Romantika vagy futókaland? Ez a testrésze mindent el fog árulni

Borítókép: Romantika vagy futókaland? Ez a testrésze mindent el fog árulni Forrás: Getty Images
Romantika vagy futókaland? Ez a testrésze mindent el fog árulni arról, hogy igazi romantikus kapcsolatra vágyik-e veled a másik vagy csak futó kaland vagy számára.

Létezik vajon szerelem első látásra?

Amikor az első találkozás, az első összenézés végérvényesen megpecsételi két ember sorsát? Naná, hogy létezik! Mondják a szem a lélek tükre. Minden benne van egy tekintetben. És ha valaki sokszor és hosszasan enged betekintést nyerni lelke mélyére, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ez bizony mély vonzódás, szerelem a részéről és nem csak egy futókaland kapcsán számolnak velünk.

Meglepődnétek azon, ha azt mondanám, hogy ezt még tudományosan is bizonyították?

Nem, nem, most nem az angol tudósok vizsgálták meg a szerelemről árulkodó testi jeleket. Chicagóban, a Chicagói Egyetemen végeztek vizsgálódást annak kapcsán, hogy a szemkontaktus vajon mennyire befolyásolja a másikhoz való vonzódásunkat és hogy mindez mennyiben határozza meg szerelmünk mélységét.

A tanulmányt vezető Stephanie Cacioppo fekete-fehér fotókat mutatott a kísérletben résztvevő egyetemi diákoknak. Az első fotókon heteroszexuális párok voltak láthatóak nem éppen romantikus helyzetben megörökítve. Egy másik adag fotón egy-egy személy volt látható ám ők egyenesen a kamera lencséjébe nézve lettek bemutatva.

A kísérletben résztvevők szemmozgását vizsgálták, miközben azok a fotókat tanulmányozták, a feltett kérdés hallatán: romantikus vagy erotikus kapcsolatot látsz?

A résztvevők mindkét sorozat képeinél -a romantikát rejtő fotók esetében- a tekintetet vagy épp a tekintetek összefonódását keresték a szemükkel.

Azoknál a képeknél, ahol csak az erotika meglétét feltételezték, szemükkel csak a testekre koncentráltak a megfigyelők,

majd megállapították, hogy pusztán csak szex iránti vágyról van szó.

Persze érthetően, ez az eredmény nem fedheti le teljesen a romantika mibenlétét, de választ adhat arra, hogy szemünk bizony hamarabb észleli az érzelmek jelenlétét a másik tekintetében, mint minden más testi jelben, kommunikációban.

Szerelem vagy erotika? galériánk képeit látva döntsd el te magad melyiket látod