Fatorexia: amikor nem azt látod a tükörben, ami a valóság

Borítókép: Fatorexia: amikor nem azt látod a tükörben, ami a valóság Forrás: Getty Images/Design Pics
Hogy mi is az a fatorexia? Tulajdonképpen az anorexia ellentéte, de attól eltérően alapvetően nem evészavar, hanem a testképzavar egy formája. Az ebben a betegségben szenvedő emberek vékonynak látják magukat a tükörben, pedig igencsak túlsúlyosak.

Mit látsz, amikor a tükörbe nézel?

Valójában miért is probléma, ha valaki előnyösebbnek ítéli meg a külsejét, sőt mi több, elégedett is azzal? Azért, mert ez a magatartás akár extrém mértékű elhízáshoz is vezethet, ezáltal komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Mint ahogy az a fogalom megalkotójával, Sara Bird üzletasszonnyal is történt, aki saját történetéről könyvet is írt. Fatorexia: Mit látsz, amikor a tükörbe nézel? című művét azután kezdte írni, hogy orvosa közölte vele, a több mint 100 kilós testsúlyával bizony a túlsúlyos kategóriába tartozik, s ha így folytatja, komoly, életminőséget rontó betegségeket kockáztat. Sara elképedve fogadta a diagnózist, a tükörben látott kép alapján ugyanis ő éveken keresztül soványnak, csinosnak látta magát.

Sokféle diétával próbálkozott, de a jojó-effektus miatt mindig visszahízta a leadott kilókat, ám ő ezzel nem igazán foglalkozott. Később persze már nem is fogyókúrázott, hiszen nem érezte szükségét, pedig a súlya szépen lassan gyarapodott. Eközben az anorexiás betegekhez hasonlóan ő sem azt látta, amit a tükör valóban mutatott. Számára nem léteztek az évek alatt felszedett zsírpárnák. Könyvével ismerté tette ezt a betegséget, így ma már többen tudnak a fatorexia létezéséről, de egyelőre nincs arról adat, hányan szenvedhetnek ebben a testképzavarban.

A fatorexia árulkodó jelei

A fatorexiás kerül minden olyan szituációt, ahol szembe kellene néznie valódi testsúlyával. Legyen az egy mérleg vagy akár egy egész alakos tükör. Fényképek készítésekor igyekszik úgy helyezkedni, hogy valami vagy valaki eltakarja testét. Igyekszik elvonni a figyelmet a zsírpárnáiról, például nagy ékszerekkel, szép frizurákkal, sminkkel. Az, aki ebben a betegségben szenved, egyszerűen nem vesz tudomást saját valós állapotáról. Mivel úgy látja, hogy még nem túl kövér, nem szab határt az evésnek, és csak tovább növeli zsírpárnáit. Amíg az anorexiánál a csontsoványság intő jel lehet, addig a fatorexiánál sajnos hosszú évekig nem derül ki, hogy a beteg súlyos testképzavarban szenved.

Forrás: Unsplash/allgo app for plus size
A fatorexiában szenvedőknek nem reális a testképe. Bár túlsúlyosak, mégis vékonynak látják magukat.

Miért veszélyes?

Az anorexiában és a fatorexiában egy valami közös: ha nem veszik észre és nem kezdik el kezelni időben, mindkettő egészségkárosodáshoz és végül akár halálhoz is vezethet. A fatorexiában szenvedők egy idő után teljesen elveszítik a kontrollt testsúlyuk felett, és annyira elhíznak, ami már veszélyezteti egészségüket vagy akár az életüket is. A legveszélyesebb ebben a betegségben az, hogy a beteg meg van győződve arról, hogy egészségesen táplálkozik, sőt, alig eszik, miközben egész nap tömi magába az egészségtelen, zsíros és cukros ételeket.

Van megoldás: a fatorexia gyógyítható!

Szerencsére, mint minden testképzavar, a fatorexia is gyógyítható. Sara Bird szerint kontrollálni kell az étkezéseket, valamint ügyelni a rendszeres testmozgásra. Fontosnak tartja az egészséges táplálkozást, ezért ajánlja a sovány húsok, gyümölcsök, zöldségek napi szintű beiktatását az étrendünkbe és a szendvicsek, chips-ek, csokik fogyasztásának a visszaszorítását. Mivel az ételek élvezetének magunktól való megvonását nem javasolja, helyette inkább azt tanácsolja, hogy figyeljünk oda arra, hogy egészségtelenebb, zsírosabb ételeket csak hetente egyszer fogyasszunk – így nem kerülünk ezeknek az ételeknek a csapdájába, de nem is kell örökre elfelejtenünk őket.

Ha pedig figyelmesek leszünk arra, hogy a környezetünkben élők közül valaki érintett bármilyen testképzavarban, ne menjünk el mellette szó nélkül, mert segíteni úgy tudunk, ha felhívjuk rá a figyelmét. Persze egyáltalán nem jó érzés egy embertársunkat azzal szembesíteni, hogy problémái vannak, de csakis így érhetjük el nála a változást. Lehet, hogy először rossz néven veszi, de később majd biztosan rájön, hogy csak neki akartunk jót.

Forrás

Galériánkban a sikeres fogyáshoz hoztunk tippeket!