11 vitaminpáros, amit soha ne vegyél be egyszerre: többet árthatsz vele, mint használsz!

Borítókép: 11 vitaminpáros, amit soha ne vegyél be egyszerre: többet árthatsz vele, mint használsz! Forrás: Unsplash/ Michał Parzuchowski
Sokan szednek különböző vitaminokat annak érdekében, hogy megőrizzék egészségüket, támogassák szervezetüket. A legtöbben csak reggel bekapják egyszerre az összeset, hogy túlessenek a dolgon, de ez nem mindig szerencsés. Ugyanis van néhány olyan vitaminpáros, amit nem érdemes egyszerre bevenni. A következőkben mutatjuk, miért, és azt is, hogy pontosan melyek ezek!

Több vitamin bevétele egyszerre

Akár napi multivitamint szedsz általános egészségi állapotod javítása érdekében, akár gyógynövény-kiegészítőkre támaszkodsz a táplálkozási hiányosságok pótlására, fontos, hogy tisztában legyél a lehetséges kölcsönhatásokkal. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek kis mennyiségben nélkülözhetetlenek a normál anyagcseréhez. Bizonyos vitaminok együttes szedése befolyásolhatja azok felszívódását a szervezetben – néha rontja, máskor pedig javítja a biológiai hozzáférhetőséget. Ezenkívül egyes vitaminok befolyásolhatják a gyógyszerek hatékonyságát, és még súlyosbíthatják a mellékhatásokat.

Mennyit idő teljen el a vitaminok beszedése között?

A vitaminok közötti idő a szedett vitamin típusától függ. Egy szabály azonban változatlan – a vitaminok bevételének legfontosabb időpontja az az idő, amire minden nap emlékezni fogsz. Ugyanis az egyik legfontosabb dolog a következetesség. Például sokan reggeli közben vagy után veszik be vitaminjaikat, és ez válik a rutinjuk részévé.

Forrás: Unsplash/Raimond Klavins

Mik a tünetei a rossz kombinációknak vagy a túl sok vitamin szedésének?

Egyes vitaminok veszélyesek lehetnek, ha túl sokat veszünk be belőlük. Vannak vízben oldódó vitaminok és zsírban oldódó vitaminok. Ha túl sok vízben oldódó vitamint veszünk be, a felesleg kiürül a vizelettel. A túl sok zsírban oldódó vitamin bevitele azonban azt jelenti, hogy a felesleg a szervezet sejtjeiben raktározódik el, ami megnehezíti a kiürülést, és ezután felhalmozódhatnak a mérgező szintre.

A B6-vitamin túlzott mennyisége is veszélyes lehet. A vitamin túlzott bevitele neurológiai tüneteket okozhat, például zsibbadást vagy bizsergést érezhetsz a végtagjaidban. Ugyanakkor egyes vitaminok potenciálisan káros módon kölcsönhatásba lépnek a gyógyszerekkel. A K-vitamin például csökkentheti a vérhígítók hatékonyságát.

Milyen vitamin ajánlott reggel és este?

Reggelre inkább a B-vitamint ajánlanak a szakértők. Ezeket ideális esetben reggeli közben kell bevenni. Ennek az az oka, hogy energizálóak lehetnek, és néhány ember túlságosan energikusnak érzi magát, ha közvetlenül lefekvés előtt veszi be ezeket.

Esténként próbáld ki az E-vitamint. Az E-vitaminról kimutatták, hogy megelőzi a krónikus alváshiány okozta memóriaromlást és segíthet az elalvásban is, ahogyan például a magnézium is.

Hogy pontosan melyik vitamint hogyan és mikor érdemes bevenni, arról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Galériánkban 11 vitaminpáros található, amiket inkább ne vegyél be egyszerre!

Alább pedig azokat mutatjuk be, amiket érdemes együtt szedned!

Ezeket pedig szedheted egyszerre is, sőt, kifejezetten ajánlott!