8 tipp, amivel élvezetesebbé teheted a téli futásokat

futas, futas hidegben Forrás: Getty Images
Ne hagyd, hogy a téli időjárás elvegye a kedved a futástól! Mutatunk pár trükköt, amit rögtön meghozza a kedved, hogy futócipőt húzz akkor is, amikor semmi erőt nem érzel, hogy kilépj az ajtón!

Irigykedve pörgetem a Stravát és az Instagramot, ahogy futó ismerőseim töltik fel a boldog téli futásaikat, miközben a kanapén dupla pokrócba tekeredve forró teát kortyolgatok és próbálom magam meggyőzni, hogy menjek ki futni. Ki, a hidegbe. Be kell valljam, hogy ez nem nekem való, és tetszik, vagy nem, de én ki nem állhatom a telet, a hideget, semmilyen szépséget nem találok a -5 fokban és alig várom már, hogy ujjatlan trikóban és egy rövidnadrágban futhassak 30 fokban. Szégyen ide, szégyen oda, ez az igazság. Így hetek óta próbálom magam motiválni, hogy elinduljak, és megtaláljam azt, hogy mi a jó abban, ha folynak a könnyeim már 100 méter után és a futás végére megfagy a szempillám.

Az alábbiakban összeszedtem egy inspirációs listát, amelyek átlendítenek ezeken a számomra nem túl kedves téli futós napokon, hátha itt is van olyan olvasó, aki hozzám hasonlóképpen nem télimádó, de a futásokat továbbra sem egy kondi termi futópadon tudja elképzelni. Tehát ahelyett, hogy kihagynád a futást, és az otthonod meleg kényelmébe burkolózol, vagy a futópadhoz fordulsz gondolj a következő tanácsokra, hogy a lehető legjobbat hozd ki minden téli edzésedből.

Még három extra tanács a téli futásokhoz:
  1. Melegíts be! Mielőtt kilépsz a lakásból, vagy kiszállsz a kocsiból végezz pár légzőgyakorlatot, majd mozgasd át a csuklódat, a bokákat, a nyakadat, a vállakat. Kilépve a hidegbe végezz pár szökdelést, majd indítsd az órádat!

  2. Kezdd a futást a széllel szemben! Ha erős szél fúj, indulj a széllel szemben, főleg ha oda-vissza kört futsz, így hátszélben fogod befejezni az edzést, ami a hőérzet és a tempó szempontjából is kedvezőbb. Ha nem tudod kikerülni a szembe szelet, akkor válts taktikát! Fuss a széllel szemben körülbelül 10 percig, majd fordulj meg, hogy öt percig a széllel a hátad mögött fuss, és ismételd meg.

  3. Nyújts az otthon melegében! Amint végeztél a futással egyből szállj be a kocsiba, vagy menj haza és otthon végezd el (akár zuhanyzás után) a szokásos nyújtó gyakorlataidat, még akkor is, ha annyira ki vagy melegedve, hogy úgy érzed simán kibírsz még 10 percet a szabadban! Ilyenkor lehet a legkönnyebben megfázni!