Pénzt kért tőlem a gyerekorvos az SZTK-ban

Borítókép: Pénzt kért tőlem a gyerekorvos az SZTK-ban Forrás: Getty images
Szerencsére olyan országban élünk, ahol a legtöbb oltás már kötelező egészen pici kortól kezdve. Mégis van számos olyan védőoltás, amit mi szülők dönthetünk el, beadatjuk-e a gyerekeinknek. És mint kiderült, amellett, hogy ezekért a vakcinákért súlyos pénzeket kell fizetni még a gyerekorvos se köteles ezt ingyen, a rendelési idejében beadni.

A minap kisebbik fiammal elmentünk a háziorvosunkhoz, rendelési idejében előre egyeztetve, hogy megkapja a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás első részét. Sajnos kisfiam annyira sírt, hogy távozáskor nem értettem kristálytisztán, amit a doktor úr mondott, ezért a környéki anyukás csoporthoz fordultam, hogy segítsenek kibogozni a szófoszlányokat, amiket elkaptam.

Kiderült, hogy a mi állami, TB alapú gyerekorvosunk a szabadon választható oltások beadásáért pénzt kér, még hozzá 3000 Ft-ot szurinként. És az is kiderült, hogy más körzet orvosa nem kér ezért a “szolgáltatásért” pénzt. A mi régi orvosunk se kért pénzt, ezért lepett meg engem, hogy fizetnem kell egy oltás beadásáért az SZTK-ban. Ráadásul rendelési időben, senki nem volt ott rajtunk kívül, meg se vizsgálta a gyereket csak bumm kapta a szurit. 2,5 perc volt maximum.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény alapján a nem kötelező védőoltással történő immunizálást, így pl. az influenzaoltás, kullancs elleni oltás stb. beadását nem az egészségbiztosítás finanszírozza.

Egyéb nem kötelező védőoltás (pl. kullancs elleni oltás) beadásáért fizetendő térítési díj összegét az oltóorvos a szabályzatában saját maga állapíthatja meg, mivel annak mértékét jogszabály konkrétan nem határozza meg. Ebben az esetben az orvos a térítési díj összegéről köteles előzetesen tájékoztatni a biztosítottat.

Végtelenül szomorúnak tartom azt, hogy több tízezer forintos injekció árak mellett még az orvosoknak az állam ki se fizeti azt, hogy beadják őket és az orvos jóindulatán múlik, beadja-e ingyen vagy elkér érte pár ezer forintot. És a családoknak a szerencséjén múlik, hogy olyan orvoshoz kerülnek, akinek belefér a napjába egy pár perces procedúra vagy kiszámlázza azt. Én teljesen le vagyok döbbenve a mai napig, hogy ilyen kézzel foghatatlan törvényekkel szabályozzák az egészségügyi ellátást.

Az oltások fontossága egyértelmű, mégis számos forrásból, félelemből hajlamosak vagyunk hamis következtetéseket levonni. Összegyűjtöttünk néhány személyes történetet arról, hogyan győztek meg oltáspártiak oltáselleneseket.