Pauer Krisztina: „Van olyan, hogy az ember darabjaira hullik szét, de ha sikerül összeraknia újra magát, több lesz általa.”

Borítókép: Pauer Krisztina: „Van olyan, hogy az ember darabjaira hullik szét, de ha sikerül összeraknia újra magát, több lesz általa.” Forrás: https://www.instagram.com/eszterannaphoto/
Kriszta még csak 33 éves, de már rengeteg traumán ment keresztül: súlyos autoimmun betegsége miatt le kellett mondania gyermekkori álmáról, hogy színész legyen, később pedig válása miatt hullott darabjaira. De mindig képes volt felállni és minden nehézség csak még erősebbé tette. Mára sikeres nőként, a Lélek Koffein blog és podcast műsor alapítója, a Forbes kiadójának munkatársa és nem mellesleg boldog édesanya, akire nemrég a szerelem is újra rátalált.

Milyen volt a kislány Pauer Krisztina? Milyen célokkal, álmokkal lépett a nagybetűs életbe?

Már gyerekkoromban tudtam, hogy a színház vagy a média világában szeretnék elhelyezkedni. Nagyratörő álmaim és céljaim voltak a színészettel, aminek 19 éves koromban egy súlyos autoimmun betegség vetett véget, amely nem csak az egészségemet, de a külsőmet is megtépázta. Mindez kislányból nővé cseperedésem idején történt, amikor kerestem önmagam, és a helyem a világban. Mondanom sem kell, a betegség hatására az önértékelésem és az önbizalmam is teljesen lenullázódott és azt is felismertem, hogy el kell engednem a színészi ambícióimat. Akkoriban kommunikációt tanultam az egyetemen, és mivel világ életemben érdekelt a média, a beszéd, a pszichológia, a lélektan és a kommunikáció, tudtam, ebbe az irányba érdemes elindulnom. Az autoimmun betegségem pedig, a sok negatív hatása ellenére egyvalamit mégiscsak adott: akkor kezdtem el mélyrehatóan önismerettel, önfejlesztéssel foglalkozni.

Hogyan indultál el az önismeret útján?

Orvostól orvosig jártam, az autoimmun betegségemnek a valódi okára mégsem jöttek rá. Mivel minden leletem rendben volt, azt mondták, valószínűleg lelki eredetű és lehetséges, hogy a stressz okozza. Mivel nem adok fel semmit sem könnyen, ennek a betegségnek is a végére akartam járni. Tudni akartam, miért „kaptam”, mire hívja fel a figyelmemet. Ezért egyre mélyebbre ástam magam az önismeretbe és elkezdtem kutatni a test és a lélek működésének összefüggéseit.

Nem csak magam miatt, de egyébként is érdekelt a téma, több terápiát is végigcsináltam és csak úgy szívtam magamba a tudást: megismerkedtem a kineziológiával, a coachinggal, tréningeket, TED előadásokat hallgattam. Rengeteget olvastam és talán kicsit túlzásba is estem, de hajtott a kíváncsiság és a tudásvágy, hogy hogyan is működik a lélek, mit üzen a testen keresztül.

Amikor 2016-ban megszületett a lányom, már aktívan dolgoztam a kommunikációs szektorban, de ismét történt egy nagy törés az életemben: elváltam és a kislányommal teljesen egyedül maradtam. Akkor ezt nagyon nehezen éltem meg, viszont ez az élethelyzet újabb löketet adott az önismereti utamon. Rájöttem, erről az önismereti útról írni szeretnék. Nem arra vágytam, hogy új Coelho-ként ontsam magamból a bölcsességeket, csupán a saját megéléseimet szerettem volna – részben terápiás, részben segítő szándékkal – kiírni magamból. Mint anya, mint nő, mint társ, mint úton lévő, útját kereső ember. Így született meg a blogom, a Lélek Koffein, amit eleinte csak nagyon kevesen olvastak.

