8 étel, ami védi a szemed egészségét: segítenek megelőzni a szürkehályogot és támogatják a látást

Szemünket számos káros hatás érheti
A szemünket nap mint nap rengeteg káros hatás éri, melyek – sokszor észrevétlenül – látásromlást eredményezhetnek, és árthatnak szemeink egészségének. Köztudott, hogy az ártalmas UV-sugarak károsodást okozhatnak a szem szöveteiben, és megnövelhetik a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Csakúgy, mint az életkorral járó természetes változások, melyek szintén ronthatják a szemek egészségét.
Felgyorsult világunkban a szemünk nehezen tart lépést a mindennapi életet terhelő hatásokkal. A képernyőkből áradó kék fény oxidatív stresszt okoz a retinában, ami egyértelműen a digitális eszközök – például okostelefonok, tabletek és számítógépek – túlzott használatának következménye. Ez gyakran vezet digitális szemfáradtsághoz, valamint égő, száraz szemekhez. Emellett a levegő magas pollentartalma, szennyezettsége, a por, a füst és más allergének szintén irritációt válthatnak ki, amelyek hosszú távon gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szemben.

A legfontosabb szemvitaminok
Szerencsére rengeteg értékes vitamin közül válogathatunk, ha szeretnénk támogatni szemeink épségét és egészségét. A lutein például segíti az éleslátást, és védelmet nyújt az oxidatív stressz ellen, az A-vitamin pedig elengedhetetlen a retina normál működéséhez. Hiányában farkasvakság is kialakulhat, ezért nagyon fontos a pótlása. A C-vitamin erős antioxidánsként csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát, és erősíti a szemek apró és érzékeny hajszálereit, emellett a kollagéntermelésben is jelentős szerepe van; ez a fehérje tartja egyben a látószervünket.
Az E-vitamin igazi sejtvédő csoda, mely hozzájárul a retina egészséges szerkezetéhez, és csökkenti a szem sejtjeinek károsodását, fokozva a jobb vérellátást. Segítségével elkerülhetjük az időskori makuladegenerációt és a szürkehályogot. Mivel a B2-vitamin (vagy riboflavin) megtalálható a szemfolyadékban, szemeink egészsége érdekében nagyon fontos a pótlása, hiányában ugyanis glaukóma és szürkehályog is kialakulhat. A riboflavin felveszi a harcot a szemet érő szabad gyökök káros hatásával szemben, csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a jó keringéshez és támogatja a szem idegeinek egészségét. Ne felejtsük, hogy a D-vitaminról is rengeteg kutatás kimutatta már, hogy olyan gyulladáscsökkentő hatása van, mely védi a retinát a károsodástól, és segít az éleslátásban.