JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A zsírmáj 15 árulkodó tünete, ami arra utal, hogy nagy a baj: ne hagyd figyelmen kívül az intő jeleket!

Borítókép: A zsírmáj 15 árulkodó tünete, ami arra utal, hogy nagy a baj: ne hagyd figyelmen kívül az intő jeleket! Forrás: Getty Images/Maryna Terletska
Ha túl sok zsír halmozódik fel a májban, az gyulladáshoz vezethet, ami szövődményeket okozhat. Az étrendben és az edzési rutinban végrehajtott bizonyos változtatások segíthetnek az állapot visszafordításában, de van, amikor már túl késő...

Zsírmáj, májzsugorodás

A zsírmáj, más néven májzsugorodás, akkor fordul elő, amikor zsír halmozódik fel a májban. Kis mennyiségű zsír normális, de a túl sok egészségügyi probléma lehet.

A máj a második legnagyobb szerv a szervezetben. Segít feldolgozni a tápanyagokat az ételekből és italokból, és kiszűri a káros anyagokat a vérből. A túl sok zsír a májban májgyulladást okozhat, ami károsíthatja a májat és hegesedést okozhat. Súlyos esetekben ez a hegesedés májelégtelenséghez vezethet.

Amikor zsírmáj alakul ki valakinél, aki sok alkoholt iszik, azt alkoholos zsírmájnak (AFLD) nevezik. Ha valakinél nem az alkohol fogyasztása váltja ki a problémát, azt nem alkoholos eredetű zsírmájnak (NAFLD) hívják. Egy 2017-es kutatási áttekintés szerint utóbbi az emberek 25-30%-át érinti az Egyesült Államokban és Európában.

Forrás: Getty Images/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Mik a zsírmáj tünetei?

A zsírmáj négy szakaszát különítik el:

Egyszerű zsírmáj: A májban zsírfelesleg halmozódik fel. Az egyszerű zsírmáj nagyrészt ártalmatlan, ha nem fejlődik.

Steatohepatitis: A túlzott zsíron kívül gyulladás is van a májban.

Májfibrózis: A májban folyamatosan fennálló gyulladás hegesedést okozott. A máj azonban általában továbbra is normálisan működik.

Májcirrózis: A máj hegesedése széles körben elterjedt, ami rontja a máj működését. Ez a legsúlyosabb szakasz, és visszafordíthatatlan.

Az AFLD és a NAFLD is hasonlóan jelenik meg. Sok esetben azonban a zsírmáj nem okoz észrevehető tüneteket. De az érintett egyén fáradtnak érezheti magát, puffadást vagy kellemetlen érzést, fájdalmat érezhet a hasa jobb felső részén.

Néhány zsírmájban szenvedő embernél szövődmények alakulnak ki, beleértve a máj hegesedését, amit májfibrózisnak neveznek. Ha súlyos májfibrózis alakul ki, azt cirrózisnak hívnak, amely potenciálisan életveszélyes állapot, ugyanis májelégtelenséget okozhat. A cirrózis okozta májkárosodás maradandó, ezért olyan fontos, hogy eleve megakadályozzuk a kialakulását.

Galériánkban a májcirrózis tünetei olvashatók!