A szénhidrátfüggőség ugyanolyan betegség, mint az alkoholizmus

szénhidrát,zsír,diéta Forrás: Getty Images
És a most következő elemzés szerint ugyanúgy kell felvenni a harcot a túlzott szénhidrátfogyasztás, mint bármilyen más függőség ellen.

Ez a cikk, ami fordítás, néhány ponton azt a benyomást keltheti, hogy a szénhidrát úgy általában rossz és kerülendő dolog. Ez a legkevésbé sem igaz; pusztán a gyorsan felszívódó szénhidrátok káros hatásáról szól. Itt írunk még arról, hogy milyen fontos része a szénhidrát a táplálkozásunknak és mennyire nem egészséges azt mindenestül kizárni az étrendünkből.

Lassan 20 éve sok zsírból és kevés szénhidrátból álló étrenden élek. Amikor így étkezem, könnyen meg tudom tartani az egészséges testsúlyomat. De két évtized elteltével még mindig meg-megcsúszom néha.

A legnagyobb problémát az ünnepek és a családi nyaralások jelentik. A desszertek és édességek nagyjából minden ebéd és vacsora után megjelennek, és én nem vagyok képes nemet mondani, amikor mindenki más részt vesz a lakomában. Minél több édességet eszem, minél többet eszik együtt a család, annál tovább tart, amikor hazatérve elhalványul a mindennapos nyalánkság utáni vágyakozás.

Arra ébredtem rá, hogy egy kis adag ínycsiklandó desszert vagy tészta vagy kenyér nem elégít ki. Sokkal inkább hevesen kívánni kezdem, hogy még többet egyek, az egészet és még annál is többet. Akkor már könnyebb teljes mértékben elkerülni a cukrot, a gabonaféléket és a keményítőt, mint mértékkel fogyasztani ezeket.

A kérdés az, hogy miért.

A kutatókat megosztja nem csak az, hogy mi okozza az elhízást, de az is, hogy miért kívánunk bizonyos ételeket és miért bukjuk el a diétánkat.

A hagyományos gondolkodás, amit kutatók és klinikai orvosok nagy számban vallanak, az, hogy az elhízást a kalóriatöbblet okozza. Ők ezt az energiaegyensúlyban fellépő zavarnak hívják, ezért probléma ajánlott gyógymódja az, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be és többet égessünk el. Ha képtelennek bizonyulunk betartani ezt az előírást, általában azzal magyarázzák, hogy nincs elég akaraterőnk. Pszichológiai, személyiség-lélektani problémákat sejtenek a háttérben.

szénhidrát,függőség
Forrás: Getty Images

A kisebbségi álláspont ezen a területen, amit például Dr. David Ludwig, a Harvard orvoskarának elhízáskutatójai is oszt, az, hogy az elhízás egy hormonszabályozási rendellenesség, és a szóban forgó hormon nem más, mint az inzulin. Ez köti össze a bevitt táplálékunkat a zsír felhalmozódásával és az, hogy mennyi zsírpárnánk keletkezik, attól függ, hogy milyen ételeket kívánunk és milyen módon érezzük az éhséget. Már a 60-as évek óta ismert, hogy az inzulin küld jeleket a zsírsejteknek, hogy halmozzanak fel zsírt, más sejteknek pedig azt üzeni, hogy égessék el a szénhidrátot, úgy is mint üzemanyagot. Eszerint a szénhidrátok különösképpen hizlalnak.

Mivel az étkezések utáni inzulinszintet nagy mértékben a bevitt szénhidrátok határozzák meg, különösen a könnyen megemészthető gabona- és keményítőfélék és finomított cukrok – a diéták ezeket a szénhidrátfajtákat veszik célba. Ha nem akarunk kövérek maradni vagy még jobban elhízni, kerüljük ezeket.

Az inzulin hatása a zsír és a szénhidrát feldolgozására magyarázatot kínál arra, hogy miért ezeket a szénhidrátokat kívánjuk a legjobban, és hogy egy apró „botlás”, ahogy a függőségspecialisták neveznék, miért vezethet ilyen könnyen túlevéshez.

Ha csak kis mértékben megemelkedik az inzulinszint, magyarázza Dr. Robert Lustig, a San Franciscói University of California gyerek-endokrinológusa, akkor a test a zsírégetésből szénhidrátégetésbe csap át.

„Minél magasabb az inzulinszint, annál inkább kívánod a szénhidrátot. Ha már egy kis adag szénhidrát rendelkezésedre áll és ettől emelkedik az inzulinszint, az energia a zsírsejtekbe kényszerül, ami megfoszt más sejteket az energiától, amit egyébként hasznosítottak volna. Az energiahiányt a szervezet éhséggel kompenzálja, ami azt eredményezi, hogy még több szénhidrátot kívánsz” – fejtegette a professzor, majd hozzátette:

A magas inzulinszint az okozója annak, ha az ember kívánja a szénhidrátot.

Vagyis már egy falat pogácsa is stimulálja az inzulinszintet és növeli az éhségérzetet, jellemzően még több szénhidrát iránt. Ha a „szénhidrátfüggő” embernek sikerül lejjebb szállítania az inzulinszintjét, akkor a függőség csökken. Ha „visszaesik” és újra rááll a szénhidrátokra, megint ott fog tartani, ahol azelőtt.

Na de akkor mi a megoldás?

Mindkét megkérdezett kutatóorvosnak praxisa is van, és a páciensekkel szerzett tapasztalataikra hagyatkozva azt állítják, hogy a szénhidrát iránti vágyakozás mérsékelhető, ha több egészséges zsírt fogyaszt az ember. A zsír jóllakottságérzetet biztosít, állítja Dr. Ludwig, és ez az a makrotápanyag, ami nem stimulálja az inzulinnövekedést.

Ha az a cél, hogy egyetlen kanál rizs elfogyasztása ne vezessen ahhoz, hogy bepusziljunk egy egész doboz fánkot, akkor további megelőzési technikák segíthetnek, éppenséggel ugyanazok, amiket a drogfüggőség leküzdésére fejlesztettek ki. Ezeket az alapelveket évtizedek során fejlesztették ki, és „bárkinél működhetnek, aki kemény munkával tiszta lett és az is akar maradni”, mondja Laura Schmidt, a már említett University of California függőségkutatója.

1. A legfontosabb stratégia, hogy tartsd távol magad a kísértéstől. „Egy alkoholista, ha józanul kívánja élni a további életét, nem csak hogy nem fog munkát vállalni egy kocsmában, de még az alkoholrészleget is messze elkerüli az áruházakban – érvel Dr. Schmidt. – Persze a gyorskaját elkerülni még nehezebb, de az otthonunkat biztosan meg tudjuk szabadítani tőlük, és legalább megpróbálhatjuk kerülni azokat a helyzeteket, ahol a cukor és más könnyen felszívódó szénhidrátforrások nagy mennyiségben elérhetők.”

2. Meg kell próbálni megváltoztatni a környezetünk hozzáállását is, meggyőzve a családtagjainkat és a közösségeket, amikben élünk, hogy kíméljenek meg minket ezektől az ételektől, ugyanúgy, mint ha dohányzásról vagy alkoholról vagy drogokról próbálnnk leszokni.

3. Meg kell tanulnunk azonosítani azokat a helyzeteket, amikben gyengének bizonyulunk, és akciótervvel készülni ilyen esetekre. Ha tudom, hogy délután 3-kor általában a csokiautomata körül sündörgök, akkor erre az időszakra bekészítek magamra valami egészséges finomságot, ami nem fogja előidézni a túlevést.

4. Fontos, hogy hosszú távban gondolkodjunk és ne adjuk fel akkor sem, ha egyszer elbuktunk. A szénhidrátszegény étrend egy életre szól. Ha véletlenül kísértésbe estünk, lépjünk tovább.

Nézd meg ezt a galériát is: