Rengeteg nő szenved fájdalmas menstruációtól: a Sokszínűség Hónapja alakalmából többek között erre hívták fel a vállalatok figyelmét

Borítókép: Rengeteg nő szenved fájdalmas menstruációtól: a Sokszínűség Hónapja alakalmából többek között erre hívták fel a vállalatok figyelmét Forrás: Sora Shimazaki/Pexels
Rengeteg nő szenved fájdalmas menstruációtól, endometriózistól, illetve a menopauza kellemetlen tüneteitől. Az eddigiekben tabunak számító téma egyre inkább kap nagyobb hangot. Május az Európai Sokszínűségi Hónapja, ennek keretében pedig több cég, szervezet is felhívja a figyelmet a nők helyzetére, a menstruációs edukációra, illetve a menstruációs szabadság szükségességére.

Sajnálatos módon rengeteg nő szenved menstruációs fájdalmaktól. Egy 2022-es felmérés egészen megdöbbentő számokat hozott, ugyanis 15-49 év között nőket kérdeztek meg a menstruációjukról, annak a munkavégzésükre való hatásáról. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a megkérdezettek 72,6%-a fájdalomról számolt be, 45,9%-uk pedig gyógyszeres kezelést igényel. Ezentúl 35,9%-uk intenzívnek tartja a vérzését, 38,8%-uk pedig úgy véli, hogy ezek a kellemetlenségek határozottan kihatnak a mindennapi életükre. Továbbá 34,3%-uk nem akart volna bemenni a munkahelyére, azonban csak 17,3%-uk kért betegszabadságot. Ami pedig ennél is megdöbbentőbb, hogy a megkérdezettek 58,4%-a vélte azt, hogy amennyiben betegszabadságot kérnének a menstruációjuk idejére, akkor annak következményei lehetnek a karrierjük szempontjából, ezt pedig különösen igaznak tartják a magasabb végzettségűek esetében.

A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy ugyan a menstruáció roppant elterjedt probléma a reproduktív nők körében, mégis hatással van a szakmai környezetükre, munkájukra, és bizony esetenként indokolt lenne a munkaszabadság.

A kutatás hatására 2023. június 1. óta Spanyolország az Európai Unió első országaként biztosít államilag fizetett egészségügyi szabadságot menstruációs fájdalom esetén. A törvény szerint minden nő, aki olyan mértékű menstruációs fájdalmat tapasztal, mely akadályozza a feladatai teljesítésében, átmeneti, maximum háromnapos szabadságra jogosult.

Forrás: Cliff Booth/Pexels
Elengedhetetlenül fontosak azok a szervezetek, melyek a nyitott párbeszédet és edukációt erősítik a témában.

Érdemes megérteni, hogy a fájdalom és a tünetek jelentkezése miatt romolhat a produktív teljesítmény, ezáltal hatással lehet a munkára való teljesítményükre. Nem véletlen, hogy az adatok szerint a nők több mint egynegyede csökkentette a munkaidejét, illetve legalább egy napot elmulasztott dolgozni az elmúlt 6 hónapban menstruációs fájdalmak miatt. Ez tökéletesen bizonyítja azt, hogy ez tulajdonképpen egy létező társadalmi probléma, mely hatással van az egészségre és az életminőségre is.

Fontos tudni, hogy a menstruációs szabadság valóban hozzájárulna az egészséghez azáltal, hogy időt biztosítana a pihenésre, gyógyulásra.

Ezért is volt nagyon fontos a DEI kezdeményezése, mely kifejezetten azoknak a női munkavállalóknak nyújtott támogatást, akik a fájdalmas menstruáció vagy a menopauza kihívásaival küzdenek. A Publicis Groupe Hungary a nyílt és befogadó céges kultúra további erősítése és az egyéni munkavállalói igények támogatása jegyében mutatta be múlt héten a női munkavállalókat érintő támogató programját, melynek középpontjában a fájdalmas menstruáció és a menopauza kellemetlen tünetei álltak. Ez a kezdeményezés többek között azért is nagyon szuper, mivel új mércét állít fel a befogadás és a nők jólléte területén. Bár minden női kollégát más mértékben érint a kérdés, az érintett időszakokban például az otthoni vagy irodai munkavégzéshez szükséges finomhangolások hatalmas segítséget tudnak nyújtani a tünetek enyhítésére, emellett erősíti azt a befogadó és megbélyegzéstől mentes vállalati kultúrát, ahol a nők értékelve és támogatva érzik magukat menstruációs ciklusuk során. Ez azért is nagyon fontos, mert sokáig tabunak számított ez a téma, úgy tartották, hogy a nők túlreagálják a fájdalmaikat.

Forrás: Karolina Grabowska/Pexels
A menstruáció alatti flexibilis munkaidő sok nő számára hatalmas segítség lenne.

Bár minden női munkatársat érint a menstruációs ciklus vagy a menopauza, mégis tabunak számít ez a kérdés a munkahelyen (is). Ezért is fontosak azok a szervezetek, akik a nyitott párbeszédet és az edukációt erősítik ebben a témában az igénybe vehető támogatások között megtalálható:

  • Flexibilis munkaidő keretein belül további rugalmasság (pl. home office napok növelése)
  • Kedvezményes orvosi konzultáció és vizsgálat
  • Menopauza tanácsadás és konzultáció
  • Coaching és pszichológiai támogatás
  • Elérhető női higiéniai termékek

Az alábbiakban pedig 6 gyakori tévhitet hoztunk az endometriózisról, amiről minden nőnek tudnia kell !