Nem tudod, melyik természetes fogamzásgátló módszer lenne neked megfelelő? 4 szakértő mesélt, mit érdemes tudni róluk

Borítókép: Nem tudod, melyik természetes fogamzásgátló módszer lenne neked megfelelő? 4 szakértő mesélt, mit érdemes tudni róluk Forrás: Getty Images
Eddig kerülted a hormonmentes védekezést, mert nem tartottad elég megbízhatónak? Azt hitted, a termékenységtudatosság csak akkor hasznos, ha babát szeretnél? Esetleg egy ideje kacsintgatsz a cikluskövetési módszerek felé, de nem mertél belevágni, mert nem tudod, melyik illene hozzád? Bármelyik is igaz rád, ez a cikk neked szól.

Az emberi test egy lenyűgözően komplex szervezet, amelynek működését, jelzéseit születésünktől kezdve tanuljuk értelmezni. Azt például már kisgyermekként tudjuk, honnan ismerhetjük fel, hogy éhesek, szomjasak, álmosak vagyunk. Felnőttként pedig már — jobb esetben — képesek vagyunk azt is beazonosítani, ha túlhajszoltuk magunkat, túl sok a stressz az életünkben. Sőt, megtanuljuk értelmezni a bőrünk jelzéseit is, például, hogy sokszor pattanásokkal jelzi a menstruáció érkezését. És ezzel el is érkeztünk a test egy igen fontos eleméhez: a női ciklushoz, illetve a hormonrendszerhez, amelyeket a mai napig sok félreértés, téves információ övez. Pedig a női ciklus sem megfejthetetlen, kiszámítatlanul változó rejtély, mivel a testünk ugyanúgy egyértelmű jeleket küld róla — csak ezeket nem tanuljuk, illetve tanítják meg felismerni. Nos, a cikluskövetés éppen ezt a tudást adja a kezedbe.

Nem egyenlő a naptármódszerrel

De mit is értünk ez alatt pontosan? Ha elhangzik a természetes fogamzásgátlás és a cikluskövetés kifejezés, sokan arra gondolnak, hogy a naptármódszerhez hasonlóan itt is a ciklus hosszából számolják ki az ovuláció idejét és a termékeny napokat. Fontos azonban tisztázni, hogy a cikluskövetés, termékenységtudatosság nem erről szól, hiszen régóta tudjuk, hogy kevés olyan nő van, akinek a tankönyvi példa szerint 28 napos a ciklusa, és a 14. napon van a peteérése. A naptármódszerrel szemben a cikluskövetés tested egyedi jelzéseinek megfigyelésén, azok értékelésen alapszik, ezért minden élethelyzetben, reprodukciós kategóriában, különböző hosszúságú vagy éppen rendszertelen ciklusok esetén is megbízható tudást ad.

A másik gyakori félreértés a témában, hogy a cikluskövetés csak akkor tud hasznos lenni, ha kisbabát szeretnél. Valóban, a nők jelentős része akkor kezd el informálódni a témában, amikor valamilyen okból nehézségei adódnak ezen a téren, mivel kutatások bizonyítják, hogy a termékenységtudatosság segíti a teherbeesést. Ám a cikluskövetés ugyanúgy jó szolgálatot tesz, ha nem szeretnél (több) gyereket, tehát természetes, hormonmentes védekezési módszerként is alkalmazható. Ráadásul tudományosan alátámasztott, hogy hatékonysága megfelelő használat mellett vetekszik a fogamzásgátló tablettáéval! Ennek ellenére a cikluskövetésre nem lehet azt mondani, hogy fogamzásgátló módszer, mert nem gátol semmit, mindössze arra törekszik, hogy a nő megismerje a teste működését, ciklusát, és ezáltal közel 100%-os biztonsággal meg tudja mondani, hogy az adott napon termékeny vagy sem.

Forrás: Getty Images
A cikluskövetés nem csak akkor hasznos, ha kisbabát szeretnél.