Forrás: https://www.instagram.com/eszterannaphoto/

Hogyan alakult a Lélek Koffein sorsa?

Folyamatosan írtam a bejegyzéseket, a válás traumájáról, a lányomról, a saját anyaképemről, a nőiségemről, a munkavállalásról, az egyedülállóság nehézségeiről és arról, hogy egyszerre kellett anyaként és apaként is helytállnom. A válás nagyon megtört és sokáig nem is volt túl jó a viszonyom a volt férjemmel, de ez szerencsére a múlté, megtanultunk együttműködni.

Miközben én darabjaimból építettem újra önmagam, a Lélek Koffein szárnyakat kapott, így 2020-ban úgy döntöttem, beindítom – Magyarországon az elsők között- a Lélek Koffein podcast-et. Nulláról, egyedül építettem fel, éjszaka, hajnalban és akkor dolgoztam, amikor a kislányom, Luca aludt. Napközben meg bent voltam a munkahelyemen, a Rádió1-ben. Nagy hasznát vettem annak a tudásnak, amit a rádiónál szereztem és a PR szakmából magammal hoztam, mert mindezt beletehettem a podcast adásokba.

Mi a Lélek Koffein brand credo-ja és kikhez szól?

Először a lányomnak kezdtem el írni a bejegyzéseket és egyfajta terápiaként használtam. Most már hazudnék, ha azt állítanám, hogy ez az egész csak Lucáról szól. Missziómmá vált. Szeretném megmutatni az életnek a minőségi, értékes oldalát. Hiszem, hogy minél több ember lesz jobban, annál élhetőbb és jobb lesz a bennünket körülvevő világ is.

A Lélek Koffein erő, energia, az élet minőségi szeretete, egy márka, ami mögött az én személyiségem áll. Egy márka, ami olyan nőknek szól, akiknek fontos az egyediség, a belső harmónia, a lélek. Akik ki merik és ki tudják fejezni a sebezhetőségüket, akik vállalják a könnyeiket.

Akik teljesen egyedül tettek le valamit az asztalra, akiknek fontos az önismeret és akik keresik az új lehetőségeket és nem túlélni, hanem megélni szeretnék az életet. Akik tudják, hogy mi az a "mélypont", de összeomlott lélekkel is teremteni tudnak és képesek felállni a padlóról. A Lélek Koffein azoknak szól, akiknek fontos, hogy életük kisebb-nagyobb, színes darabkájából megépítsék önmaguk harmonikus, kiegyensúlyozott képét.

Ma az oviban, a kapuban még visszaszólt: "Anya! Keresem a csodákat! Szeretlek!" Majd a maszkom alatt, gyorsan...

Posted by Lélek Koffein on Friday, January 15, 2021

Amikor elindítottad, mi volt a fő célod a Lélek Koffeinnel és ez miben változott azóta?

Elsődleges célom a segítségnyújtás volt. Hogy a mentális egészség karbantartására eszközöket mutassak azoknak, akiknek szükségük van rá. A mai napig olyan szakembereket szólaltatok meg, akik valóban tudnak segíteni. Egyfajta híd szerettem volna lenni a civil emberek és a segítő szakemberek között.

A Lélek Koffein immár három éve fut, egyre sikeresebb és egyre nagyobb közösség követi. Mivel azonban én és a környezetem is folyamatos változásban vagyunk, így a kezdeti vízióm és a misszióm is kicsit átalakult. Rengeteg önismereti munka van mögöttem, az élethelyzetem is változott: már nem vagyok egyedül, van egy csodálatos társam és jóval nagyobb a szakmai tapasztalatom, tudásom is, amivel már jobban és tudatosabban tudom építeni a saját márkámat.

Nem vagyok influenszer és nem is szeretnék az lenni. Nem akarom sem magamat, sem a családomat, sem az életemet kitenni a kirakatba. Egy részét persze megmutatom, hiszen ez is hozzám tartozik, így például a mozaikcsalád létről már írtam, hiszen Csabival és a kislányainkkal mozaikcsaláddá váltunk, ebben telnek a mindennapjaink, de nem erre szeretném tenni a fókuszt, hiszen ez a magánéletem.

