Ez történik az agyaddal, amikor csökkented a szénhidrátbevitelt

Diétatrendek jönnek-mennek; a legtöbbjük igen behatóan koncentrál arra, hogyan és milyen mértékben lehet a szokásosnál kicsit kevesebb szénhidrátot bevinni a szervezetünkbe. Míg az Atkins- és más, nulla szénhidrátot propagáló diétákról már többször kiderült, hogy akár életveszélyesek is lehetnek, még mindig rengetegen esküsznek például az olyan, közismerten nem túl hatékony étrendekre, mint a gluténmentes táplálkozás, amit egy magára valamit adó dietetikus csak gluténérzékenyeknek ajánlana.
Mi több, a gluténmentes táplálkozás negatív hatással bírhat az agyunkra, állítja Lisa Mosconi, egy New York-i táplálkozáskutató szakorvos.
Ráadásul szakorvos, aki amúgy egy, az Alzheimer-kór megelőzésére szakosodott kutatóintézetben dolgozik, azt állítja, hogy a rendszeres szénhidrát- és rostfogyasztásnak kulcsszerepe van az Alzheimer megelőzésében. A rostszegény étrend káros hatással lehet a beleinkre és a szervezetünk élőflórájára is, továbbá negatívan hat a koncentrációs képességünkre és szorongást is okozhat.

A megoldás tehát nyilván az egészséges szénhidrátokban rejlik: fogyasszunk több teljes kiőrlésű gabonát, barna rizst, zabpelyhet és édesburgonyát. Ezek a táplálékok több szempontból is kedvezően hatnak az egészségünkre, ideértve az agyunk egészségét is, természetesen. A magas rosttartalmú ételek a legfontosabb hozzávalók, amelyeket a 100 évig vagy tovább élt emberek rendszeresen fogyasztanak. A liszt- vagy gluténérzékeny embereknek pedig gluténmentes szénhidrátokat ajánl a dietetikus: rizst, amarantot, hajdinát, kölest, quinoát, teff-lisztet. Mondanunk sem kell, hogy a zöldségek és gyümölcsök is rengeteg szénhidrátot tartalmaznak; ezek egészséges mértékben kell szerepelniük a mindennapi étrendünkben.