8 étel, ami védi a szemed egészségét: segítenek megelőzni a szürkehályogot és támogatják a látást

Borítókép: 8 étel, ami védi a szemed egészségét: segítenek megelőzni a szürkehályogot és támogatják a látást Forrás: Unsplash/Andriyko Podilnyk
Szemünk a világ érzékelésének egyik legfontosabb eszköze, hiszen színeket, formákat, fényeket és más hatásokat elsősorban ezen az érzékszervünkön keresztül tapasztalunk meg. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy megfelelő vitaminokkal támogassuk szemünk egészségét, hogy életünk során minél tovább megőrizhessük éleslátásunkat, és elkerülhessük a látást érintő betegségek kialakulását.

Szemünket számos káros hatás érheti

A szemünket nap mint nap rengeteg káros hatás éri, melyek – sokszor észrevétlenül – látásromlást eredményezhetnek, és árthatnak szemeink egészségének. Köztudott, hogy az ártalmas UV-sugarak károsodást okozhatnak a szem szöveteiben, és megnövelhetik a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Csakúgy, mint az életkorral járó természetes változások, melyek szintén ronthatják a szemek egészségét.

Felgyorsult világunkban a szemünk nehezen tart lépést a mindennapi életet terhelő hatásokkal. A képernyőkből áradó kék fény oxidatív stresszt okoz a retinában, ami egyértelműen a digitális eszközök – például okostelefonok, tabletek és számítógépek – túlzott használatának következménye. Ez gyakran vezet digitális szemfáradtsághoz, valamint égő, száraz szemekhez. Emellett a levegő magas pollentartalma, szennyezettsége, a por, a füst és más allergének szintén irritációt válthatnak ki, amelyek hosszú távon gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szemben.

Forrás: Pexels/ Ennie Horvath

A legfontosabb szemvitaminok

Szerencsére rengeteg értékes vitamin közül válogathatunk, ha szeretnénk támogatni szemeink épségét és egészségét. A lutein például segíti az éleslátást, és védelmet nyújt az oxidatív stressz ellen, az A-vitamin pedig elengedhetetlen a retina normál működéséhez. Hiányában farkasvakság is kialakulhat, ezért nagyon fontos a pótlása. A C-vitamin erős antioxidánsként csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát, és erősíti a szemek apró és érzékeny hajszálereit, emellett a kollagéntermelésben is jelentős szerepe van; ez a fehérje tartja egyben a látószervünket.

Az E-vitamin igazi sejtvédő csoda, mely hozzájárul a retina egészséges szerkezetéhez, és csökkenti a szem sejtjeinek károsodását, fokozva a jobb vérellátást. Segítségével elkerülhetjük az időskori makuladegenerációt és a szürkehályogot. Mivel a B2-vitamin (vagy riboflavin) megtalálható a szemfolyadékban, szemeink egészsége érdekében nagyon fontos a pótlása, hiányában ugyanis glaukóma és szürkehályog is kialakulhat. A riboflavin felveszi a harcot a szemet érő szabad gyökök káros hatásával szemben, csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a jó keringéshez és támogatja a szem idegeinek egészségét. Ne felejtsük, hogy a D-vitaminról is rengeteg kutatás kimutatta már, hogy olyan gyulladáscsökkentő hatása van, mely védi a retinát a károsodástól, és segít az éleslátásban.

Olvasd el galériánkban, milyen ételekkel támogathatod az éleslátást és a szemeid egészségét!