„2060-ra a férfiak jelentős része nemzőképtelen lesz”

Borítókép: „2060-ra a férfiak jelentős része nemzőképtelen lesz” Forrás: Getty Images
Shanna Swan reproduktív epidemiológus pár éve megjelent tanulmánykötetében egy igen drasztikus kijelentést tett, miszerint 2060-ra a férfiak már csak nagyon kis eséllyel lesznek képesek a családalapításra, sőt, lehet, hogy egyáltalán nem.

„Fele akkora eséllyel lesz egy mai 30-as férfinek családja természetes úton, mint a nagyapjának - jelentette ki a szakember, majd hozzátette- azoknak a pároknak a száma, akiknél a családalapítás természetes úton sikerül, drasztikusan le fog csökkenni. Ezzel párhuzamosan az asszisztált reprodukcióban részt vevő párok száma pedig elképesztően magassá válik.

Az epidemiológus rá is mutat ennek okára: a spermiumszám csökkenése.Az elmúlt 40-50 évben ugyanis a férfiak spermiumszáma átlagosan mintegy 50%-kal csökkent.Vagyis fele akkora eséllyel lesz egy mai 30-as férfinek családja természetes úton, mint a nagyapjának. Ez sajnos tény, és ha azt is megnézzük, hogy a trend merre halad, akkor érthető, miért is vizionálja a szakember a 2060-as időszakra a férfiak általános nemzőképtelenségét – mondja Ratkó Tünde, termékenységi szakember, szülésznő.

A tudósok pontosan nem tudják megmondani a spermiumszám romlásának okát, ám abban egyetértenek, hogy a környezeti ártalmak jelentős mértékben járulnak ehhez hozzá. A hétköznapjaink szerves részét képezik a vegyszerek, melyek adalékanyagtartalma - például a peszticidek - hatással vannak a hormonháztartásra és ezáltal a spermiumtermelésre is. De ezek az anyagok a levegőben, a vízben is jelen vannak, a ruhák tisztításához, festéséhez is használjuk őket. A vegyi anyagok romboló hatása az élelmiszerekre is érvényes, itt az értékes tartalom (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) csökkenése figyelhető meg, illetve nem szabad megfeledkezni az egyre gyorsuló élettel járó stresszről sem, melyről mára tudjuk, hogy a szervezetre kifejezetten ártalmas.

Az életmódunk változik, de sajnos egyáltalán nem jó irányba. A táplálkozásunk, hiába egyre nagyobb a választék, mégis egyre szegényesebb, hiszen a készételek és a gyorsételek tápanyagtartalma szinte a nullával egyenlő. Mivel az élelmiszerek tápanyagtartalma jelentősen csökkent, már a kiegyensúlyozott táplálkozás sem elegendő önmagában szervezetünk szükségleteinek kielégítésére és ily módon nem jut elegendő tápanyag a testünkbe. A mozgás hiányával pedig még az egész emésztési folyamat is nehézkesebbé válik.

Egészséges étkezés és rendszeres mozgás nélkül az egészségünkről és bizony a nemzőképességünkről is jó eséllyel lemondhatunk. Sokszor azonban a családalapításhoz még ezeken keresztül sem jutunk el. Ilyenkor nyúlhatunk a férfivitaminokhoz, hiszen a megfelelő összetételű, és megfelelő felszívódást biztosító készítmények sokat tehetnek a családalapítás sikerességéért is. A fenti kritériumoknak akkor felel meg egy vitaminkészítmény, ha komplex, azaz sok összetevőt tartalmaz, illetve a benne szereplő anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formában vannak jelen (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, pl.: cink-citrát, vas-glükonát).

A természethez való visszatérés, a vegyszerekkel való érintkezés lehetőségekhez mért minimalizálása is fontos, valamint az is, hogy szánjunk magunkra időt férfiként is. Ez ugyanis nem csak a hölgyeknek, az erősebbik nemnek is fontos a stressz minimalizálása érdekében.

Forrás: ratkotunde.hu

Melyek a leggyakoribb tévhitek a termékenységgel kapcsolatban? Mutatjuk!