfél méter.

De hogy került eredelieg oda a közel ezer, egyenként több tíz tonnás szobor? És miért csak a fejük látszott ki a földből?

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! A legjobb nap a Földön

A helyi rapanui nyelven moai elnevezésű óriásokat vulkanikus kőzetből, nagyrészt tufából faragták a 13.-14. században és fáradságos munkával vonszolták a tengerpart közelében épített teraszos emelvényekre. Minden jel szerint egyre nagyobb és monumentálisabb szobrokkal igyekeztek túlszárnyalni a rivális törzsek emlékműveit, aminek persze csúfos vége lett. Egyrészt elfogyott a szigetről a fa, másrészt ésszerűen mozgatni sem lehetett a száz tonna feletti, gigászi kőtömböket. A figurák deréktól felfelé ábrázolják az arra érdemes törzsi ősöket, mégis úgy terjedt el a köztudatban, hogy csupán fejekről van szó. Ennek az az oka, hogy a Rano Raraku vulkanikus domboldalban sorakozó mintegy 150 szobrot az évszázadok alatt feltöltötte a talaj és valóban csak nyaktól felfelé látszanak. A gyönyörű tengerparti tájba süppedő misztikus szobrokat annyiszor fényképezték és publikálták, hogy ez lett a Húsvét-sziget jelképe és mindenkiben az a képzet él, hogy a monolitoknak nincs testük. A UCLA egyetem régészei által folytatott Húsvét-szigeti Szobor Projekt során azonban két szobrot is feltártak a kutatók, és kiderült, hogy ezek is ugyanúgy testben folytatódnak, mint a szigeten talált többi moai.

Toromiro,Húsvét-sziget,pagodafa
forrás: Wikimedia Commons

Toromiro, az őshonos pagodafa


A Chiléhez tartozó Húsvét-sziget élővilága alaposan megváltozott, amióta a legenda szerint Hotu Matu’a törzsfőnök kenuja kikötött és partra szálltak az első polinéz telepesek. Eredetileg is csak alig ötven növényfaj élt itt, azok közül is a toromiro fa volt egyedül őshonos, amelynek a magja három évig is életben marad a tengeren sodródva, és nyolc évig megőrzi csírázóképességét. Az ötvenes évekre csak egyetlen cserje maradt belőle a szigeten, amit Thor Heyerdahl magával vitt Svédországba és a göteborgi botanikus kertben szaporították, de az újratelepítése nem könnyű, mert a gyökereik szimbiózisban élnek egy különleges helyi gombafajtával.

Nézd meg galériánkat a húsvét-szigeti szobrokról:

Nézd meg a galériánkat>8 kép
A Húsvét-sziget szobrai
Tovább olvasok
Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem