Egész évben könnyen hozzájuthatsz ehhez a bőrfiatalító vitaminbombához: a sárgarépa jó a szemnek és csökkenti a koleszterinszintet

Borítókép: Egész évben könnyen hozzájuthatsz ehhez a bőrfiatalító vitaminbombához: a sárgarépa jó a szemnek és csökkenti a koleszterinszintet Forrás: Pexels/Hana Mara
A sárgarépa egy egész évben kapható közkedvelt zöldségünk, melyből nem csupán azért érdemes tetemesebb mennyiséget fogyasztani, hogy biztosan megtanuljunk tőle fütyülni, hanem azért is, mert gazdag vitamintartalmának köszönhetően számos ponton támogatja egészségünket.

A lila répa, ami narancssárga

Egyes források szerint a sárgarépa történelme már igen régre visszanyúlik, egészen pontosan 5000 évvel ezelőttre, amikor is a mai Afganisztán területén nagy mennyiségben már termesztették. Az eredetileg Perzsiából származó finom zöldség a 17. század előtt nem narancssárga, hanem lila színű volt. A korai sárgarépákat földes édes ízük miatt termesztették, és különböző gyógyhatásokat tulajdonítottak neki. A képlet egyszerű volt: mivel ez a finom növény egyszerre volt ízletes és vitaminokban gazdag csemege, így sok helyen nagy népszerűségnek örvendett, és előszeretettel fogyasztották. Érdekesség, hogy a répát eredetileg nem a gyökere miatt ették meg, hanem a levele és a magjai okán vetették, és akkoriban még nagyon kevés fajtáját termesztették a ma ismeretes narancssárga árnyalatban.

A mórok által Spanyolországba került leveszöldség lila változata nagyon erős antioxidáns flavonoidokat rejtett magában, de nem volt annyira finom és értékes, mint a narancssárga társa, melyet hosszú kísérletezések és növénytörzsek keresztezésével kaptak meg a holland termelők. Az „új” zöldség bár kevesebb értékes antioxidánst rejtett, mégis sokkal édesebbnek bizonyult elődjénél, és még a kártevőkkel szemben is ellenállóbb volt. A hollandok azért is célozták meg a narancs szín kifejlesztését, mert akkoriban a holland királyi család, az Orange-ház narancs színekben pompázott, és ezzel is ki akarták fejezni tiszteletüket a királyi sarjaknak.

Forrás: Unsplash/Gabriel Gurrola

Mi köze a répának a fütyüléshez?

Tulajdonképpen semmi. Bár ennek az édes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségnek rengeteg jótékony hatása van, sajnos, a fütyülés előidézése nem tartozik a pozitívumai közé. A répa és a fütyülés tudománya ugyanis olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. A fütyülés ugyanis a száj és az ajkak kerekítésével létrehozott hang, melynek semmi köze nincsen a répához, de még a zöldségekhez, sőt, egyetlen ételhez sem. Valószínűleg, régebben alakult ki a hagyomány, hogy a zöldséget megenni nem kívánó gyerekeket próbálták biztatni azzal, hogyha tetemes mennyiségű sárgarépát fogyasztanak, igazi füttyművészek lesznek. Le kell azonban lombozzunk mindenkit, arról egy tudományosan alátámasztott kutatás sem szól, hogy a répa fütyülésre tanítana bárkit is, de persze, amíg a gyerek ennek hatására megeszi a húslevesben úszkáló egészségbombát, miért is ne csalhatnánk egy picit ezzel a kis kegyes hazugsággal?

Olvasd el galériánkból, mik a sárgarépa jótékony hatásai!