Ötvös Edina egészségsherpa: A holisztikus egészség coach egyénre szabott megoldásokat keres, miközben segít cipelni csomagjainkat

Borítókép: Ötvös Edina egészségsherpa: A holisztikus egészség coach egyénre szabott megoldásokat keres, miközben segít cipelni csomagjainkat Forrás: Edinaturally
Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az egészség a legfontosabb, de…. A rohanó világunkban fordítunk rá kellő figyelmet vagy leginkább csak akkor törődünk vele, amikor már jönnek a komolyabb jelzések?

Az egészséges táplálkozás, a stresszkezelés, az immunrendszer megerősítése – mind-mind elengedhetetlen feladat ahhoz, hogy az életünk többi része is megfelelően, jól működjön. Ötvös Edina, az Edinaturally márka megalapítója korábban PR-osként dolgozott itthon és külföldön, de az egészség és a prevenció szinte az egész életét végigkísérte.

Abban nem volt eleinte biztos, hogy ez hogyan fog az élete során egy mederbe összeterelődni, de amikor először hallott a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájáról az IIN-ről (Institute for Integrative Nutrition) akkor tudta, hogy ott a helye a holisztikus coach képzésen, aztán pedig a bélrendszer specialista szakirányon.

Mit jelent az, hogy holisztikus egészség coach?

Azt, hogy mit csinál egy coach az elmúlt jónéhány évben Magyarországon is megtanultuk és azt, hogy milyen fontos az egészség -az elmúlt 2 évben- még inkább megtapasztaltuk. Azt, hogy mit csinál egy egészség coach, aki ráadásul még holisztikus szemléletmóddal rendelkezik, talán nehezebben tudjuk értelmezni.

A coaching folyamat célja, hogy megteremtsük testi, lelki és szellemi egészségünket, illetve megléte esetében, megtanuljuk megőrizni azt.

Az egészség coach személyre szabott segítség révén támogat abban, hogy elérjük a lehető legjobb életminőségünket, vagyis megvalósítsuk a vágyott egészség célját. Hogy ez egyénenként pontosan micsoda, az abszolút egyedi, ezért nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez egy egyénre szabott megoldás.

Milyen célokat jelenthet ez a gyakorlatban?

  • egészséges táplálkozás
  • több mozgás bevezetése az életünkbe
  • jobb stresszkezelés
  • az immunrendszer megerősítése
  • az otthonfőzés rutinjának kialakítása

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miben más ez, mint egy természetgyógyász vagy egy dietetikus?

Edina nem orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizál. Viszont utat mutat ahhoz, hogy

jobban aludjunk, csökkentsük a stresszt, fogyjunk, átalakítsuk étkezési szokásainkat

és olyan változásokat vigyünk véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életet.

Egészségsherpának hívja magát, mert segít a csomagjaink cipelésében, de azt a bizonyos utat nekünk kell megtenni. Ezt nem lehet elspórolni, megúszni, csak segítséget lehet benne kérni. És azért fontos, hogy személyre szabott legyen a coaching, mert 12 hét után akkor fogunk tudni továbbmenni, ha magunkénak érezzük a célt és az eszközöket, vagyis elindultunk az életmódváltás útján.

Edina azt vallja, hogy kétféle tápanyag létezik: az első a bennünket körülvevő világ és érzések. Ide tartozik többek közt kreativitás, a társas kapcsolatok, az otthon, az élvezetek, az anyagi javak, a karrier, a tanulás, az egészség, a fizikai aktivitás, a spiritualitás. Ha ezek közül valamelyik hiányzik vagy sérül, nem csupán lelki, de testi tüneteket is okozhat. És ilyenkor sajnos önmagában nem segít a másodlagos táplálék, vagyis az étel.

Hűtő és kamrarendezés

Ahogy a stylistok a gardróbot, úgy az egészség coachok a kamrát és a hűtőszekrényt tekinthetik át. Ez azonban nem arról szól, hogy Edina megfoszt olyan ételektől, amelyek valóban örömet okoznak. Sokkal inkább arról a tudatosságról van szó, amivel egyensúlyban tarthatjuk a táplálkozást és az élvezetet.

Mi is történik ilyenkor?

Edina tanácsot ad a helyes tárolással kapcsolatban, így az alapanyagok nem romlanak meg olyan hamar, és csökken a kidobandó élelmiszerek mennyisége. Elmagyarázza azt is, hogy az átláthatóság érdekében hogyan pakoljuk őket el, ezzel időt takaríthatunk meg a következő vásárlás listájának megírásakor.

A hűtő és kamrarendezés által a mindennapokban gyorsabban, gördülékenyebben tudunk főzni és a kidobásra kerülő élelmiszerek mennyisége is csökken. Arról nem is beszélve, hogy ha változtatunk az étkezési szokásainkon nem mindegy, hogy mit tartunk otthon – tehát nemcsak a lejáratát érdemes átnézni az ételeknek, hanem azt is, hogy mit és abból mennyit tartalmaz.

Forrás: Edinaturally

Érzelmi evés mentesen program

Ez nem egy újkeletű jelenség, mert nagyon régóta foglalkoznak ezzel szakértők, de a Covid alatt még inkább felerősödött az érzelemi evés problémája.

Ki hogyan reagál arra, ha stresszes? Van, aki többet eszik, hogy nyugtassa az idegrendszerét, ami persze leginkább édesség. Van, aki pont az ellenkezőjét teszi és nem eszik egy falatot sem, mert még annyi se „megy le a torkán”. Van, aki önmagát és családját jutalmazza meg, tehát gyakrabban süt-főz, mint kellene, de említhetjük azt is, hogy a home office alatti megterhelés, illetve a más jellegű életmód szintúgy befolyásolja étkezésünket.

Összességében tehát elmondható, hogy nemcsak akkor és annyit eszünk, amikor és amennyire valóban szükségünk van, de egy egészségsherpa ezen is tud segíteni.

Ha többet szeretnél megtudni az egészség coachingról, Edina egészségsherpa programjáról, kattints ide.

Galériánkban Edina arra mutat rá, hogy milyen az, amikor egyre csökken a teljesítményük és az energiaszintjük, amikor az a bizonyos negatív spirál kezd lehúzni minket.