Pici, szinte láthatatlan és hátralevő életünkben gondozni kell - így kezeld a császárheged

Borítókép: Pici, szinte láthatatlan és hátralevő életünkben gondozni kell - így kezeld a császárheged Forrás: Getty images
Szülésfelkészítő, babamasszázs, elsősegélytanfolyam, könyvek, kurzusok és podcast beszélgetések. Számos orvosi vizsgálat, labor és védőnői konzultáció. Szinte minden hétre akad program és tennivaló a várandósság alatt, ami felkészít a szülésre és a gyermekágyi állapotra, de mi van a testünkkel? Mi van akkor, ha egy nagy hasi műtéttel érkezik e Világra gyermekünk?

A legtöbb anyuka, ahogy én is, önmagamat teszem leghátulra, pláne szülés után. Pláne első gyereknél. A sok aggódás, kérdőjel és bizonytalanság mind az ellen dolgozik, hogy nyugodtan tudjunk magunkkal foglalkozni. Pedig nagyon is fontos lenne nem elhanyagolni a testünket, hiszen életünk hátralevő részében ott lesz velünk a kis hegünk.

Háromszoros császárnőként elmondhatom, hogy saját bőrömön is (szó szerint) tapasztaltam, mennyivel könnyebb egy felépülés, egy következő műtét és a mindennapok, ha megfelelően van ápolva egy császárheg. Az első császármetszésem után ránézni nem bírtam, hozzáérni nem tudtam hosszú hónapokig, a második után már a ránézés és az oda nem nézve kitapogatás volt a sláger. Egészen addig, amíg meg nem tudtam, hogy a kis hegemet kezelgetni kell, edzeni kell és foglalkozni vele.

Mivel évekkel a műtét után még érzéketlen volt a hegem körüli terület, így sejtettem, hogy valami nem stimmel. Ráadásul nekem még komplikációk is voltak a második császáromnál. Például lefordult a lábam a műtét közben, és tovább szakadt a vágásom, de ez egy másik történet, szóval kanyarodjunk vissza oda, hogy mit is lehet kezdeni a friss heggel.

A császárvonal-applikáció és youtube csatorna nagyon sok hasznos információval ellát, érdemes akkor is utánajárni a császár lehetőségének, ha az ember természetes szülésre készül. Ha sürgősségi császárról van szó, végképp nehezen szakít az ember lánya időt arra, hogy utólag utánanézzen, mi kell a hegének.

Lássuk tehát a legfontosabb dolgokat:

1. Mihamarabbi mobilizálás:

Kegyetlennek tűnik, hogy egy ilyen nagyhasi műtét után 6 órával már fel kell kelni, le kell fürdeni és vannak kórházak, ahol emeleteket kell költözni egy másik szobába. De valóban nagyon sokat segít a szervezetünknek az, ha minél gyorsabban visszarázódunk a mozgásba. Pici, lassú sétákkal.

2. Az se mindegy, hogyan:

A saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyire fontos milyen az első felállás. Az első két alkalommal senki nem segített, meg is lett a böjtje, de harmadik alkalommal a nővér szólt, hogy húzzam ki magam és vegyek néhány mély lélegzetet. Utána szépen, egyenesen tudtam sétálni.

3. Meg kell tanulni újra lélegezni:

A helyes légzés elsajátítása segít az egész vázrendszert visszaigazítani. Ezt már a kórházban gyakorolhatjuk szépen, óvatosan, amennyi jól esik. Nem a kockás has a cél, hanem az, hogy az izmok visszakerüljenek oda, ahova ki lettek találva.

4. Hegkezelés:

A hegkezelés legfontosabb célja a keringésjavítás. Nagyon fontos, hogy a műtét utáni első 3-4 hétben a felső réteget finomat aktivizáljuk az ujjainkkal. Nagyon fontos, hogy nem szabad fájdalmat okozni.

5. Az idegek ébresztgetése:

Van a felépülésnek egy nagyon bosszantó állapota: nagyjából 4 hét után jelent meg nálam mind a három alkalommal. A hegem viszketett, de nem éreztem, ha vakartam. Őrjítő egy érzés, szerintem vallatni is lehetne vele. Fontos, hogy az idegek jóval lassabban rendeződnek, ezért ujjbegyünkkel simogassuk, különböző anyagokat húzzunk át a műtött területen, a külső gyógyulás után. Ez ébresztgetheti az idegpályákat.

6. Mélyebb rétegek masszázsa:

3-4 hónappal a hasi szülés után elérkezett az idő, hogy a lényegi munkára és az összenövések minimalizálására koncentráljunk. Különböző eszközökkel, labdákkal masszírozhatjuk a hegünket, ami életünk végéig a rutin része lehet.

Érdemes szakembert felkeresni a hegmasszázs betanítására, vagy megfelelő oldalakon tájékozódni, mint például a csaszarvonal.hu.

Nem lehet eleget tájékozódni a lehetőségekről! Nézegesd meg galériánkat, amiben megbízható forrásból tájékozódhatsz a szülésről és annak változatairól!