JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Tudod, mennyi pénzed lesz öt év múlva?

Borítókép: Tudod, mennyi pénzed lesz öt év múlva?
Tanulmányaink során előbb találkozhatunk a számvitel vagy a nemzetközi pénzügyek című tárggyal, mintsem az otthoni pénzügyek intézése, a pénzügyi előrelátás vagy az öngondoskodás témájával. Te tudod, mennyi pénzed lesz öt év múlva? Nekem fogalmam sincs.

A minap a sógorom felhívta a figyelmemet arra a tényre, hogy a telefon-, kábeltévé- és internetszolgáltatásom kedvezőbb árú kombinációban is elérhető– ugyanannál a szolgáltatónál. „Hogyan lehetséges ez?” – kérdeztem hüledezve. „Miért, te nem figyeled alegújabb szolgáltatási csomagokat? – hangzott aválasz. – Aszoros versenyhelyzetben acégek egyre kedvezőbb ajánlatokat kénytelenek piacra dobni, de természetesen nem fogják a régi vevőik orrára kötni, hogy a már korábban megrendelt szolgáltatásokért fizethetnének jóval kevesebbet is.” Majd hozzátette, hogy egy jó barátja, aki az USA-ban él, naponta átlag két órát tölt a családi pénzügyek (ingatlanhitel, rezsiköltségek, gyerekek iskolai tandíja, mindennapos kiadások, számlás bevételek) intézésével.
Megdöbbentem. Lehetséges, hogy főiskolai végzettségem ellenére a mai napig nem ismertem fel a személyes pénzügykezelés fontosságát? Hónap végén mindig nagyon igyekeznem kell, hogy kijöjjek a fizetésemből, a lakásbiztosításomat közel tíz éve ugyanannál a biztosítónál tartom, és a megtakarítási formáimon sem változtattam idestova öt éve.

Piackutatás a baráti körben
Közismert tény, hogy mi, nők, az élet sok területén állunk helyt: munkában, párkapcsolatban, gyereknevelésben, háztartási feladatokban – de legtöbbünk elcsúszik apénzügyek sikamlós pályáján. Lehetünk okosak, sikeresek, remekül elláthatjuk amunkahelyi feladatainkat és odaadóan szerethetjük férjünket, gyerekeinket, de a megtakarításaink vagy akiadásaink menedzselésének terén bizony sokszor kezdőnek bizonyulunk. A barátnőim közül többen vallották be, hogy csehül állnak apénzügyeik kezelésével. Zsuzsa így vélekedik: „Az irodában nyilván nem intézhetem aszemélyes ügyeimet. Amikor hazaérek, vár a család, a mosás, a vacsorakészítés. Este pedig, mire elalszanak agyerekek, már fáradt vagyok, hogy ilyen dolgokkal foglalkozzam. Állandóan csak halasztgatom aszámlák átnézését, így annyi
tennivaló halmozódott fel, hogy agondolatától is borzadok.” Majd hozzáteszi: „Szerintem nem arról van szó, hogy anők ne lehetnének kompetensek pénzügyi témákban. Nekem ugyan halványlila gőzöm sincs, mit jelent, ha a központi bank emeli vagy csökkenti az alapkamatot. De egyszer valaki elmagyarázhatná!”

Piackutatás a női vállalkozók körében
Egy magyar kereskedelmi bank és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány idén májusi közös kutatása szerint hazánkban ma mintegy 650 ezer kisvállalkozás működik, s egyharmadukban a tulajdonos vagy az ügyvezető nő.
A felmérés során megkérdezték, hogy aközel 215 ezer női vállalkozónak saját bevallása szerint milyen téren volna szüksége képzésre. Első helyen az idegen nyelv végzett (amegkérdezettek 21százaléka nevezte meg), rögtön utána holtversenyben dobogósak lettek apénzügyi, a jogi és az adózási ismeretek (20-20százalékkal).
Ezeket követték aszámítástechnika (18százalék), valamint az üzleti tervezés és amarketing (15-15százalék) képzési igényei. Elmondható tehát, hogy egy magyar nő még akkor sem igazán ért apénzügyekhez, ha a vállalkozása miatt kénytelen velük foglalkozni – vagy legalábbis így érzi.

Életpályagörbe
Mi történik, ha valaki úgy dönt, pénzügyi tanácsadóhoz fordul? Atanácsadók többsége a különböző szolgáltatások ismertetését kivédhetetlenül egybemossa amögötte álló cég(ek) ajánlatainak ránk tukmálásával. Pedig milyen jó lenne, ha banksemleges módon kaphatnánk pénzügyi fejtágítást!
A pénzügyi tudatosság kialakításához nem árt elhelyezni magunkat egy életpályagörbén. Nem mindegy, ki hány éves, milyen a családi állapota. Pénzügyi lehetőségeinket nemcsak a bevételeink, de anemünkből, életkorunkból és belső indíttatásainkból fakadó terveink is alakítják.
A GfK 2009-es piackutatása szerint ma amagyar lakosság alig több mint negyede – 27,1 százaléka – rendelkezik bármilyen megtakarítással. Egy „vágyott tőketartalék” eléréséhez akövetkező kérdéseket kell feltennünk magunknak: • Mennyit keresek jelenleg?• Mennyi pénz kell a havi megélhetésemhez? • Mekkora összeget tudok havonta félretenni? • Aközeljövőben és hosszú távon milyen pénzügyi kiadásokra kell számítanom? • Milyen pénzügyi lehetőségekkel érhetem el, hogy megvalósítsam jövőbeli céljaimat?

Néhány életszerű kérdés
• Tudod, mennyi pénz van pillanatnyilag a folyószámládon?
• Megtörtént már valaha, hogy ki kellett kapcsolni a lakásodban valamely szolgáltatást (gáz, áram, internet-hozzáférés, tévécsatorna-előfizetés satöbbi), mert átmenetileg nem tudtad kifizetni a díját?
• Ha olyan árut vásároltál, amellyel minőségi problémád akad, visszaviszed aboltba a megőrzött számlával, és reklamálsz?
• Összehasonlítod időről időre a közüzemi és egyéb szolgáltatók legújabb ajánlatait azokkal a szolgáltatási csomagokkal, amelyeket igénybe veszel?
Pénzügyi tudatosság, lépésről lépésre
• Dolgozd fel felhalmozódott számláidat. Őrizd őket rendszerezve, szolgáltatókként elkülönítve.
• Kezdd el az online bankolást. Azinternetes banki szolgáltatásokkal bármikor ellenőrizheted számláid egyenlegét, tranzakciókat kezdeményezhetsz, napra készen kézben tarthatod pénzügyeidet.
• Rendszeresen nézz utána, milyen kamatokat várhatsz amegtakarításaid – illetve hozamokat a befektetéseid – után.
• Ahol csak lehet, fizess bankkártyával, de olyan kártyát, amelynek automatikus hitelkerete van, ne használj.
• Alakíts ki vésztartalékot a váratlan helyzetek kivédésére. Ideális esetben az összeg eléri háromhavi fizetésedet.

Szerző: Kovács Éva Fotó: Europress

Ez a cikk Tudod mennyi pénzed lesz öt év múlva? címmel az Éva magazin 2010. évi júliusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.