Nincs időd a sportolásra?

Borítókép: Nincs időd a sportolásra?
Biztos? Olvasd el tippjeinket és gondold át még egyszer, hogyan tudnád beszorítani az edzést a napirendedbe!


fotó: Pinterest

Ez a cikk részlet az Éva 2013. áprilisi számában megjelent írásból, amelyben még számtalan tippet találsz arra, hogyan tedd a sportot az életed szerves részévé!

„A magyar lakosságnak csak 9 százaléka sportol rendszeresen. Ha a miérteket kérdezzük, legtöbben az időhiányt hozzák fel mentségül” – mondja Salga Péter, aMagyar Szabadidősport Szövetség főtitkára. Pedig nem kell sok időt eltölteni az edzőteremben ahhoz, hogy fitt maradj. A legtöbb ember azt hiszi, a hét minden napján legalább egy órát kellene mozognia, pedig már az is nagy eredmény lenne, ha hetente egyszer rávenné magát amozgásra. Béres Alexandra, a Gilda-Max szakmai igazgatója azt tartaná ideálisnak, ha a lakosság nagy része hetente háromszor egy órát mozogna, mert azzal pozitív változást lehetne elérni. De azoknak sem szabad elkeseredniük, akik ennél jóval kevesebb szabad percet látnak a heti tervükben (habár napjaikat nekik is érdemes átgondolniuk, mert nagy különbség van a valódi és az észlelt időhiány között). Gondolj csak bele, hogy hány percet töltesz tévénézéssel, aközösségi oldalak böngészésével vagy puszta merengéssel, és mindjárt kiderül, hogy valójában elég sok szabad perced van. Amit akár sportolásra is fordíthatnál.


„Találj időt a sportra úgy, mint a fiúdra." fotó: Pinterest

Cselekvési terv: Ennél a stratégiánál minden perc számít, a megoldás ugyanis a szakaszokra épülő edzéstervben rejlik. Élsportolókon végzett kutatások kimutatták, hogy arövidebb edzés is lehet ugyanolyan hatékony, mint ahosszú ideig tartó, de csak akkor, ha az edzést szakaszokra bontják, vagyis a rövid és megerőltető részeket kisebb, pihenéssel töltött időszakok követik, és ezek egymást váltogatják.


fotó: photl.com

Ha a szakaszokra épülő edzésprogramban a lehető legkevesebb idő alatt alehető legtöbb kalóriát akarod elégetni, az edzőteremben megfelelő gépet kell választanod. Igazán hatékonyan azok a gépek égetnek kalóriát, amelyek arra késztetik az embert, hogy a saját súlyából a lehető legtöbbet mozgasson meg. Vagyis inkább szteppgép vagy emelhető futópad, mint szobabicikli vagy evezőpad. De az is jó döntés lehet, ha terepet váltva, kint a szabadban megmászol egy dombot, vagy a lift helyett felfutsz a lépcsőn, a pulzusszám ugyanis ezeknél a mozgásformáknál is pillanatok alatt magasra emelkedik.