Ha jól tudom, hatalmas váltás előtt áll a Lélek Koffein brand.

Igen, így van. Februárban új arculattal jelentkezik a Lélek Koffein, ami érinti az új podcast epizódokat is. Megújult a weboldal és az eredeti célok is módosultak: már nem elsősorban segítő szakembereket szeretnék megszólaltatni, hanem civil embereket, nőket, férfiakat, anyákat, apákat, nagymamákat, nagypapákat, akik az életük során elakadtak és olyan trauma érte őket, amelyben a lelkük, az életük darabokra hullott, nekik mégis sikerült felállni és újra összerakni magukat. Azt szeretném, ha ők mesélnének. Az évek alatt ugyanis azt vettem észre, hogy a követőimnek nem hangzatos elméletekre van szüksége, hanem inspiráló történetekre. Mert annál nincs is hitelesebb, mint amikor valaki a saját megéléseit tárja mások elé, és arról mesél, hogyan tudott a legmélyebb gödörből is kimászni és újra talpra állni.

Tudom, hogy Magyarországon rengeteg csodás ember él, hihetetlen történetekkel és megélésekkel. Őket keresem és az ő történetüket szeretném annyi emberhez eljuttatni, amennyihez csak tudom.

Neked a nehéz élethelyzetekben mi segített újra talpra állni?

A meditáció, a tudatosan bevezetett új szokásaim, a reggeli és esti rutinjaim valamint az, hogy megtanultam, hogyan osszam be az időmet úgy, hogy mindig jusson valamennyi magamra is. Az emberi kapcsolataimban pedig rengeteg minőségi csere történt. Nincs sok barátom, de mindegyikkel erős a lelki kapcsolódásunk. A felszínes dolgokra pedig már sem időm, sem energiám nincsen.

Régebben én voltam a „cuki Kriszta”, ami rengeteg energiámat felemésztette. Ma már tudom, hogy mindez nem volt más, mint színtiszta önbizalomhiány és megfelelési kényszer. Azt akartam, hogy szeressenek. De közben nem vettem észre, hogy ezzel önmagamról mondtam le. Aztán szép lassan rájöttem arra, valójában mi a fontos. És az önismerettel együtt változott az önértékelésem és a világhoz való viszonyom is.

Én mindenkit arra bíztatok, hogy járjon terápiára és ismerje meg önmagát, a valódi lényét. Amióta tudom, milyen családi minták, hiedelmek mozgattak sokáig, mik azok a családi traumák, amiket magammal cipeltem, mint egy nehéz hátizsákot, azóta sokkal erősebb vagyok. Már nem érzem azt, hogy passzív elszenvedője lennék az eseményeknek, mert én alakítom azokat. És tudom, hogy képes vagyok rá. Azt a fajta kapcsolódást, amit a párommal, Csabival megélek, azt is a sokévnyi önismereti munkának köszönhetem. Mert már teljesen más minőségben tudok szeretni, kapcsolódni és ha kell, konfliktust kezelni. Ha vita alakul ki közöttünk vagy van valamilyen elakadásunk, már nem őt kezdem el okolni, nem minősítgetem. Hanem azon kezdek gondolkodni és azt figyelem, hogy ezt a viselkedést részéről vajon mi hívhatta elő. És ugyanez igaz az anyaságra is. Folyamatosan figyelem a kislányomat – és önmagamat-, hogy miért frusztrált, miért betegszik meg, milyen fizikai tünetei vannak. Tudom, hogy a gyerekek sokszor a szülők lelkiállapotát tükrözik vissza.

Az értékrended mennyire változott meg a téged ért események hatására?

