Ezek a módszerek segítenek a rákmegelőzésben: fontos életmódbeli változtatások, amik akár életet is menthetnek!
Egy tanulmány 30 különböző rákfajta gyakoriságát vetette össze 18 módosítható kockázati tényező előfordulásával. Az eredmények egyértelműen rámutattak, hogy életmódunk jelentős hatással van a rák kialakulásának kockázatára, gyakran még komolyabb mértékben, mint a genetikai tényezők.
Érthető módon a legnagyobb kockázatot a dohányzás jelenti: 2019-ben a rákos megbetegedések közel 20%-áért a dohányzás volt felelős. Ez azt jelenti, hogy több százezer rákos megbetegedés és haláleset elkerülhető lenne, ha mindenki leszokna vagy egyáltalán nem kezdene el dohányozni.
Ezentúl a túlsúly és az elhízás a második legnagyobb kockázati tényező, a rákos megbetegedések több mint 7%-áért felelős. Az alkoholfogyasztás, az UV-sugárzásnak való kitettség és a mozgáshiány szintén jelentős szerepet játszanak a rák kialakulásában.
Az étrendünk is nagyban befolyásolja a rák kockázatát. A magas vörös- és feldolgozott húsfogyasztás, a magas cukorbevitel és az alacsony gyümölcs-, zöldség-, kalcium- és rostfogyasztás együttesen a rákos megbetegedések több mint 4%-áért felelős.
Végül, de nem utolsósorban, a fertőzéseknek is jelentős szerepe van a rák kialakulásában. A HPV, a hepatitis B és C vírusok, valamint a Helicobacter pylori baktérium fertőzések megelőzése vagy kezelése évente több tízezer rákos megbetegedés kialakulását akadályozhatná meg, ezeknek jelentős százalékát oltással meg lehetne előzni. Arról nem is szólva, hogy az évenkénti szűrővizsgálatok további emberek életét mentenék meg. Nem véletlen, hogy a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a rákos megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne, ha odafigyelünk életmódunkra és rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon.
Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyek segítségével csökkenthető a rák. Mutatjuk is, melyek ezek!