Négy út, ugyanaz a cél

Több cikluskövetési módszer is létezik, amelyek tudományos háttérrel, több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. Közös bennük, hogy a ciklus során bekövetkező hormonális változások és az ahhoz kapcsolódó tünetek vizsgálatára, értelmezésére alapulnak. Ezeket az adatokat egy ciklustáblázatban kell vezetni, amely nemcsak a felhasználók számára bír értékes információval, hanem a természetes családtervezési módszereket értő szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvosoknak segítséget jelenthet például PCOS, inzulinrezisztencia, endometriózis diagnosztizálásában. A cikluskövetési módszerek közti különbséget a megfigyelések száma, intenzitása adja. Magyarországon jelenleg négy ilyen módszer érhető el, amelyeket személyre szabott, egyénileg vezetett oktatással lehet elsajátítani. És hogy melyik a legmegfelelőbb számodra? Ez az egyéni élethelyzettől, személyiségi jegyektől és céloktól függ. Alább egy-egy oktató segítségével bemutatjuk a négy különböző cikluskövetési módszer sajátosságait, hogy el tudd dönteni, melyik úton indulj el, ha magad mögött hagynád a fogamzásgátlót, az óvszert, a spirált és a társaikat.

Billings: fókuszban a méhnyaknyák

Az valószínűleg nem új infó, hogy a menstruációs ciklusod során különféle váladékot tapasztalhatsz a hüvelyben, illetve hüvelybemenetnél. Azt viszont lehet, hogy eddig nem tudtad (de ne izgulj, a nők nagy részének fogalma sincs róla), hogy a méhnyaknyák a termékenység legmegbízhatóbb jele, mivel ez közvetlen hormonális befolyásolás alatt áll. „Erre alapozva dolgozta ki egy ausztrál orvosházaspár 70 évvel ezelőtt a Billings Ovulációs Módszert®, amelynek lényege, hogy megtanuld beazonosítani a méhnyaknyák ciklikus változásait, sajátosságait, és ebből leszűrhesd, hogy éppen fogamzóképes fázisban tartasz-e vagy sem. Mindez pedig bármiféle eszköz nélkül megvalósítható, nem kell hőmérőt vagy LH-tesztet használni, a WC-papírt vizsgálgatni. A Billingsnél kizárólag a méhnyaknyákhoz kapcsolódó érzetet és annak vizuális tulajdonságait figyeljük meg, és jegyezzük fel ezeket egy táblázatba. Ez naponta kb. 1 percet vesz igénybe" — fejti ki Tornai Ildikó cikluskövetés-oktató.

Forrás: Getty Images
A ciklus egyéni sajátosságokhoz igazodik.

Elsőre talán orosz rulettnek tűnhet csupán egyetlen testi tünet megfigyelésére alapozni a védekezést, de megnyugtató, hogy a módszer tudományos hátterét és szabályait 850 ezernél is több hormonminta feldolgozásával alakították ki. „Becslések szerint világszerte kb. 50 millióan alkalmazzák, eredményességét pedig rengetegszer vizsgálták már, és többek között megállapították, hogy Pearl-indexe 1-nél is kisebb" — mondja Ildikó, aki a Billings módszer hazai oktatóképzésében is részt vesz. A Pearl-index azt mutatja, hogy a kiválasztott eljárás helyes használatával 1 év alatt 100 nő közül hány esik mégis teherbe. Tehát a Billings cikluskövetés fogamzásgátló hatékonysága magasabb, mint 99%, akárcsak a fogamzásgátló tablettáé, csak mindezt anélkül, hogy hormont szednél, és beavatkoznál a ciklusod természetes lefolyásába.

Creighton: egységben az erő

„Hasonlóan az előbbihez, a Creighton Model FertilityCare™ módszere is a méhnyaknyák megfigyelésére alapul. A hüvelybemenetnél tapasztalt érzet mellett itt rendkívül fontos az is, hogy mit látunk a WC-papíron, mennyire nyúlik a nyák, milyen a színe — mondja Schaffler Orsolya, aki 12 éve ismerkedett meg a Creightonnal. — Ezt a módszert egy amerikai szülész-nőgyógyász, Thomas Hilgers dolgozta ki a 70-es években, különlegessége és egyben előnye pedig abban rejlik, hogy egységesítette a méhnyaknyák vizsgálatát, illetve a táblázatvezetésben használt kódokat." Ugyanúgy teljesen személyre szabott, a ciklus egyéni sajátosságaihoz igazodik, de az egész egy meghatározott folyamat szerint történik, a táblázatban pedig egységes kódrendszert alkalmaznak a felhasználók a világ minden pontján.

„Négy évtizede, a Creighton felhasználók táblázataiból sikerült feltárni különböző nőgyógyászati rendellenességeket (például visszatérő vetélések, meddőségi problémák), amelyekre kidolgoztak egy, az egészséges szervi működés visszaállítását, és ezáltal a teherbeesést segítő természetes eljárást: ez a Napro technológiát" — teszi hozzá Orsolya, aki nemcsak oktatja a Creighton módszert, de a cikluskovetes.hu oldal egyik létrehozójaként sokat tesz azért, hogy a cikluskövetést minél többen megismerjék itthon is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy valószínűleg ezzel összefüggésben, a Creighton cikluskövetést főként azok a nők, párok választják, akik elakadtak a családalapításban. De akkor is hatékony, ha éppen ellenkezőleg, a nem kívánt terhességet szeretnéd elkerülni a használatával, Pearl-indexe ugyanis szintén 1 alatt van.

Forrás: Getty Images

Sensiplan: ahol kell a hőmérő

A Sensiplan egy úgynevezett szimptotermális, azaz tüneti-hőmérsékleti cikluskövetési módszer, ami azt jelenti, hogy a nyák megfigyelésén (illetve esetlegesen a méhnyak vizsgálatán) túl az ébredési testhőmérsékletet is követni kell. „A Sensiplan egy több lábon álló módszer, ebből a szempontból komplexebb, mint a másik három. A reggeli ébredési hőmérsékletünk ugyanis alacsonyabb a ciklus első felében, és az ovuláció megtörténte után, a progeszteron hormon hatására megemelkedik néhány tizeddel. A hőmérséklet és a méhnyaknyák mellett pedig maga a méhnyak helyzete, tapintása, nyitottsága is változik a ciklus különböző szakaszaiban“ — magyarázza M. dr. Dulácska Csilla, aki 15 éve foglalkozik cikluskövetés-oktatással.

„A módszer nagy előnye, hogy a ciklusról kapott kettő (vagy három) fajta adat kiegészíti, megerősíti egymást, és ezzel a kettős ellenőrzéssel állapítja meg a termékeny időszak kezdetét és végét is, így nagyobb biztonságérzetet adhat. Ezenkívül ha például valaki lázas beteg, vagy esetleg hüvelyfertőzése van, a másik információ alapján akkor is magabiztosan tudja követni ciklusát“ — folytatja a szakértő. Nem meglepő, ha a módszerről a legendás német precizitás jut eszedbe, ugyanis a Sensiplant a düsseldorfi egyetemen fejlesztette ki egy interdiszciplináris kutatócsoport, szabályait pedig több, mint 43 ezer ciklus alapján tesztelték és finomították. A módszer hatékonysága tökéletes használat esetén 99,6%, de átlagos használat esetén is 98,2%, ami szintén nagyon magasnak számít.

Forrás: Getty Images

A precizitás és komplexitás hátrányaként említhetjük, hogy szemben a többi módszerrel itt szükség van eszközre (egy +/- 0,1°C-os pontosságú hőmérőre), és fontos, hogy mindig ébredés után közvetlenül megmérd a testhődet. Ez hamar a napi rutin részévé tud válni, nem okoz kényelmetlenséget, ugyanakkor fontos, hogy csak akkor ad pontos információt, ha előtte legalább 3 órát aludtál. Tehát ha például még a kisebb gyerkőchöz gyakran kell felkelned (akár szoptatás miatt), és nem tudod megoldani, hogy a párod átvállalja az éjszakai/hajnali műszakot, akkor nem biztos, hogy a Sensiplan® lesz a megfelelő cikluskövetési módszer számodra. És ha már a szoptatás felmerült: M. dr. Dulácska Csilla hangsúlyozta azt is, hogy mivel ilyenkor általában nem indul még be a ciklus (legalábbis a kizárólagos szoptatás idején), vagyis nincs ovuláció sem, a testhőmérséklet mint cikluskövetési adat kiesik a képből. Ha korábban elsajátítod a Sensiplan® módszerét, akkor kizárólag a méhnyaknyákra támaszkodva is követheted a ciklusodat, ám ha terhesség után, szoptatás alatt ismerkednél a termékenységtudatossággal, célszerűbb olyan módszert választani, amelynél a méhnyaknyák megfigyelését árnyaltabban tanítják (ilyen például a Billings és a Creighton).

