Ez a világ 10 legegészségesebb élelmiszere: eláruljuk, a legtöbbet valószínűleg soha nem fogyasztod!

A leveles zöldek letaszíthatatlanok a trónról
Pontosan milyen ételek járulhatnak legjobban hozzá a szervezetünk egészségéhez? A New Jerseyben található William Paterson Egyetem kutató 47 különböző gyümölcsöt és zöldséget vizsgáltak meg olyan szempontok alapján, mint az élelmiszerek tápanyagsűrűsége, ásványianyag-tartalma, rosttartalma és vitamintartalma. Egészen konkrétan 17 esszenciális tápanyag koncentrációját ellenőrizték a vizsgált élelmiszerekben, és a tápanyagok, például az A-, B12-vitamin vagy a rost arányát a kalóriaszámhoz viszonyították. Ez alapján pedig egy listát állítottak össze, amelyek során rangsorolták, hogy a tápanyagtartalomhoz mérten mennyi kalóriát tartalmaz az adott élelmiszer. A listára végül a 47 vizsgált növényi eredetű élelmiszerből mindössze 41 került fel.
Értelemszerűen minél magasabb a kalóriához képest a tápanyagtartalom, annál egészségesebbnek számított az adott élelmiszer. Ami pedig egészen meglepő, hogy mindössze egyetlen olyan étel volt a tanulmány során, amely 100 kalóriával fedezte a napi tápanyagszükséglet 100 százalékát.
Ennél is érdekesebb az, hogy az első tíz helyezett kizárólag a leveles zöldeké, sem gyümölcs, sem más jellegű zöldség nem tudott felkerülni az élmezőnybe, hiszen nem tudtak versenyezni azzal, hogy a leveles zöldekben mennyire alacsony a kalóriatartalom, és ehhez képest milyen magas a tápanyagsűrűség.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a zöldségeket, amelyek a kutatásban az első 10 helyezett között végeztek, ezáltal a világ legegészségesebb ételei lettek. Mutatjuk is, melyek ezek!