Testpozitív influencerek, akik megmutatják testük tökéletlenségeit

Borítókép: Testpozitív influencerek, akik megmutatják testük tökéletlenségeit Forrás: unsplash/Jennifer Burk
Hiába az a mondás, hogy a szépség belülről fakad, ha bárhová nézünk, csakis a tökéletes testek és a modellarcok számítanak elfogadottnak. A testpozitív influenszerek népszerűsége viszont épp abban áll, hogy bevállalják: nem felelnek meg a szépségideálnak.

A szépségideálok létezése egyáltalán nem újkeletű dolog, a történelem során minden népnek és kultúrának volt egy elképzelése arról, hogy milyen a tökéletes nő (vagy férfi).

Ma azonban szinte lehetetlen megszabadulni azoktól a tartalmaktól, üzenetektől, amiktől úgy érezhetjük, nem vagyunk elég fittek, nem teszünk eleget a szépségünk megőrzéséért.

Nem újdonság számunkra, hogy a közösségi média torzít, hiszen magunk is elég ritkán osztjuk meg minden ismerősünkkel a kudarcokat, rosszul sikerült képeket, elrontott ételeket. Így akármikor megnyitjuk a Facebookot vagy az Instagramot (illetve főleg tizenévesek a TikTok-ot), olyan képek és videók kerülnek elénk, amiket gyakran alaposan elrendezett és megszerkesztett a készítőjük. Ezzel persze mind tisztában vagyunk, mégis rosszul érezzük magunkat, amikor a hibátlan bőrű és testalkatú influencerek képeit nézegetjük.

Ami nem köztudott, hogy mennyi eszköz és trükk áll rendelkezésre ahhoz, hogy ezek a képek hibátlanok legyenek, és olyan elérhetetlen célként jelenjenek meg, amelyekre mégis vágyunk – így az eredmény persze önbizalomhiány, elégedetlenség és önvádlás lesz. Az alábbi testpozitív nők azonban kendőzetlenül megmutatják saját mindennapi énjüket, és azt is, hogyan „szépíthetünk” a képeken – ezek azonban nem tanácsok, hanem rávilágítanak arra, milyen megdöbbentő módokon kozmetikázható a valóság.

Danae Mercer (@danaemercer, Instagram)

Danae újságíró a Közel-Keleten, a testpozitív tartalmak és üzenetek megosztására pedig saját evészavara indította.

Mint túlélő, egyedi perspektívát tud nyújtani: megmutatja, mennyire hazug lehet a közösségi média, miközben pontosan megérti azokat a nőket és férfiakat, akiket behálóz ez a fittséggel és alacsony testzsírszázalékkal megszállottan foglalkozó világ.

Számos képet és videót oszt meg applikációkról, amik használatával vékonyabbnak tűnhet a felhasználó, illetve ami akár az arcvonásokat is átrendezheti az „ideális szépség” elérésének érdekében. Danae nemcsak a testünk elfogadása mellett kampányol, hanem azért is, hogy az életünkkel kapcsolatos döntéseket (családalapítás, karrier, házasság) saját akaratunkból hozzuk meg, ne pedig a külső nyomás vezéreljen minket életreszóló elköteleződéseinkben.

Hayley Madigan (@hayleymadiganfitness, Instagram)

Hayley személyi edző, korábban testépítő versenyeken is részt vett.

Élményei segítettek neki felismerni, hogy aki külsőre erősnek és fittnek tűnik, az nem biztos, hogy mentálisan és lelkileg is egészséges.

Hayley pontosan tudja, mivel jár az extrém étrend és edzésterv, ezért a kiegyensúlyozott fogyás és életmód mellett teszi le a voksát. Gyakran oszt meg képeket azokból az időkből, amikor még versenyzett, és ír arról, milyen megpróbáltatásokkal járt egy olyan életvitel, ami egyáltalán nem volt számára természetes, sokkal inkább egy kényszer. Számos bejegyzésében megmutatja, hogy igen, annak ellenére, hogy a sport a hivatása, bizony van narancsbőre, és ez teljesen természetes és normális dolog, nem pedig olyasmi, amiért szégyenkezni kellene. Hayley persze ma is csodás formában van, lelkileg pedig ezerszer kiegyensúlyozottabb, mint azokban az időkben, amikor a tökéletességet hajszolta.

