A miskolci háziasszonytól az elit kategóriáig mindenki képviselteti magát – Oszkai Gábor fodrásszal beszélgettünk egy egyedülálló hajegyenesítő módszerről

Borítókép: A miskolci háziasszonytól az elit kategóriáig mindenki képviselteti magát – Oszkai Gábor fodrásszal beszélgettünk egy egyedülálló hajegyenesítő módszerről Forrás: Oszkai Gábor
Sajnos súlyosan allergiás vagyok a hajfestékekre, ettől függetlenül nem kívánok még a mostanában divatossá váló ősz színbe átkattintani. 15 évig volt egy csodálatos fodrászom, aki váratlanul meghalt, a másodikra pedig lakókörnyezetem közelében találtam rá: Oszkai Gábor fodrászata egyrészt a bérház mellett üzemel, ahol lakom, másrészt „csodakencéjétől” még soha semmilyen baja nem lett a bőrömnek.

Én azonban egyre ritkuló kivételt képezek a vendégkörben, Gábor ugyanis hagyományos hajszobrászattal egyre ritkábban foglalkozik. Még 2000-ben, második szakmaként tanulta ki a fordrászatot, és néhány év gyakorlat után 2008-ban nyitott saját üzletet egy igazi specialitással, a végleges hajegyenesítés eljárásával, amelyet a régióban ő csinál egyedül. Gábor a Nyugati tér közelében található hangulatos fodrászatában mesélt nekünk mai napig páratlan módszeréről.

A Yuko-technika

2000 táján hirtelen mindenki egyenes hajat akart: a trendet divatos amerikai tévésorozatok is generálták, de sokan egyszerűen rájöttek, hogy a hullámosnál jóval könnyebben kezelhető, és gyorsabban is szárad. „Én akkor már hallottam erről az 1996 óta létező japán technológiáról, amit egy kémiai cég fejlesztett ki egy ottani fodrásznővel, Yuko Yamasitával – ő volt az, akiről elnevezték a módszert.” Az európai központ Londonban található, de Gábornak mindez nem volt akadály: felkerekedett és Angliában elsajátította a Yuko-módszer csínját-bínját.

Közben egyre-másra érkeztek Magyarországra egyéb egyenesítő rendszerek, amik ma is megtalálhatóak, de van köztük és a Yuko-módszer között egy alapvető különbség: a Yuko-féle kezelés után a haj egyenes marad. Olyan lesz, mintha az illető így született volna, mosás után tehát nem kell sem vasalót, sem körkefét használni. A többi módszer után viszont a haj 2-3 hónap után visszahullámosodik. „A japán szisztémát tehát csak a lenövésekre alkalmazzuk, más módszerek esetén viszont jóval gyakrabban meg kell ismételni a kezelést, ha az illető továbbra is egyenes hajat szeretne.”

Az egyedülálló technika egyre növekvő vendégkört hozott Gábornak: mára a legnagyobb része belőlük tevődik össze, és kevésbé van jelen az életében a hagyományos fodrászat.

Forrás: Oszkai Gábor

„Az első kezelésnél még általában szkeptikusak az emberek, nem nagyon bíznak a dologban, de amikor mondom, hogy sikertelenség esetén visszaadom a pénzt, megnyugszanak. Visszagöndöríteni egyébként egy frizurát sem tudok, tehát aki bizonytalan, inkább átirányítom olyan fodrászhoz, aki a 2-3 hónapos egyenesítést csinálja. Máskülönben szépen meg kell várni, amíg kinő az új haj, hiszen a genetikára szerencsére nem vagyunk hatással.”

A vendégek 90 százaléka egy kezelés után is visszatér Gáborhoz. „Mindenki akkor jön, amikor szeretne, vagy amikor már zavarja a lenövés. Ez általában fél és egy év között történik meg, bár olyan is akad, aki három havonta bejelentkezik.”

Miskolci háziasszonytól a legfelsőbb körökig

A kezelés ideje hajhosszúságtól függ: egy átlagosan hullámos, vállig érő frizura elkészítése nagyjából 3 órát vesz igénybe. A vendégkör változó, sokan külföldről érkeznek, hisz kint egy hasonló kezelés jóval többe kerül, mint itthon. „A miskolci háziasszonytól a legfelső elit kategóriáig minden társadalmi osztály képviselteti magát. Egyesek úgy gyűjtögetik össze rá a pénzt, másoknak meg semmit nem számít, ha néhány havonta meglátogatnak. Néha nem is indokolt ennyire sűrűn jönni, de nekem nem tisztem megítélni a másikat, végül is ő tudja, mennyit küszködik a hajával reggelente: lehet, hogy ami az én szememben csak egy pici hullám, az neki valóságos tragédia. Volt olyan vendégem, aki szinte teljesen egyenes hajjal jött be az üzletbe. Most vasaltátok ki, kérdeztem. Nem, válaszolta, ez ilyen. Akkor ne számíts túl látványos változásra, mondtam neki, de nem volt probléma, ő így is szerette volna.”

Gáborhoz sok afroamerikai származású vendég érkezik: 15-20 állandó kliense van nemcsak az ország különböző régióiból, de egész Kelet-Európából, és bár a vendégkör legnagyobb része nő, akadnak köztük férfiak is.

Forrás: Oszkai Gábor
Sőt, Gábor gyakran egyenesíti gyerekek haját: emlékei szerint a legkisebb vendége mindössze hat éves volt. Soha nem merült fel sem allergia, sem más probléma, legfeljebb annyi, hogy egy gyereknek nehéz végigülnie ennyi időt.

„Volt, amikor hárman Nintendóztunk anyukával, mert valahogy le kellett a csemetét foglalni. Egyszer, még a kezdetek kezdetén egy 13 éves lánynak készítettem a frizuráját, ami nem kevesebb mint 8 órán keresztül tartott. A szüleivel ülte végig, nem volt egyszerű dolog, de nagyon boldoggá tette a végeredmény. Pár hét múlva visszajött egy tálca sütivel, és elújságolta, hogy most már megnézik a fiúk. Ez nagyon megmaradt bennem. Van egy középiskolás kliensem is, az első alkalmat még a szülei fizették, aztán nyári munkát vállalt egy olasz étteremben, és azóta abból a pénzből fizeti a hajegyenesítését.” Gábor egyébként a saját 12 éves lányának is elkészíti a frizuráját évente egyszer. „Akkor kezdtük el, amikor úszni járt, és télen a hajszárítás egyszerűen túl macerás volt.”

Mások miért nem?

Gábor régebben több oktatást is tartott, de szerinte a képzett fodrászok nem mindegyike szereti, ha egy másik fodrász mondja meg, mit hogyan kell csinálni. „Egy lány dolgozott a módszerrel évekig, heti kapcsolatban voltunk, de aztán szült és abbahagyta a szakmát. Az az igazság, hogy ez a technológia bonyolult, jobban oda kell figyelni, néha percek választják el az embert attól, hogy az eredmény szép legyen vagy ne, ez pedig sokakat elriaszt. Ráadásul nagyon fárasztó menet is, én például egy nap mindössze két egyenesítést tudok vállalni. A múltkor kivételesen hármat csináltam meg, de inkább ne részletezzük, milyen állapotban mentem haza. Ettől függetlenül jó lenne valami utód vagy társ, ha majd egyszer nyugdíjba megyek, de sok erőfeszítést már nem teszek a terjeszkedésért. Szépen kiszolgálom a vendégeimet, és nekem egyelőre így tökéletes.”

Galériánkban mutatjuk, hogyan védekezz a töredezett hajvégek ellen!