Ami nem változott, az az, hogy az első helyen a szeretetkapcsolataim, a család áll. Annál is inkább, mert egyszer már elvesztettem azt a klasszikus családmodellt – apa, anya és gyerekek-, amiben gyerekkoromtól kezdve mélyen hittem. A válást ezért is éltem meg hatalmas traumaként, mert úgy éreztem, kudarcot vallottam, hiszen nem tudom megadni a lányomnak a teljes család élményét. Aztán elkezdtem mélyére ásni a dolgoknak, hogy miért van ennyi elakadás a családunkban és rengeteg fájdalomra és elnyomott érzésre bukkantam. A szüleim történetét, magukkal hozott családi mintáit megismerve rájöttem, ők is transzgenerációs traumák hordozói, és nem tehetek mást, el kell fogadnom őket úgy, ahogy vannak, mert ők már nem változnak meg. Én viszont még tudok változtatni, át tudom kódolni a családi mintákat. És azáltal, hogy ezt megteszem, nem csak magamat szabadítom fel, de Lucát is, hiszen megszakítom a láncot, ami generációról generációra traumák sorozatát idézte elő.

És ugyan nekem elsőre nem sikerült az idilli családmodellt megtartani, de megértettem, hogy nem csak egyféle család létezik. Kaptam az élettől egy hatalmas ajándékot: négy év egyedüllét után egy társat, egy apát, vele egy kislányt Luca mellé. És mi így, négyen együtt alkotunk egy nem szabványos, de annál inkább boldog és teljes családot.

Az évek során pedig megtanultam önmagamat is megjutalmazni, egy kicsit önzőnek lenni, töltődni. És itt nem kell nagy dolgokra gondolni: egy szép rúzs, egy masszázs, egy jó könyv, egy kiadós futás mind lehet jutalom, ami képes feltölteni az érzelmi- és energiaraktárainkat. Törődni kell magunkkal, hiszen, ha mi, nők, anyák jól vagyunk, a társunk és a családunk is jól van. Adni csak akkor lehet, ha van miből.

És eljutottál már oda, hogy teljesen elfogadd és szeresd önmagad?

Bevallom, ezen a téren még mindig van tennivaló. Mert olykor még mindig erőt vesz rajtam az önbizalomhiány és előfordul, hogy elhatalmasodik rajtam a „nem vagyok elég jó” érzése.

A Lélek Koffeinnel pont azt szeretném elérni, hogy mindenki megtalálja az erősségét, hogy elhiggye, értékes akkor is, ha nemet mond és akkor is, ha nem akar mindenkinek mindenáron megfelelni.

Mindenki megtalálhatja az utat és a módszert, ami neki ebben leginkább segít: legyen az kineziológia, coaching, jóga, meditáció vagy más metódus. A lényeg, hogy találd meg azt a tevékenységet, ami feltölt és kezdj el magaddal foglalkozni.

Minden napomban van 1 óra magammal töltött idő. Luxus? Az. De kemény munka van emögött, hogy beintegráljam a hajnalimba,...

Posted by Lélek Koffein on Saturday, January 28, 2023

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Jelenleg is nagyon sok olyan tervem és célom van, amelyből már több is a megvalósulási fázisa végén jár: régóta dolgozunk a csapatommal a Lélek Koffein brand teljeskörű arculatváltásán, a weboldal megújításán.

Sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni a „well being” tréningekre, amelyeknek az ötletét az a felismerés hozta, mennyire nem figyelnek oda a munka világában a „jól létre” és azt látom, hogy ez különösen a nőket, és kiemelten a női felsővezetőket sújtja. Én azt gondolom, ez nincs így rendben, ezen változtatni kell, ezért szakemberek közreműködésével létrehoztam egy olyan tréning tematikát, amellyel immár több nagyvállalatnál is megfordultam és nagyon jó visszajelzéseket kaptam.

Mit tapasztaltál, mi a legnagyobb hiányosság?