Mik Zazon (@mikzazon, Instagram)

Mik hasonló élményeken ment keresztül, mint Hayley: éveken keresztül az volt élete fókuszpontjában, hogy minél kevesebbet mutasson a mérleg, amikor rááll. Idővel végre el tudta engedni a kalóriák számolgatását, és egy olyan életstílusra váltott, amelyben a teste és az elméje sokkal harmonikusabb kapcsolatba kerülhetnek egymással, ezáltal pedig magabiztosabb és elégedettebb lett. Mik nem kizárólag a testalkattal kapcsolatos tabukat döntögeti, hanem a bőr tökéletlenségéhez való hozzáállást is megkérdőjelezi. Végül is ki mondhatja el magáról, hogy tényleg tökéletesen sima, hibátlan bőre van?

Sarah Nicole Landry (@thebirdspapaya, Instagram)

Sarah elsősorban az anyák testét, megjelenését érintő elvárásokkal, valamint a terhesség és gyermekgondozás realitásával foglalkozik a bejegyzéseiben.

Nyíltan beszél arról, milyen testi-lelki változásokkal jár együtt a várandósság és az anyaság.

Bár elvileg nem számít újdonságnak, hogy egy (vagy több) gyermek kihordása markáns változásokat idézhet elő az anya megjelenésében, mégis számos – gyakran kimondatlan – elvárással néznek szembe a gyermekes nők, hogy minél hamarabb visszaszerezzék „régi”, szülés előtti testüket, illetve, ha lehet, már a terhesség alatt se szedjenek fel olyan sokat. Sarah oldalát nézegetve az a megnyugtató üzenet jut el hozzánk, hogy a női test sokkal több, mint makulátlan bőr és tökéletes idomok összessége.

Éléonore (@inlack_of_food, TikTok)

Éléonore 17 éves, és Danae Mercer-hez hasonlóan evészavar-túlélő. Videóiban megoszt néhány részletet az evészavaráról és azokról a pillanatokról, amikor az komolyan veszélyeztette egészségét. Főleg receptekről posztol, valamint megmutatja, mit eszik egy nap. Nem szeretnénk lelőni a poént, de annyit elárulhatunk, hogy nem kizárólag salátát. Feltehetnénk a kérdést: ugyan miért érdekes, hogy mit eszik nap mint nap egy 17 éves lány? Nos, először is:

a TikTok első sorban a tizen- és huszonéves generáció platformja, akik különösen veszélyeztetettek az evészavar kialakulásának szempontjából, valamint fokozottan érzékenyek kortársaik véleményére, ítéletére.

Ha azt látják, hogy egy velük egyidős lány nem a kalóriákat számolgatja, hanem egyszerűen eszi, ami éppen jól esik, az lehet egy nagyon erős pozitív visszajelzés arra nézve, hogy nekik sem kell állandóan azon gyötrődniük, meg szabad-e még enni azt az utolsó palacsintát. Másodszor pedig ellensúlyozni tudja a sok natúr csirkemell-saláta kombinációt, amikkel a hírfolyamban találkozhatunk.

Mi az üzenet?

A listában szereplő nőkben épp az a forradalmi, hogy semmilyen szélsőséget sem képviselnek. Nem mondják, hogy a boldogság és magas önértékelés érdekében örökké diétázni kell, de azt sem, hogy fütyüljünk az étkezésünkre. Azon az állásponton vannak, hogy a sportokat élvezetből űzzük; ne azért járjunk el az edzőterembe vagy fogyasszunk egészséges ételeket, mert gyűlöljük a testünket, épp ellenkezőleg, a mozgás legyen örömforrás és a test kompetenciájának ünneplése. Az étkezéseket is a testünk iránti szeretet motiválja. Azt az egyensúlyt érdemes megtalálni, ahol jól érezzük magunkat a bőrünkben, életünket saját, belső vágyaink irányítják külső elvárások helyett, és ahol a sport és a táplálkozás a jóllétről és az egészségről, teljességről szól.

Tudj meg többet az Insta-titkokról az alábbi galéria segítségével: