Nehezebben megy nyáron az alvás? 8 tipp, hogy a forró éjszakák is nyugodtan teljenek

Borítókép: Nehezebben megy nyáron az alvás? 8 tipp, hogy a forró éjszakák is nyugodtan teljenek Forrás: Unsplash/Bruce Mars
A nyári hőségben sokan küzdenek alvási nehézségekkel, hiszen a magas páratartalom, a folyamatos meleg időjárás és az állandó izzadás komoly megpróbáltatások elé állítják az embert. Néhány apró trükkel azonban könnyen elejét vehetjük a problémáknak, hogy a forró éjszakák is nyugodtan teljenek és a minőségi pihenés garantált legyen.

Nyáron, mivel hosszabbak a nappalok, nehezebb elaludni. Ilyenkor sokáig van világos és az ember hajlamos esténként elveszíteni időérzékét, mert bár még szívesen kint maradna a szabadban a levegőn, vagy végezne valamilyen otthoni tevékenységet, az óra már rég kilencet mutat, és el kell kezdeni az esti rutinfeladatokat. A helyzetet bonyolultabbá teszi, ha gyerekeink is vannak, hiszen nehéz megmagyarázni nekik, hogy annak ellenére, hogy kint szinte még melegen sütnek a nap utolsó lemenő sugarai, itt az ideje annak, hogy ágyba bújjanak.

A nyári meleg még az egészséges embert is próbára teszi, hát még az olyan szervezetet, mely fokozott veszélynek van kitéve ilyenkor. A nedves légtömegek megnövelik a szívinfarktus kockázatát, idegrendszeri problémákat okozhatnak, sűrűn tapasztalunk ilyenkor fejfájást és nehezített légzést, illetve vérnyomásunk ingadozását és ne felejtsük az alvási nehézségeket, melyek oly sokunk életét megkeserítik.

Forrás: Unsplash/Amy Treasure
Adunk pár tippet, hogy nyáron is jól menjen az alvás!

Nagy hőség esetén nehezebben megy az alvás

Szinte mindenki tapasztalta már azt a problémát nyáron, hogy nehezebben tudott elaludni. A forró nyári éjszakák során az alaphőmérséklet megemelkedésével sokszor csak forgolódunk az ágyban, nem találjuk a megfelelő alvópozíciót, felbosszantanak a fülünkbe dünnyögő szúnyogok, és minden külső tényező egyre kellemetlenebbül hat. A test ilyenkor jobban felmelegszik, ennek következtében pedig a minőségi és mennyiségi alvás ideje jócskán lecsökken. A nagy melegben hiába nem tudatos a gondolkodás alvásidőben, tudatunk és agyunk mégis sokszor felébreszt bennünket éjjel, mert arra szeretne minket sarkallni, hogy szabályozva belső hőháztartásunkat, állítsuk vissza megfelelő és ideális testhőmérsékletünket.

Számos tényező hozzájárulhat otthonunk esti magas hőmérsékletéhez, melyek mind-mind közrejátszanak, hogy nehezebben tudunk elaludni. Ha nincsen légkondicionáló berendezés otthon, lakásunk vagy házunk olyan elhelyezkedésű, hogy hosszú órákon keresztül tűzi a falakat a nap, vagy nincs rendesen besötétítve a hőségriadó alatt, sajnos garantáltan esti forgolódáshoz és álmatlan éjszakákhoz fog vezetni. A helyzeten pedig a különböző elektromos berendezések használata sem segít, hiszen jócskán felmelegíti az egész belső teret, ha megy a sütő vagy például a szárítógép, mely hatalmas mennyiségű hőt képes leadni. Természetesen nem kapcsolhatunk le mindent otthon, mert a meleg ellenére a világ körforgása nem állhat meg, de azért van néhány okos praktika, melyet alkalmazhatunk, ha a nyugodt és pihentető alvás a cél nyáron is.

Tudd meg galériánkból, mit tehetsz a nagy melegben, hogy nyugodt legyen a pihenés!