Mik lehetnek a pánikroham tünetei?

pánikroham tünetei
Nem tart sokáig, és nem életveszélyes, mégis durva élmény lehet. Lássuk, miről ismerhetők fel a pánikroham tünetei, és hogyan segíthetsz.

A hétköznapok sodrásában, amikor egyik nehéz helyzettől a másikig sodródunk, de próbálunk talpon maradni, talán te is kimondtad már, hogy „jajj mindjárt pánikrohamot kapok”. De vajon mi az a pánikroham egyáltalán, mik a pánikroham tünetei, és mit tehetsz, ha valaki tényleg pánikrohamot kap a környezetedben?

A pánikroham lehet várt vagy váratlan

A pánikroham tulajdonképpen azt jelenti, amikor valakinél hirtelen intenzív félelem lép fel, és ez súlyos fizikai reakciókat vált ki. Nagyon ijesztő lehet, és bár nem halálos, az életminőséget jelentősen befolyásolhatja.

A pánikrohamnak két alapvető típusa van, a várt és a váratlan. A várt pánikrohamok akkor jelentkeznek, amikor olyan helyzettel kell szembenézni, amelyek a múltban már problémákat okoztak. Fóbia, vagy egy stresszhelyzet, például egy nehéz vizsga is kiválthat várt pánikrohamot. A pánikrohamok kb. 40 százalékát kitevő váratlan rohamok esetén viszont nincs igazán olyan külső kiváltó ok, amit meg lehetne nevezni. Vagyis a rohamok „a semmiből” jönnek, teljesen kiszámíthatatlanul.

Mikor beszélünk pánikbetegségről?

Sok embernek csak egy vagy két pánikrohamot kell átélnie élete során, és ezek sem rendszeresek. A kiváltó ok többnyire egy-egy stresszhelyzet vagy több feszültséggel járó élethelyzet. De ha valaki visszatérő, váratlan pánikrohamokkal küzd, és hosszú időn keresztül állandóan egy újabb rohamtól való félelemben él, akkor már pánikbetegségről beszélhetünk.

A pánikroham tünetei: 13 jel, amelyeket nem szabad félvállról venni

Az esetleges pánikrohamnak 13 jele van. Ezekből négynek kell egyidőben jelentkezni a pánikroham diagnózisához. Vannak, akiknél bizonyos epizódokban négynél kevesebb tünet jelentkezik egyszerre, ezeket korlátozott tünetekkel járó rohamoknak nevezzük.

A pánikroham fizikai tünetei a következők:

 • Szívdobogásérzés vagy gyors szívverés
 • Izzadás
 • Remegés
 • Légszomj
 • Fulladás érzése
 • Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkas tájékán
 • Hányinger vagy hasi fájdalom
 • Szédülés, bizonytalanság, ájulás érzése
 • Zsibbadás
 • Hidegrázás vagy hirtelen forróság érzete

Ezek pedig a pánikroham pszichológiai tünetei:

 • Önmagunktól való elszakadás vagy eltávolodás érzése
 • Félelem, hogy elveszítjük az irányítást a dolgok felett, vagy a józan eszünket
 • Félelem a haláltól

Hogyan segíthetsz, ha pánikroham tüneteit látod valakin?

Ha valakinek pánikrohama van, az elég ijesztő lehet, de nagyon fontos, hogy ilyenkor ne hagyd egyedül az illetőt, és próbálj meg tenni valamit érte. Hogy mit? Pánikroham tünetei esetén többféleképpen is segíthetsz, például, ha követed az alábbi négy lépést.

Nevezd nevén a dolgot. „Pánikrohamod van, de mindjárt elmúlik.” Maradj nyugodt. Adj neki teret annak. Ne ölelgesd, ne szorongasd a kezét, csak ha erre kér, vagy jelzi, hogy ezt szeretné. Nyithatsz ablakot, hogy egy kis friss levegőhöz jusson, vagy hozhatsz neki egy pohár vizet – ezek abban is segítenek, hogy kicsit visszatereld őt az itt és mostba. Segíthetsz neki egy erőt adó mondattal, amitől könnyebben átvészeli a pánikrohamot, például: „Olyan ez, mint egy hullám. Most ellepett, de mindjárt kibukkansz a víz alól. Jó úszó vagy, pillanatokon belül kijutsz a partra!”.

Így nyugtasd meg magad pánikroham esetén

Nekem a következő módszer vált be. Vegyél egy mély levegőt. Aztán fújd ki szép lassan, miközben megdicséred magad azért, mert ilyen ügyesen lélegzel. Bármit mondhatsz, akár hangosan is, a lényeg a dicséret. Ha valami váratlant és meghökkentőt mondasz magadnak, az még hamarabb visszaterelhet az itt és mostba. Egy példa: „kedves XY (a neved vagy beceneved), te olyan ügyesen lélegzel, hogy azt minden kollégád megirigyelhetné! Nagyon ügyes vagy, csak így tovább!”. De az is működhet, ha emlékezteted magad, hogy a pánikroham nem tart sokáig, például azt mantrázva, hogy „mindjárt elmúlik”.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha pánikroham tünetei jelentkeztek nálad, vagy a környezetedben bárkinél, érdemes orvoshoz fordulni. Nemcsak azért, mert a tünetek kellemetlenek, és mert – sajnos – az első pánikrohamot követheti több is, hanem azért is, mert kezelés nélkül ezek súlyosbodhatnak. Illetve, mert a pánikroham tünetei más súlyos egészségügyi problémák, például szívroham tüneteihez is hasonlóak lehetnek. Azt pedig senki sem vitatja, hogy a nagy bajnak jobb elejét venni.

Forrás1
Forrás2
Forrás3

Híres emberek, akik számára nem ismeretlen a pánikroham: