Mi az a pantoténsav és miért fontos a szervezetnek? 7 étel, amiben megtalálható a B5-vitamin

A pantoténsav egy esszenciális vitamin, amely számos fontos szerepet tölt be a szervezetben. Fontos tudni, hogy a legtöbb ember elegendő mennyiséghez jut a táplálkozása során, ám ehhez fontos, hogy tudatosan is csempésszünk olyan ételeket az étrendünkbe, amelyek gazdagok ebben a vitaminban. De, hogy miért is fontos ezt a vitamint rendszeresen bejuttatni a szervezetbe? Mutatjuk is, milyen jótékony hatásai vannak.
Energiatermelés
A pantoténsav a koenzim-A nevű enzim alkotórésze, amely a szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiává történő átalakításában játszik szerepet. Ez a folyamat biztosítja a szervezetet működtető energiát.
Kognitív funkciók és hangulat
A B5-vitamin szükséges a mellékvesehormonok, a D-vitamin és bizonyos neurotranszmitterek termeléséhez. Ezek a hormonok és neurotranszmitterek fontosak a stresszválasz, a hangulat, a kognitív funkciók és az idegrendszer általános működésének szabályozásában.
Szépség
A pantoténsav hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez, erősíti az immunrendszert, és segíthet a sebgyógyulásban.

Mikor ajánlott az étrend-kiegészítők szedése?
Alapvetően a legtöbb ember elegendő pantoténsavhoz jut a táplálékából, de speciális esetekben étrend-kiegészítők szedése is javasolt. Ezek az alábbiak lehetnek:
Terhesség és szoptatás
A terhes és szoptató nőknek megnövekedett a B5-vitamin-szükségletük, így esetükben mindenképpen érdemes pótolni étrend-kiegészítők által az adott vitamint.
Fokozott stressz-szint
A krónikus stressz kimerítheti a pantoténsav-raktárakat. Így amennyiben úgy érzed, hogy nagyon stresszes időszakon mész keresztül, érdemes lehet tudatosan pótolnod a B5-vitamint.
Betegségek
Bizonyos betegségek, mint például a Crohn-betegség vagy a cöliákia, megnehezítik a pantoténsav felszívódását, ez esetben is ajánlott a pótlása.
Amennyiben B5-vitamin-hiányod van, akkor a következő tüneteket tapasztalhatod:
fáradtság, gyengeség, fejfájás, alvászavarok, emésztési zavarok, izomfájdalom, szédülés, végtag zsibbadás, érzéketlenség, depresszió, szorongás, koncentrációs zavarok, koordinációs zavarok, bőrproblémák, hajhullás, immunrendszer gyengülése, hormonális egyensúlytalanság.
Mint már említettük, alapvetően a szervezetünk megfelelő táplálkozás útján is hozzájuthat ehhez a vitaminhoz. Az alábbiakban azokat az ételeket gyűjtöttük össze, amelyek csak úgy bővelkednek ebben a vitaminban.