Ezért egyél spenótot nyáron is: többek között serkenti az agyműködést és jót tesz a szívnek és a bőrnek
Kultúrnövény az ősi Perzsa Birodalomból
A spenót – vagy ahogy sokan ismerjük, a paraj – vélhetően az ősi Perzsa Birodalomból származik (ez ma Irán területe), és a disznóparéjfélék családjába tartozik. A Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos növény hamar elterjedt mindenütt, és nagy népszerűségnek örvend, hiszen a Perzsák hamar megismertették a világgal. A mórok Spanyolországba vitték, a franciáknál a Mediciek idején vált népszerűvé, Angliában pedig az 1500-as években robbant be a köztudatba.
Medici Katalin kedvenc növénye volt a spenót, ezért mindig igyekezett udvarában bőséges mennyiségben tárolni belőle. Az uralkodó ahány helyre költözött, mindig szakácsok tömkelegét vitte magával, akik el tudták készíteni ízlésének megfelelően a spenótot, sőt, olyannyira rajongott a salátanövényért, hogy különleges spenótmagokat is magával vitt egyes utazásai alatt, hogy csakis azokat termesszék és tegyék tányérjára az egyes étkezések során.
Popeye és a spenót
A finom spenót a legegészségesebb növényeink egyike, egészségügyi jótékony hatásai pedig vitathatatlanok. Erre jött rá Popeye mesefigurája is, aki kétségkívül nagyot lendített előre az emberiség spenótszeretetén. A kitalált karakter imádta a spenótot, és a tengerész akárhányszor evett belőle, mindig emberfeletti csodálatos erőre tett szert kalandozásai során.
Bár Popeye konzerv formájában ette a spenótot, azért nem árt tudni, hogy frissen a legjobb, hiszen a konzerválás és az egyes élelmiszeripari műveletek során a spenót veszíthet színéből, állagából, ezáltal vitamin- és és ásványianyag-tartalmából is.
Az egyéves növény a mérsékelt klímát és időjárást kedveli, így termesztésével otthon is bátran meg lehet próbálkozni. A zárvatermők törzsébe tartozó kétlaki spenót kb. 30 cm magasra képes megnőni, és csodaszép zöld színével hívogat minket, hogy betakarítsuk, és különböző konyhai műveletekre felhasználjuk. Leggyakoribb a belőle készíthető tépett vagy passzírozott spenótfőzelék, de levelét számos saláta alappilléreként is számontartjuk.
Hogyan válasszunk spenótot?
Ha frissen vásárolunk spenótot, érdemes odafigyeljünk, hogy színe mindig élénkzöld legyen, levelei ne legyenek fonnyadtak, mert ha sárgás szín jellemzi a növényt, vélhetően megszáradt a korábbiak során, ha pedig nyálkásak a levelei, egyértelműen elkezdett megromlani.
A legjobb, ha azonnal felhasználjuk otthon, de ha mégsem, érdemes egy légmentesen lezárt zacskóba tenni, és figyeljünk rá, hogy semmiképpen se mossuk meg előre, mert veszít élvezeti értékéből. Ajánlott előre kigondolni, milyen célra szeretnénk otthon felhasználni, hiszen nem mindegyik spenótfajta alkalmas az összes konyhai célra. Például míg a bébispenót gyengeségéből és enyhe édes ízéből fakadóan inkább salátákba ideális, addig a Popey spenót nagy termőképességű fajta, mely friss fogyasztásra, gyorsfagyasztásra és főzelékhez is alkalmas.