Naponta rengeteget fogyasztunk ebből az élelmiszerből, pedig súlyosan árt az egészségnek

Borítókép: Naponta rengeteget fogyasztunk ebből az élelmiszerből, pedig súlyosan árt az egészségnek Forrás: jirkaejc / Envato
A só az a hozzávaló, mely szinte minden ételünkben megtalálható, emiatt az emberek többsége jóval többet fogyaszt belőle, a túl sok nátrium viszont káros hatással van az egészségre. Olyannyira, hogy a WHO legutóbbi jelentése szerint évente 1,9 millió haláleset a magas nátriumbevitelnek tulajdonítható. De mit művel a szervezetünkkel a só, és hogyan csökkenthetjük az étrendünkben?

Hogy mennyire alapvető része az étkezési kultúránknak a só, jól mutatja, hogy Daniel Defoe Robinson Crusoe című regényében is hangsúlyos szerepet abban, ahogy a hajótörött főszereplő igyekszek a civilizációval megismertetni Pénteket. Nemcsak különféle dolgokra tanítja meg, hanem a sóval való fűszerezésre, sőt Crusoe számára is nagy lépés az életben maradáshoz, mikor rájön, hogyan tud a szigeten sót előállítani, hogy tartósítani tudja az élelmét. Bár manapság utóbbi funkciója háttérbe szorult, és inkább ízesítés miatt sózunk, eredetileg a tartósítás miatt kezdték használni az emberek – sok évezreddel ezelőtt.

Régészek és kutatók szerint valószínűleg már az őskorban is fogyasztottak sót, amikor vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak az emberek. A vadon élő állatok nyomán az emberek is rátalálhattak természetes sóforrásokra, például sós forrásokra vagy kősóbányákra. A leletek megerősítik, hogy időszámításunk előtt 6000 körül is használtak sót étel tartósítására Kínában, Egyiptomban és Mezopotámiában. De a só még sokáig kulcsszerepet játszott a húsok és halak tartósításában, mielőtt a hűtési technológiák elterjedtek volna. Emellett természetesen azt is felfedezték főzés közben, hogy a só kiemeli, teltebbé teszi az ételek ízét, kiegyensúlyozza az édeset, tompítja a keserűt. Az emberek ízlelőbimbói pedig különösen érzékenyek a sós ízre, emiatt hajlamosak vagyunk rászokni, és túl sokat fogyasztani belőle.

Forrás: trimarchi_photo / Envato
A sós íz nagyon gyorsan észlelhető, sokkal hamarabb, mint például a keserű, mert a nátriumion közvetlenül bejut az ízlelőbimbók sejtjeibe egy speciális csatornán keresztül.

Miért káros a túl sok só?

Az étkezési só egy vegyület, nátrium-klorid, az emésztőrendszerünkben viszont szétesik, mivel vízben oldódik. A nátriumionos forma felszívódik a bélrendszerből a vérbe, és onnan eljut a sejtekhez, idegekhez, izmokhoz, nátrium ugyanis alapjáraton megtalálható a testünkben. Fontos szerepe van az idegimpulzusok továbbításában, az izomműködésben, a vízháztartás szinten tartásában, valamint a vérnyomás szabályozásában. A szervezetünk ugyanis szigorúan szabályozza, hogy se túl magas, se túl alacsony ne legyen a nátrium szintje. Ha viszont túl sok sót viszünk be étkezéssel, az ellen nem tud mit tenni a testünk, és ez számos egészségügyi problémához vezethet.

A WHO becslése szerint világszerte évente 1,9 millió ember hal meg a túlzott nátriumbevitel következtében, ezért év elején új irányelvet fogalmaztak meg a sófogyasztással kapcsolatban. Átlagban 4,3 gramm nátriumot viszünk be naponta, de a szakértők szerint naponta maximum 2 gramm lenne egészséges. Ezt a drasztikus csökkentést legegyszerűbben úgy lehet elérni, hogy alacsony nátriumtartalmú sót használunk, só helyett inkább zöldfűszerekkel ízesítünk, és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, amelyek általában rengeteg nátriumot tartalmaznak. Eleinte biztosan hiányolni fogjuk (különösen az ízlelőbimbóink) a sós ízt, de hosszú távon jobban járunk, ha "sótlanok" lesznek a mindennapjaink.

Az alábbi galériában mutatjuk, milyen egészségügyi következményei lehetnek a túlzott nátriumbevitelnek: