A napsugárzás segít a fogyásban? Egy új kutatás meglepő következtetésre jutott

Borítókép: A napsugárzás segít a fogyásban? Egy új kutatás meglepő következtetésre jutott Forrás: Arturo Rivera / Unsplash
Míg néhány éve szinte mindenki egész nyáron sütette magát, mára tiltólistára került a napozás, hiszen az UV-sugárzás egyre több negatív következményére derült (nap)fény. Most viszont dél-koreai tudósok egy pozitív hatásáról számoltak be, aminek valószínűleg legjobban a fogyni vágyók örülnek.

Régebben maximum a leégéstől tartottak az emberek, ami ugyan nem kellemes élmény, de ma már tudjuk, hogy a túlzásba vitt napfürdőzésének jóval súlyosabb következményei lehetnek hosszú távon. Idő előtti öregedés, ráncos, megereszkedett, pigmentfoltos bőr és a legrosszabb esetben bőrrák: ezekkel kell számolnunk, ha túl sokat tartózkodunk a napon, naptej nélkül. Nem csoda, hogy a bőrgyógyászok azért kampányolnak, hogy fényvédő nélkül ne tegyük ki a lábunkat otthonról, még akkor sem, ha borús az idő vagy például nem a strandra, hanem piacozni indulunk. Mindennek következtében a napsugárzás mostanra már nem az a melegen simogató érzés, amit gyerekkorunkban élvezhettünk a Balaton partján, hanem egy láthatatlan mumus, amitől igyekszünk óvni bőrünket.

Forrás: Engin Akyurt / Unsplash
Az UV-sugárzás károsítja a bőrt, ám szervezetünk más területeire pozitív hatással van.

A napfény jótékony hatásai: az immunerősítéstől a zsírégetésig

A bőrkárosodás ellenére nem szabad teljesen kiiktatnunk a napsugárzást (nem is tudnánk persze), mert számos pozitív folyamatot indít el szervezetünkben. Elengedhetetlen például a D-vitamin szintéziséhez, emiatt hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és segít megelőzni bizonyos rákfajták kialakulását (mint például a vastagbélrák). Ezenkívül csökkenti a szklerózis multiplex rizikóját is, valamint enyhíti az Alzheimer-kór, a pikkelysömör és a depresszió tüneteit.

Most pedig az is kiderült, hogy a napfény a zsírégetést, ezáltal pedig a fogyást is serkenti. A Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórház bőrgyógyászai 12 héten át követték nyomon nőstény egerek testsúlyát, illetve haskörfogatát: egy részüket normál étrenden tartották, a másik csoport pedig magas zsírtartalmú eleséget kapott. Megfigyelték, hogy azok az egerek, akiket hetente háromszor UV-sugárzásnak tettek ki, ugyan jóval többet ettek, mégsem jóval kevésbé gyarapodott a testsúlyuk, mint azon társaiknak, akik „nem napoztak”.

Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels
A napfény fokozza az étvágyat, mégis serkenti a zsírégetést.

Nemcsak a bőr barnul, hanem a zsírszövet is

A dél-koreai tudósok az eredmények és laborvizsgálatok összegzése után arra jutottak, hogy az UV-sugárzás növeli az étvágyat, mivel megemeli a leptin hormon szintjét, ami az éhség- és jóllakottság érzetért felelős. Ugyanakkor a noradrenalin nevű neurotranszmitter szintje is megugrik a napfénynek köszönhetően, amitől a szervezet a fehér zsírszövet raktárait elkezdi barna zsírszövetté alakítani. A barna zsírt szokás egészséges zsírnak is nevezni, mivel képes a táplálékból származó cukor és zsírmolekulákat hővé alakítani, vagyis szó szerint zsírt éget. A fehér zsír ezzel szemben egészségtelen, mert ezek a szervezet hosszú távú, kevésbé mobil energiaraktárai, a bőr alatt található zsírpárnák.

A kutatás vezetője, dr. Jin Ho Chung összegzése szerint ez a felismerés azért nagy eredmény, mert ugyan korábban is sejtették, hogy a napsugárzás hatással van a szervezet metabolikus folyamataira, eddig nem tudták feltérképezni a konkrét összefüggéseket. Mindemellett hangsúlyozta, hogy nem szeretnének bárkit is arra ösztönözni, hogy a fogyás reményében kifeküdjön a tűző napra. A kísérlet célja inkább az volt, hogy a jövőben új módszereket fejleszthessenek ki – akár az UV-sugárzás mesterséges, bőrbarát imitálásával – a túlsúly, az elhízás, a cukorbetegség és ezek negatív következményeinek kezelésére.

Napozással tehát a friss kutatás eredményének tükrében sem érdemes karcsúsodni, de például alvás közben kényelmesen fogyhatsz, ha követed az alábbi tanácsokat: