JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Bejutottunk a Nemzeti Galéria kupola termébe jógázni

Borítókép: Bejutottunk a Nemzeti Galéria kupola termébe jógázni Forrás: Getty
Próbáltad már a jógát? Szoktál esetleg rendszeresen gyakorolni? Neked melyik volt a legextrémebb hely, ahol jógáztál? Földi Barbara kolléganőnk a Nemzeti Galéria kupola termében mozgatta meg a testét. Hogy került oda? Elmeséli!

A jógával nagyon sokáig volt "se veled – se nélküled” a kapcsolatom. Tudtam, hogy jót tesz – mert hosszú évekig verseny sportoltam – mégis mivel nem igazán szerettem, sokáig nehezen vettem rá magam, hogy elinduljak a gyakorlás útján.

A jóga egy nagy fokú tudatosságot kívánó mozgásforma, minél rendszeresebben csinálja valaki, annál jobban érzékelhetőek a jótékony hatásai. Akárcsak bármilyen más sport, itt is nagy hangsúly van az erőnléten, de emellett fontos még a helyes légzés, amit kevesen tudnak. Azzal hogy nem jól veszünk levegőt nagyon sok betegséget idézhetünk elő a szerveztünkben.

Ha jól emlékszem 10 évvel ezelőtt kezdtem el rendszeresen jógázni – kisebb nagyobb kihagyásokkal. Nem vettem nagyon szigorúan. Volt időszak, hogy mindennap gyakoroltam és voltak, hogy hetek is amikor kimaradtak, de szerencsére valahogy mindig visszataláltam hozzá.

Az egyik ok amiért megszerettem, mert nekem olyan egyszerű mint a futás. Ha szeretném csinálni nem kell hozzá semmi. Jó, a futáshoz kell a futócipő, de a jógához még ennyi se. Persze, nem árt egy matrac, de előfordult már, hogy matrac nélkül is nekifogtam.

Ahogy teltek az évek és egyre nagyobb magabiztoságra tettem szert a jóga mozgásformájában, egyre több helyen kezdtem kipróbálni. Volt, hogy tengerparton jógáztam (meglepően nehéz homokban), volt, hogy sziklákon és olyan is volt, hogy miközben haladtam a gyakorlatokkal egy-egy gyerek lógott rajtam. Már a sajátaim, amikor még kisebbek voltak.

Mat on the Moon Eszter egy olyan hiteles yogi aki saját felismerés révén kezdett el dolgozni magán elsősorban, hogy egy teljesebb és tudatosabb életet éljen és azóta célja, hogy másoknak is megmutassa ennek az életmódnak a szépségeit. Az Ő felhívására az egyik álmom teljesült és egy múzeum falai közt jógázhattam. De nem is akármilyen múzeum, hanem az impozáns Magyar Nemzeti Galéria adott otthont egy jóga alkalomnak.

A művészet is – akárcsak a jóga nagyon közel áll a szívemhez. Sokáig művelődésszervezőnek készültem és dolgoztam is múzeumban évekig. A művészet és a jóga találkozása sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt elsőre sejti valaki. Mindnekit arra tudok csak bíztatni, hogy ha teheti próbálja ki ezt a csodás mozgásformát - hátha egy nap még egy múzeumlátogatással is egybe kötheti.

Kattints a galériára pár egyszerű jóga gyakorlatért, amibe akár a gyerekeket is bevonhatod!