Testnevelés. A test nevelése. Jóval több, mint egy tantárgy, nem igaz?

Testnevelés. A test nevelése. Jóval több, mint egy tantárgy, nem igaz?
Forrás: Gabriel Rodriguez / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A családban fellelhető kamaszok nem rajonganak túlságosan a testnevelésórákért – és meg is tudom őket érteni. De aztán belegondoltam, hogy ami nekik púp a hátukon, arra én manapság nem kevés pénzt, időt és energiát áldozok az életemből. Hát nem fura?

Szinte visszasírom azt az időt, amikor a torna kötelezően, ingyen és bérmentve be volt építve a napjaimba. Ja, mégsem. Mert azért a testnevelésórák emlékeim szerint alapvetően nem voltak túl inspirálóak vagy kreatívak. Ha visszagondolok, mi az az érzés, ami a testnevelésórák nyomán kialakult bennem a testemmel vagy a teljesítőképességemmel kapcsolatban, az valami olyasmi, hogy nem vagyok különösebben jó vagy ügyes vagy sportos. Utáltam például futni. Nem emlékszem olyanra, hogy valaki elmagyarázta volna, hogy mondjuk a futásnak is van egy technikája, hogy nem mindegy, hogyan lépsz, hogyan veszed a levegőt. (Ezeket persze csak úgy hasból írom, mert ma sem tudok futni.)

Úgy két éve ismét része az életemnek a mozgás: kétnaponta tornázom, még karantén idején is, és erre nagyon büszke vagyok. (Itt írtam meg, hogy kikkel nyomom.) Mára beépült a szokásrendszerembe, teljesen természetes, hogy tornázni kell: az egészségemért, az alakomért, a kiegyensúlyozottságomért, a testi-lelki összhangomért. Olykor riasztó, máskor pedig megnyugtató belegondolni, hogy ezt most már mindig csinálni fogom – remélem. Mert ez a karbantartás része. (Egyre jobban hiszek a karbantartásban. A megelőzés, a fenntartás apró mozzanataiban. A vészreakciók helyett.)

Olvasd el ezt is:
Olvasd el ezt is: A tornacipő története

Magam jutottam el a tudatosságnak erre a fokára. Tök jó. Csak visszamenőleg egy picit fájlalom, hogy erről nem (sem) volt szó az iskolában. Lehet, hogy kötélmászás helyett például valaki mondhatott volna valami ilyesmit: „Gyerekek, ez a test, amelyben éltek, mindig veletek lesz: szeressétek, vigyázzatok rá, tartsátok mozgásban. Ne féljetek az erőfeszítéstől, képesek vagytok fejlődni, és a testetek meghálálja majd a befektetett energiát. Hallottatok már a boldogsághormonokról? Tudjátok, hogy többek között sportolás közben termelődnek? Próbáljátok ki!” Satöbbi, satöbbi.

Zárom soraim. Megyek nevelni a testem. Nem mondom, hogy minden percét élvezni fogom. De utána nagyon jó lesz.

Minden gyerek jó lehet valamilyen sportban - csak meg kell találni, hogy melyikben!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 kevésbé ismert sportág, amik tökéletesek lehetnek a gyerekednek
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem