Borítókép: Termékeink, amelyek segítségével bőre szabadon lélegezhet (x)

Termékeink, amelyek segítségével bőre szabadon lélegezhet (x)

A pelenkák esetében – legyen szó akár babákról, akár inkontinenciával küzdő személyekről – még nagyobb az irritáció veszélye, hiszen a vizeletben található kórokozók nagyon könnyen fertőzést hozhatnak létre a védtelen bőrfelületen. Ilyen esetekben rendkívül fontos a légáteresztő termékek alkalmazása.

A felfekvések megelőzésében fontos szerepet játszik a bőr állapotának figyelése és megfelelő ápolása. Főleg olyan betegeknél, akik vizelet és/vagy széklet inkontinenciában szenvednek nagyon fontos a nedvesség csökkentése, ezzel a bőr befülledésének megakadályozása is, amely jelentős mértékben hozzájárul a felfekvések kialakulásához.
A hagyományosan alkalmazott termékek fóliás külső fedőréteggel rendelkeznek, amely megakadályozza a levegő keringését, ez elégtelen bőrklímához vezet. Az úgynevezett „lélegző” (légáteresztő) termékek használatának köszönhetően a beteg bőre nem izzad és nem dörzsölődik ki, amivel elkerülhető a bőr pállódása és csökkenthető a felfekvések kialakulásának veszélye. Mindemellett a termék magja megköti a nedvességet, így az nem szivárog ki.

A szabályosan működő bőr olyan élettani funkciókban vesz részt, melyek szabályozzák a víz- és zsírháztartás egyensúlyát, így kialakul az optimális hidrolipid védőréteg. Minden olyan bőrfelület, amely hosszú távon nedvességgel érintkezik fokozatosan irritálódik, rosszabb esetben kisebesedik. Ennek oka, hogy a nedvesség hamar kiszárítja bőrt, megszüntetve annak természetes védelemét. Ennek a védőrétegnek a hiányában pedig kórokozók milliói telepednek meg az érintett bőrfelületen, ezért az kipirosodhat, kisebesedhet.

A pelenkák esetében – legyen szó akár babákról, akár inkontinenciával küzdő személyekről – még nagyobb az irritáció veszélye, hiszen a vizeletben található kórokozók nagyon könnyen fertőzést hozhatnak létre a védtelen bőrfelületen. Ilyen esetekben rendkívül fontos a légáteresztő termékek alkalmazása.

A fent említett pelenkák külső fedőrétege a légáteresztő laminátum.
A puha, kellemes tapintású laminátum három összetevőjének, a páraáteresztő fóliának, a polipropilén szálfályolnak és a színtelen ragasztónak köszönhetően lélegezni hagyja a bőrt, miközben tartósan véd a szivárgás ellen.
A laminátum légáteresztő képességét a fólia szerkezetének mikropórusai biztosítják, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy átengedjék a levegőrészecskéket, de elég kicsik ahhoz, hogy meggátolják a folyadékrészecskék átszivárgását, ezért a laminátum teljes mértékben elzárja a folyadékot. A fólia vízzáró rétegként üzemel, miközben a bőr kipárolgását nem akadályozza. Emellett a testbarát, irritáció mentes anyagokból készült ragasztó tartós biztonságot ad, miközben rugalmasságával, puhaságával kényelmet biztosít.

Hogyan ellenőrizhető, hogy a termék légáteresztő?
Ehhez elég a pelenka egyik szárnyát forró, gőzölgő vízzel teli bögre fölé helyezni, és fedővel letakarni. Néhány perc elteltével felemelve a fedőt, azt fogjuk tapasztalni, hogy annak alja nedves, mivel a víz gőz formájában áthatol a légáteresztő fólián és a fedő alján csapódott le.

A légáteresztő laminátummal ellátott termékek használatából származó előnyök:
Légáteresztő képesség. A beteg bőre szabadon lélegezik, így megakadályozható a bőrirritáció illetve felfekvés kialakulása,
a nem szőtt textília gátló tulajdonsága és lágysága – a nem szőtt textília az a réteg, mely elválasztja a fóliát a beteg bőrétől. Az irritációra hajlamos és különösen érzékeny bőrnél a fóliával való közvetlen érintkezés hiánya csökkenti az allergia és bőrirritáció kialakulásának veszélyét. Ezen felül a lágy nem szőtt textília puha és érintése is kellemes.
A termék megnövelt ellenálló képessége – a fólia és a nem szőtt textília kombinációja nagyobb ellenálló képességet biztosít a termék számára és megakadályozza a fólia elszakadását. Ez különösen fontos a fekvőbeteg ápolás során, amikor a pelenkát ki kell húzni a beteg alól.

Ezen technológiát alkalmazzák a bella-Hungária Kft. által forgalmazott termékeknél: pl. a felnőtt nadrágpelenkák, gyermekpelenkák illetve egészségügyi és inkontinencia betéteknél, mint például a bella Lady betétek.