FEMM: az napprakész ciklus

„A FEMM™ egy átfogó női egészségügyi program, amely megtanítja a nőket arra, hogy megértsék testük működését, így felismerjék az egészség hormonális és egyéb jeleit — kezdi magyarázni János Tímea, a módszer oktatója. — A FEMM mozaikszó az angol Fertility Education (termékenységi oktatás) és a Medical Management( orvosi menedzsment) kifejezések összeolvadásából származik. Elsődlegesen az egészségtudatosság, és a női hormonális rendszer normál működésének megismerésére, illetve monitorozására fejlesztették ki, ám a megszerzett tudás használható családtervezésre, valamint a nem kívánt terhesség elkerülésére is.“ Természetesen a testtudatosság a többi cikluskövetési módszernél is megjelenik, ám a FEMM™-nél ez jelenti a kiindulópontot, mert az az alapelve, hogy a hormonális rendszer az egész szervezetre hatással van.

A FEMM™ esetében megfigyelik a méhnyaknyák jelenlétét (mennyiségét és minőségét is) a WC-papíron, emellett pedig a nyák okozta érzetet is (száraz vagy síkos). Aki babát szeretne, vagy éppen a teherbeesést szeretné elkerülni, az LH-tesztet is segítségül hívhat a termékeny napok pontosabb meghatározása érdekében. A biomarkerek mellett pedig egyéb fizikai vagy lelki tapasztalásokat (például a PMS tüneteit) is sok FEMM™-es fel szokta jegyezni. Az adatokat pedig nemcsak papír alapú táblázatban, de egy ingyenes, magyar nyelven is elérhető mobilapplikációban is lehet vezetni. A Femm™ Health appban beállíthatsz emlékeztetőt is, nehogy elfelejtsd rögzíteni a napi megfigyeléseket, a táblázatokat pedig továbbküldheted az orvosodnak és oktatódnak is. A ciklusodat és női egészségedet ezáltal sokkal egyszerűbb kézben (vagy akár zsebben) tartani.

Több mint fogamzásgátlás

Ha már kiválasztottad a számodra legszimpatikusabb módszert, jön az izgalmas rész: a tanulás. Mint a cikk elején írtuk, általánosságban mind a négy fajta cikluskövetésre igaz, hogy személyre szabott, egyéni oktatás során sajátíthatod el a szükséges tudást. A tananyag első fejezete az emberi reprodukció és a hormonális egészség, majd az oktató elmagyarázza az adott módszer részleteit: hogy miket kell megfigyelni, milyen adatokat kell rögzíteni, hogyan értelmezik a csúcsnapot (ez a ciklus legtermékenyebb napja, ami nem egyenlő az ovuláció napjával, bár sokszor egybeesik vele), illetve beavat a táblázatvezetés technikájába is. A Sensiplan® esetében egyébként tankönyv és munkafüzet is segíti a tanulást és gyakorlást.

Az oktatás legalább 3-4 (Billings esetén minimum 6) konzultáció alkalmával történik, és szívesen veszik, ha a nők mellett párjuk is részt vesz rajta, mert a cikluskövetés „páros sport“, mindkét félnek elkötelezettnek kell lennie. A tanulási időszak 3-4 hónapot jelent, mert legalább 3 ciklus sajátosságait kell elemezni, hogy kirajzolódjon az egyedi minta, melyre alapozva gyakorolhatod a cikluskövetést. De az oktató ezután sem engedi el a kezed, mind a négy szakértő hangsúlyozta, hogy sokszor válnak mentorrá, akihez a későbbiekben is bármikor fordulhatnak a kliensek, ha kérdésük lenne, vagy elakadnának, elbizonytalanodnának.

A tanulás első hónapjában fontos az önmegtartóztatás, legalábbis a klasszikus együttlétet hanyagolni kell, mivel a hüvelybe jutó ondó zavarhatja a méhnyaknyák észlelését. Ha pedig a terhesség elkerülése a cél, akkor természetesen a fogamzóképes időszakban is — az adott módszer szabályaitól változó, hogy ez ciklusonként hány napot jelent — is kerülni kell a szexet. A tévhitekkel ellentétben ez a korlátozás azonban nem lombozza le a libidót és vágyat, sőt! A cikluskövetést alkalmazó nők beszámolói szerint sokkal közelebb hozta őket párjukhoz, mert megismerve saját testük és ciklusok működését, szabadabban tudják megélni nőiességüket a hálószobában és azon kívül is.