Vegánság helyett tudatos táplálkozás - Interjú Nagy Zitával

Borítókép: Vegánság helyett tudatos táplálkozás - Interjú Nagy Zitával Forrás: Asztalos Judit
Tudatosság, egészség, szezonalitás. Egy-egy hívószó egy nagyon értékes és tartalmas beszélgetésből Nagy Zitával, a zizikalandjai blog írójával.

Dübörög az új év és ilyenkor nagyot mennek az életmód váltásokkal foglalkozó iparágak. A veganuár is minden évben eljön, amikor is a vegán táplálkozást népszerűsítik azzal, hogy egy hónapon keresztül csak növényi alapú ételeket eszik valaki. A célja, hogy megmutassa van élet a húson túl. A kampány igyekszik felhívni a figyelmet a húsfogyastás által okozott környezeti terhelésre, egészségügyi problémákra és alternítvákat adni a kíváncsiskodók kezébe.

Egy januári napon Nagy Zitával - hivatalosan élelmiszeripari mérnök, de az utóbbi években lehet hogy Zizikalandjai blog írójaként ismered, saját recepteket dolgoz ki, és főző kurzusokat tart - leültem beszélgetni, hogy megtudjam mit is gondol a növényi étrenderől, egészségről, mint tudatos nő és édesanya.

Földi Barka: Elmeséled miért kezdtél el növényi étrendet követni?

Nagy Zita: Engem első körben egy egészségügyi probléma vitt a növényi táplálkozás felé, még sok évvel ezelőtt. Egy bőrgyógyászati probléma kapcsán ajánlották nekem, hogy kerüljem az állati eredetű termékeket. Elkezdtem megnézni az élelmiszerek címkéit, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy még a ropiban van tejszármazék és nagyon kevés az olyan étel, ami megfelelő lenne. Ezért 48 óráig ettem párolt zöldségeket rizzsel. A problémám lassan elmúlt én meg nagyon kíváncsi alkat vagyok és elkezdtem elmélyülni a témában.

F.B.: Amikor olvasom a receptjeidet a blogon látom, hogy nem csak vegán - azaz növényi alapú – receptek vannak, hanem kategorizálva van lakto-ovo vegetáriánus rendszer szerint is. Mi enne az oka?

N.Z.: Vegetáriánusként kezdtem a blogot írni, aztán tértem át a növényi étrendre, ezért van sokféle recept a blogomon. Napjainkban inkább vegetáriánus étrendet folytatok, de az ételeim 90%-a még így is növényi alapú, 10% vegetáriánus. Ahogy telnek az évek, egyre inkább azt gondolom, hogy a legfontosabb az lenne, hogy ha megtanulnánk figyelni a testünkre, a jelzéseire. A tudatos táplálkozás megtanulása viszont idő, amíg kialakul és előfeltétele, hogy tisztában legyünk a testünk működésével - gondoljunk csak nőként mennyire fontos a ciklusunk ismerete. A másik nagyon fontos eleme a tudatos táplálkozásnak nemcsak a "hogyan", hanem a "mit". Azaz tudatosnak kell lennünk abban, hogy az alapanyag, amit beszerzünk honnan jön.

F.B.: Ebben teljes mértékben egyetértek. Ha rajtam múlna iskolákban is kötelező lenne ezzel foglalkozni. Mindenkinek. Erről eszembe jutott egy kérdés. Javasolnád-e a növényi alapú vagy épp vegetáriuánus táplálkozást? Ha igen, kinek?

N.Z.: Azoknak mindenképpen javaslom, akik szeretnének változtatni a megszokott étrendjükön, kicsit színesebbé tenni. Ha nem is térünk át növényi alapú vagy vegetáriánus táplálkozásra, akkor is érdemes belevágni és kicsit jobban megismerkedni a zöldségekkel, a gabonákkal - pl. a kölessel, a hajdinával, amelyek nem új felkapott, trendi gabonák. Dédanyáink kamrájában is ott voltak, csak néhány évtizedre elfelejtődtek, majd újra előkerültek, mint újdonság. Változik a világ, változunk mi magunk is. Legyen harmónia az étkezésünkben és mindig az élethelyzetünknek, egészségi állapotunknak megfelelően hozzuk ki a legtöbbet a táplálkozásunkból. Mindenképpen törekedjünk a teljesértékű étkezésre és igyekezzünk kerülni a feldolgozott kész élelmiszereket.

Igen, ez is egy vegán fogás!

F.B.: A harmóniára törekvés valóban fontos eleme nemcsak egy étrendnek, hanem az életmódunknak is jót tesz. Aki érdekel egy ilyen életmód váltás, mit tanácsolsz hogyan vezesse be valaki, aki most kezdené el?

N.Z.: Keressen számára hiteles személyeket, akik már benne vannak ebben a táplálkozási formában egy ideje. Tanuljon tőlük új recepteket, főzési technikákat. Alakítson ki egy alapkamrát, amihez akkor is tud nyúlni, ha nincs idő elmenni vásárolni, mégis egy színes, tápanyagokban gazdag ételt tud főzni.

Vezessünk be új szokásokat, pl. ha nem jártunk eddig piacra, akkor kezdjük el. Ismerjük meg a termelőket, faggassuk ki őket, hogy hol és hogyan termesztik a zöldségeket. Ismerjük meg annak a folyamatát, hogy honnan kerül az étel az asztalunkra. Természetesen én is vásárolok szupermarketben, de amikor csak tehetem megyek a piacra és a már megismert termelőimtől (vegyszermentes vagy bio) vásárolok nagyon sok mindent.

F.B.: Az alapkamra kialakítása nekem is nagyon sokat segített. Hogyan tudja valaki megtartani ezt a szokást?

N.Z.: Nagyon nehéz az új szokások kialakítása, ezzel néha én is küzdök. De ha valami nagyon elkezd érdekelni, akkor abban kitartó vagyok és igyekszem minél több információt begyűjteni, tanulni az adott témáról. A táplálkozás megváltoztatása, egészségesebbé tétele hosszútávú érdekünk, mert a jóllétünket, egészségünket szolgálja. Ez számomra mindig inspiráló, talán másnak is az. A testünk a templomunk, amelyre nagyon kell vigyáznunk. A helyes étrend segíti azt, hogy fizikailag és mentálisan is jól működjünk.

F.B.: Zita, nagyon köszönjük az értékes gondolatokat. Bízom benne, hogy sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy egy kis tudatosságot vigyenek a konyhájukba és ezáltal az életmódjukba.

Nézd meg a lenti galériánkat, ahol 5 ínycsiklandó vegán receptet találsz.