Megdöbbentő, hogy mennyi vezető pozícióban lévő nő küzd önbizalomhiánnyal. Hatalmas megfelelési kényszer alatt dolgoznak és azt gondolják, akkor lehetnek sikeresek és egyenrangú felek a tárgyalóasztalnál, ha a feminin energiáikat elnyomják és egy önérvényesítő, agresszív, maszkulin erőt erőltetnek magukra. Kívülről ezek a nők rendkívül keménynek és határozottnak tűnnek, belül azonban van egy kislány énjük, aki nőiességre, finomságra, gyengédségre vágyik. A well being tréningek éppen ezt a megbomlott egyensúlyt próbálják visszaállítani, ráadásul képesek a csapatkohéziót is újraépíteni, az elakadások okára fényt deríteni és fel is oldani azokat. Tapasztalt szakember csapattal dolgozok együtt, de én is részt veszek a coaching folyamatban. Az eszköztárunk nagyon változatos: személyes beszélgetések, csoportos, akár többnapos tréningek, meditáció, jóga, coaching- , önismereti- és kártyajátékok, szakmai- és pszichológiai személyiségtesztek, de a sort még folytathatnám.

Egy dolgot kell megérteni: mindannyian emberek vagyunk és hordhatunk bármilyen álarcot, mutathatjuk sérthetetlennek és erősnek magunknak, belül ott csücsül egy „kicsi én”, aki arra vágyik, hogy kapcsolódni tudjon másokhoz és jól legyen.

Persze a változáshoz, változtatáshoz belső motiváció és nyitottság szükséges a tréningen résztvevők részéről, de még ha az elején valakin érzékelem is a zárkózottságot, megvannak a módszerek, amelyekkel végül szinte mindig sikerül őt megnyitni az új impulzusoknak.

Forrás: https://www.instagram.com/eszterannaphoto/

És ha már a jövőbeli terveknél tartunk: idén tavasszal debütál egy új, nagyon különleges produkciód is.

Késő tavasszal indul a Youtube csatornám sok-sok beszélgetéssel. Ami miatt ez a beszélgetés-sorozat különleges lesz, az a műsor alapötlete: a produkciót ugyanis a japán Kintsugi ideológia ihlette. A Kintsugi első látásra nem más, mint a törött kerámiák javításának művészete, ám sokkal több annál, minthogy porított arannyal megragasztanak egy tárgyat. Sokkal inkább filozófia, tanítás, hiszen a Kintsugi a tárgy történeteként kezeli a törést, a sérülést. A felhasznált technika a ragasztással gyógyítja, javítja a hibákat és nem próbálja meg elrejteni azokat. A Kintsugi ezáltal igen értékes gondolatot közvetít: elfogadja, sőt, egyenesen szerethetővé teszi a hibásat, a tökéletlent. Azt jelképezi, hogy a veszteségek, traumák egyben a megújulás, újjászületés lehetőségét is magukban hordozzák.

A műsorban traumákról, törésekről beszélgetünk és arról, hogy a beszélgetőpartnerem hogyan állt újra talpra. Mert igen, van olyan, hogy az ember olykor darabjaira hullik szét, de ha sikerül összeraknia újra magát, több lesz általa.

A műsor szimbólumokkal is dolgozik: amikor a beszélgetőpartnerem a traumájáról kezd mesélni, eltörjük a kedvenc bögréjét, amit magával hozott, majd az adás alatt Kintsugi technikával újraépítjük és arannyal bevonjuk azt. Erre a lélektani folyamatra – a veszteségek, traumák utáni újjászületésre - épül minden egyes beszélgetés. Hétről hétre olyan embereket szeretnék megszólaltatni, akiknek a története akár a miénk is lehetne. És ezeket a történeteket annyi emberhez szeretném eljuttatni, amennyihez csak lehetséges.

Ha szívesen olvasnád Krisztina gondolatait, többet szeretnél megtudni róla, az életéről és izgalmas projektjeiről, látogass el Instagram vagy Facebook oldalára! Ha pedig belehallgatnál a Lélek Koffein podcast beszélgetésekbe, IDE kattintva megteheted!