Hűtsd magad kánikulában eperrel és quinoával
A runnersworld.hu cikke.
A receptet, Linsey Corbin profi triatlonista, amatőr séf állította össze, kifejezetten olyan helyzetekre, amikor tápláló, de pillanatok alatt elkészíthető fogásra van szükség. A quinoa igazi szuperétel a sportolók számára: kiváló fehérje- és komplex szénhidrátforrás, tökéletesen illik a hosszú edzések előtti feltöltéshez és a mozgás utáni regenerációhoz. Az alapanyagok jól helyettesíthetőek más hasonló funkciót betöltő élelmiszerekkel. A mogyoró például dióra vagy mandulára cserélhető, a kecskesajt fetára, a quinoa kölesre, árpára, az eper pedig bogyós gyümölcsökre.
Öntet:
2 evőkanál olívaolaj
½ citrom leve
2 teáskanál fehérborecetet
2 teáskanál méz, agavé vagy juharszirup
Só és bors ízlés szerint
Saláta:
1 ½ csésze quinoa, főzve és lehűtve
3 csészényi zöld salátalevél (madársaláta, rukkola, spenót, egyéb vegyes zöld levél)
1 csésze pörkölt, apróra vágott mogyoró
1 ½ csésze szeletelt eper
½ csésze retek, vékonyra szeletelve
¼ csésze friss tépett bazsalikom
¼ csésze friss tépett menta
10 dkg friss kecskesajt morzsolva
Elkészítés:
Öntet: a hozzávalókat keverd össze, ízlés szerint sózd, borsozd.
Saláta: egy nagy tálban keverd össze a quinoát, a zöldeket, a mogyorót, az epret, a retket és a fűszereket. Add hozzá az öntetet és a kecskesajtot és ismét keverd át.
Kiegészítő megjegyzések:
- 1 csésze leöblített quinoát 2 csésze forrásban lévő vízhez öntsd, takarékon kb. 15 percig kell főzni. További 15 percig hagyd állni, ha teljesen kihűlt mehet a hűtőbe, ebből az adagból jóval több lesz, mint ami ehhez a 4 főre tervezett salátához kell. A többit pár napon belül használd fel.
- Olajos magok pirítása: közepes hőmérsékleten, száraz serpenyőben pirítsd, alkalmanként át kell keverni, míg aranybarna nem lesz. Kisebb magok esetén ez 1 percnél nem hosszabb, nagyobb szeműeknél kb. 2 perc. Könnyen odakap!
- Ha ehhez a salátához raksz még egy szelet grillezett lazacot, 10-es skálán 10 ponton érő fogást kapsz!